Imke Peters

Consultant
  • 2014    Top of Minds Executive Search
  • 2010    Recruiter, The Boston Consulting Group

Imke Peters werkt sinds 2014 bij Top of Minds Executive Search en begeleidt management en strategie consultants bij hun consulting exit. Hiervoor heeft ze als Campus Recruiter gewerkt bij The Boston Consulting Group (BCG). 

Je bent gestart als Campus Recruiter bij BCG.

“Ja, dat klopt. Ik was zelf net afgestudeerd en zat nog een beetje in die wereld dus ik kon goed schakelen met mijn kandidaten. Daarnaast is BCG een heel fijne omgeving om te werken. Het is professioneel; er werken veel slimme, jonge en gedreven mensen. Voor mij was het de perfecte plek om te starten.”

En toen?

“Ik werk sinds april 2014 bij Top of Minds. Daarvoor had ik veel mensen naar consulting toe bemiddeld, maar ik zag ook dat consultants op een gegeven moment weer weggaan. Ik vond het fascinerend dat op alle niveaus binnen consulting mensen naar mooie banen overstappen en dat er zo’n diversiteit aan industrieën bestaat waar zij naar overstappen. Binnen BCG kon ik daar natuurlijk niet actief mee aan de slag, dus ben ik buiten gaan kijken – en dan kom je al heel snel bij Top of Minds uit.”

Hoe bevalt dat?

“Toen ik de keuze had gemaakt en aan mensen vertelde dat ik bij Top of Minds ging werken, kreeg ik veel positieve reacties. Consultants vertelden me dat ze ook wel eens een kopje koffie hadden gedronken bij Top of Minds. Niet om gelijk morgen te vertrekken, maar om te kijken wat er allemaal mogelijk is na consulting. Toen ik dat hoorde wist ik dat ik een goede keuze had gemaakt. Top of Minds is een plek waar consultants naartoe gaan voor advies, los van de vacatures die bij ons op de website staan. Dat vind ik heel fijn. De persoonlijke band met kandidaten en de focus op de lange termijn vind ik heel belangrijk. We helpen kandidaten met het bepalen van hun carrièrestrategie.”

Ben je er inmiddels achter waarom consultants hun exit maken?

“Consultants maken de eerste drie jaar een steile leercurve mee. Na vijf, zes jaar ben je eindverantwoordelijk voor het hele project in plaats van voor één onderdeel, jij onderhoudt het contact met de klant over de voortgang van het project, je legt verantwoording af aan de partners én je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je team. De 60-urige werkweek is eerder regel dan uitzondering en de werkdruk is hoog. Daar komt bij dat er privé ook het een en ander in ontwikkeling is. De mensen die ik spreek zijn in deze fase meestal eind twintig, begin dertig en denken na over het starten van een gezin. Ik kan me goed voorstellen dat je op dit punt nadenkt over je professionele ontwikkeling en en de gewenste work/life-balance.”

Dit zijn voornamelijk omgevingsfactoren, vinden ze het werk nog wel leuk?

“Jawel, maar ik hoor in de gesprekken die ik voer ook heel vaak dat consultants een bepaalde frustratie ervaren over het gebrek aan impact. Ze willen niet meer aan de zijlijn staan. Ze willen zien hoe hun adviezen worden geïmplementeerd en wat de effecten daarvan zijn.”

Consultants doen ook vaak een MBA toch?

“Een MBA is een mooie persoonlijke ervaring, maar voor je carrière hoef je het niet te doen. Niet als je ook al de bagage van een paar jaar consulting hebt. Ik heb nog nooit een klant gehad die per se een kandidaat wilde die een MBA gedaan had. Het is natuurlijk een geweldige ervaring: een jaar in het buitenland, inspirerende colleges, mooie reizen maken, een internationaal netwerk opbouwen. Maar het houdt je ook langer in consulting, want je krijgt ook de gouden handboeien…”

En wat is jouw rol in dat proces?

“De meeste consultants zitten de eerste drie jaar goed op hun plek. Ze willen zoveel mogelijk ervaring opdoen. Na twee jaar worden de eerste vragen gesteld: wat vind ik leuk, wat is er allemaal nog meer, ga ik een MBA doen? Dat is meestal het moment dat we elkaar voor het eerst spreken en daarna houden we regelmatig contact. We zijn dus al vroeg betrokken en dat is goed. Ik weet dat sommige consultants zelfs één of twee keer per jaar een reflectiemoment nemen. Waar sta ik nu, vind ik het nog leuk, heb ik inmiddels genoeg bagage? Vaak drinken we dan een kop koffie of spreken we elkaar telefonisch. Op die manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en weet ik ook wanneer ik het beste kan helpen.”

En dat doe je samen met Roland Vetten.

“Ja, klopt. Wij werken goed met elkaar samen. Ik heb voornamelijk contact met consultants die één tot zes jaar werkervaring hebben en hij heeft de meer senior-posities in portefeuille. We bedienen de markt tot aan partner-niveau en hebben goede relaties met consultants bij BCG, McKinsey & Company, Roland Berger, Bain & Company, Strategy&, OC&C, Accenture, Deloitte en KPMG.”

Hoe verloopt een consulting exit het beste?

“Ik zou bedrijven die een consultant willen aanhalen altijd adviseren om dat op een zogenoemde brugfunctie of ‘landing spot’ te doen. Een functie die inhoudelijk vergelijkbaar is met wat consultants gewend zijn te doen. Bijvoorbeeld Business Development of Corporate Strategy. Een afdeling met een groot data-component, terwijl hij of zij een netwerk binnen de organisatie opbouwt. Dan kan je zo’n persoon het verschil laten maken.”

Zijn er ook lastige punten?

“Jazeker. Het is een heel andere omgeving, dus dat is sowieso wennen. Kijk, er zitten nergens zoveel slimme mensen bij elkaar als in consulting. Consultants zijn gewend om in die omgeving te werken, op een hoog niveau en met een bepaalde snelheid. In het bedrijfsleven is dat nu eenmaal anders, dus dat is wennen.”

Als ik nu twijfel over wel of geen Exit maken, wat adviseer je mij dan?

“Met heel veel mensen gaan praten. Als ik bijvoorbeeld een gesprek heb gehad met een consultant, dan stuur ik daarna meestal een aantal interviews uit onze Exit Guide of oude profielen van vacatures. Zodat zij eens kunnen lezen wat er dan allemaal mogelijk is. Dat helpt vaak al een beetje bij de oriëntatie, maar vervolgens blijft het toch in je hoofd zitten. Op het moment dat je een stap overweegt zou ik echt aanraden om te gaan praten met mensen die eerder een consulting exit hebben gemaakt. Daar kunnen wij ook bij helpen.”

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.