Tips van Headhunters

delen hun belangrijkste tips voor kandidaten

15 tips om (alleen) door de juiste headhunter gevonden te worden

Meer dan driekwart van de Nederlandse executives geeft aan dat zij de belangrijkste stap in hun carrière niet zelf hebben opgezocht. Zij waren dus niet actief op zoek naar een nieuwe baan. In plaats daarvan werden zij voor de doorslaggevende carrièrestap benaderd. Bijvoorbeeld door een executivesearchbureau, recruiter of headhunter.

Wil jij op de radar van de juiste headhunter komen? Lees dan hier de belangrijkste tips van 14 headhunters met ieder een eigen specialisatie.

1. Houd je LinkedIn-profiel up to date – “Als je je LinkedIn-profiel gaat updaten omdat je op zoek bent naar een nieuwe baan, ben je eigenlijk al te laat,” zegt Vivian Linker. Zij heeft ruim twaalf jaar ervaring als headhunter voor C-level vacatures bij corporates en scale-ups. “Het is beter om je profiel netjes bij te houden. Als je interne promoties, nieuwe skills en relevante nevenactiviteiten direct vermeldt, is de kans veel groter dat je bij de juiste headhunters op de radar verschijnt.”

2. Onderhoud je netwerk – “Datzelfde geldt voor nieuwe connecties,” vult haar collega Gijs Millaard aan. “Voeg zakenrelaties toe wanneer je met hen in contact bent. Dat komt bovendien veel professioneler over dan wanneer je invites verstuurt naar mensen waar je al lange tijd geen contact mee hebt gehad.”

3. Vergeet je contactgegevens niet bij te werken Marlies Hoogvliet is Partner bij Top of Minds Executive Search en heeft in totaal bijna 15 jaar ervaring in het vak. “Lang niet iedereen denkt eraan om een nieuw telefoonnummer of een e-mailadreswijziging aan LinkedIn door te geven,” zegt Marlies. “En dat is zonde. Dus als je door recruiters gevonden wilt worden, zorg dan ook dat je bereikbaar bent.”

4. Zorg voor een goede zakelijke profielfoto – “Volgens de Engelsen is een foto duizend woorden waard,” zegt Wiebe Smit, headhunter voor commerciële rollen. “Een professionele foto is een kans om al meteen goede eerste indruk te maken. Dus als je geen foto toevoegt is dat een gemiste kans.” Kies een scherpe foto met goede belichting en een rustige achtergrond. Zorg dat je er alleen op staat, netjes gekleed bent, vriendelijk in de camera kijkt en de juiste energie uitstraalt.

5. Kies je functietitel(s) zorgvuldig – Jessica Lim werkt ruim twintig jaar als headhunter op het snijvlak van marketing en analytics. “Functietitel is vaak het eerste zoekcriterium. Dus als je jezelf ‘Chief Happiness’ of ‘Baas Pakketjes’ noemt omdat jouw hippe werkgever dat gebruikt, word je niet zo snel gevonden. Ook kun je een Nederlandse functietitel beter vertalen naar het Engels om goed gevonden te worden.”

6. Kies een duidelijk headline Martine Francken heeft ruim tien jaar recruitmentervaring bij verschillende werkgevers. “De headline van je LinkedIn-profiel is het korte tekstje onder je naam,” aldus Martine. “Dit is het haakje waarmee je toekomstige headhunters, werkgevers en klanten verleidt om verder te lezen. Gebruik deze ruimte dus om bondig en duidelijk aan te geven wat jij te bieden hebt.”

7. Gebruik de juiste keywords – “Recruiters en headhunters doorzoeken LinkedIn vaak op trefwoorden,” legt Daan Bouman uit, Managing Director Chapter Data & ex-consultant Interim Solutions bij Top of Minds Executive Search. “Denk dus goed na over wat je wilt doen en op welke zoekwoorden headhunters voor dit soort rollen zoeken. Voeg deze woorden op zo natuurlijk mogelijke wijze toe aan jouw profiel, bijvoorbeeld in de samenvatting, in de skills en in de beschrijvingen van werkervaring. Des te vaker een keyword terugkomt in jouw profiel, des te hoger je verschijnt in het zoekresultaat. Laat woorden die betrekking hebben op wat jij graag doet dus terugkomen in je tekst.”

