Roland Vetten

Partner
  • 2011     Top of Minds Executive Search
  • 2007    Senior Consultant Strategy & Change, IBM Deutschland

Roland Vetten, Partner bij Top of Minds, is gespecialiseerd in Consulting Exit. Hij begeleidt ervaren strategie consultants werkzaam bij bureaus als McKinsey, The Boston Consulting Group, Bain & Strategy als ook management consultants bij Deloitte, Accenture, KPMG bij hun stap uit consulting. Veel consultants hebben via Top of Minds een nieuwe baan gevonden bij onder andere ING, Booking.com, bol.com, Philips en ASML.

Je begeleidt strategieconsultants bij hun Exit, hoe kom je daarbij?

“Voor ik bij Top of Minds ging werken, was ik zelf strategieconsultant bij IBM in Duitsland. In 2011 kwam ik met Auke in contact en hij vertelde mij over de consulting exit practice bij Top of Minds. Dat sprak me wel aan, ik wilde meer direct in contact staan met mensen en ik kan hen helpen door mijn persoonlijke ervaring als consultant.”

Hoe doe je dat dan?

“Ik weet hoe het eraan toegaat bij de kantoren en ik snap ook waarom consultants daar op een gegeven moment uit willen. Dat weet ik op basis van mijn eigen ervaring, maar ook omdat ik met veel consultants heb gesproken de afgelopen jaren. Ik denk dat het heel relevant is om veel verschillende verhalen te horen en daar de relevante lessen uit te halen. Ik adviseer consultants altijd om de tijd te nemen voor deze oriëntatiefase en als we samen hebben besloten wat een goede match zou zijn introduceer ik hen bij de bedrijven. Consultants zijn een gewilde doelgroep en kunnen op veel plekken aan de slag.”

Wat maakt strategieconsultants zo bijzonder?

“Het niveau bij de grote bureaus ligt hoog. Consultants genieten de beste opleiding die er is en dat merk je gelijk als je met hen spreekt. De manier van denken, het strategisch inzicht, langetermijnvisies en analytische vaardigheden – allemaal competenties waar consultants intensief op worden getraind en getoetst. Maar vergeet de social skills niet. People management en stakeholder management, daar scoren ze ook hoog op.”

Hoe ziet een typische post-consulting carrière eruit?

“Er bestaat niet één pad, ik zie heel veel verschillende routes. Wat wel overeenkomt is dat consultants meer betrokken willen zijn bij de uitvoering van hun plannen en op termijn leiding willen geven aan een team. Daarbij moet je rekening houden dat de eerste stap uit consulting vaak een tussenstap is, meestal in de vorm van corporate strategy of business development. Daarna groeien ze door naar senior functies in de business, waar ze de mogelijkheid krijgen om een team aan te sturen. Ik denk dat het goed is voor consultants om in een strategische functie te landen, anders is de overstap vaak te groot. Bij het zetten van de eerste stap is het belangrijk om te weten waar je op de lange termijn naartoe wilt. Ook als die ambities gaandeweg veranderen kan ik helpen bij de vervolgstappen.”

Je zit al een tijdje in het vak, merk je verschil tussen toen en nu?

“Ja, ik merk dat de drijfveren van consultants veranderen. Ik hoor vaak van kandidaten dat zij twijfelen over of ze wel of niet een MBA zullen gaan doen. In het verleden keken consultants naar de mogelijkheden voor een ‘secondment’ – met behoud van je salaris een jaar werken bij een ‘echt bedrijf’. Nu zien we vaker dat consultants onbetaald verlof opnemen om erachter te komen wat de voor- en nadelen voor hen persoonlijk zijn wanneer ze niet meer in consulting werkzaam zijn. Dit is wat mij betreft een positieve ontwikkeling. Consultants die blijven doen dat met de volle overtuiging, anderen hebben hun eerste stap gezet in het oriëntatieproces. Ik vind dat mooi om te zien: kiezen voor jezelf blijft de beste basis om het verschil te maken.”

Wat raad je consultants aan die een exit overwegen?

“Oriënteer je goed op de mogelijkheden die er zijn in de markt. Leer van anderen die je voor zijn gegaan, bijvoorbeeld door de interviews te lezen in onze Exit Guide. En last but not least: weet wat je sterke punten zijn, wat je kunt toevoegen aan een bedrijf én waar je zelf energie van krijgt.”

Lees de verhalen van anderen die een Consulting Exit maakten in de Exit Guide.

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.