8. Vermeld bijzondere studieprestaties Catherine Visch is verantwoordelijk voor de consulting-practice van Top of Minds Executive Search. Haar advies is om bijzondere prestaties altijd te blijven vermelden op LinkedIn. Catherine: “Ben je cum laude afgestudeerd of heb je een scriptieprijs gewonnen? Dit blijft voor sommige werkgevers relevant, ook wanneer je al verder in je carrière bent.”

9. Zorg voor een goede samenvatting op LinkedInVivian den Dekker werkt als consulting-headhunter nauw samen met Catherine. Vivian wil ook het belang van een goede samenvatting op LinkedIn benadrukken. “Dit is de kans om aan headhunters te vertellen wat jij belangrijk vindt, wat jouw ambities zijn en waarin jij je onderscheidt van anderen met een vergelijkbare achtergrond. Vooral als je binnen consulting werkt en generalist bent, kan dat lastig in te schatten zijn. Dus een goede headhunter leest deze samenvatting altijd!”

10. Voeg projecten en skills toeImke Peters is als headhunter gespecialiseerd in consulting-exits. “Voor generalisten en specialisten is het goed om te laten zien wat voor projecten je hebt gedaan. Dat geldt zowel voor je CV als je LinkedIn-profiel. Alleen zo kunnen recruiters en werkgevers zien wat je voor expertise meebrengt en wat jou onderscheidt van andere kandidaten.”

11. Verzamel aanbevelingen – Headhunter Emily Olij heeft zowel ervaring met in-house recruitment als aan bureauzijde. Haar tip: “Vraag lovende collega’s of tevreden klanten om je op LinkedIn aan te bevelen. Een aantal verschillende aanbevelingen waarin zakenrelaties beschrijven hoe het was om met jou samen te werken en welke successen je met hen hebt behaald, geeft een headhunter veel inzicht in jouw kwaliteiten. Dat zorgt dat je eruit springt op een longlist en eerder benaderd zult worden.”

12. Wees sociaal en actief op LinkedIn – Als Partner bij Top of Minds Executive Search adviseert Roland Vetten om niet alleen een profiel in te vullen, maar ook regelmatig in te loggen en LinkedIn als sociaal netwerk te gebruiken. “Lees de berichten die anderen plaatsen, reageer als je iets interessant vindt en deel interessante content met je eigen netwerk. Immers, sharing is caring.”

13. Laat weten of je open staat voor benadering – Ian Dove heeft ruim twintig jaar ervaring als headhunter en is bij Top of Minds verantwoordelijk voor de interim-business. Zijn advies: ”Laat weten of je open staat voor nieuwe kansen. Deze LinkedIn-functionaliteit bestaat niet voor niks. Ben je op zoek? Geef dan aan in welke stad je wilt werken, in wat voor soort functies je geïnteresseerd bent en per wanneer je beschikbaar bent. Voor headhunters is deze informatie goud waard en hun benaderingen worden gerichter. Zeker in de interim-business ligt het tempo zo hoog dat je een hoop kansen misloopt als jouw beschikbaarheid niet direct inzichtelijk is.”

14. Noem alleen je relevante skills – “Een belletje van een recruiter kan heel leuk zijn,” zegt Lidewij Kosters, die veel Product Owners bemiddelt, “als het tenminste gaat over een rol die aansluit bij jouw ervaring en ambities. Als je veel irrelevante contactverzoeken krijgt, kijk dan eens kritisch naar de skills-sectie van je eigen LinkedIn-profiel. Staan daar alle programmeertalen, softwarepakketten en disciplines waar je ooit een keer aan gesnuffeld hebt? Dat zou best eens de reden kunnen zijn waarom je steeds benaderd wordt voor UX-rollen terwijl je Ruby Developer bent. Verwijder alle skills waarover je niet benaderd wilt worden van je lijst. Zo kun je headhunters en jezelf een hoop tijd besparen.”

15. Zet goede headhunters op je whitelist – “Helaas is dat niet altijd genoeg om de stroom te stelpen,” erkent Hayke Tjemmes, verantwoordelijk voor de IT & Tech bij Top of Minds Executive Search. “Als je helemaal gek wordt van de generieke berichten, dan is het verleidelijk om je compleet af te sluiten. Mijn advies: blokkeer opdringerige recruiters die de plank misslaan gerust. Maar kies ook een of twee headhunters uit waar je wel vertrouwen in hebt en zet hen op je whitelist. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt in de buitenwereld.”

 

 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

 

Neem contact op
 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.