Imke Peters

Consultant
  • 2014    Top of Minds Executive Search
  • 2010    Recruiter, The Boston Consulting Group

Imke Peters werkt sinds 2014 bij Top of Minds Executive Search en begeleidt management en strategie consultants bij hun consulting exit. Hiervoor heeft ze als Campus Recruiter gewerkt bij The Boston Consulting Group (BCG). 

Je bent gestart als Campus Recruiter bij BCG.

“Ja, dat klopt. Ik was zelf net afgestudeerd en zat nog een beetje in die wereld dus ik kon goed schakelen met mijn kandidaten. Daarnaast is BCG een heel fijne omgeving om te werken. Het is professioneel; er werken veel slimme, jonge en gedreven mensen. Voor mij was het de perfecte plek om te starten.”

En toen?

“Ik werk sinds april 2014 bij Top of Minds. Daarvoor had ik veel mensen naar consulting toe bemiddeld, maar ik zag ook dat consultants op een gegeven moment weer weggaan. Ik vond het fascinerend dat op alle niveaus binnen consulting mensen naar mooie banen overstappen en dat er zo’n diversiteit aan industrieën bestaat waar zij naar overstappen. Binnen BCG kon ik daar natuurlijk niet actief mee aan de slag, dus ben ik buiten gaan kijken – en dan kom je al heel snel bij Top of Minds uit.”

Hoe bevalt dat?

“Toen ik de keuze had gemaakt en aan mensen vertelde dat ik bij Top of Minds ging werken, kreeg ik veel positieve reacties. Consultants vertelden me dat ze ook wel eens een kopje koffie hadden gedronken bij Top of Minds. Niet om gelijk morgen te vertrekken, maar om te kijken wat er allemaal mogelijk is na consulting. Toen ik dat hoorde wist ik dat ik een goede keuze had gemaakt. Top of Minds is een plek waar consultants naartoe gaan voor advies, los van de vacatures die bij ons op de website staan. Dat vind ik heel fijn. De persoonlijke band met kandidaten en de focus op de lange termijn vind ik heel belangrijk. We helpen kandidaten met het bepalen van hun carrièrestrategie.”

Ben je er inmiddels achter waarom consultants hun exit maken?

“Consultants maken de eerste drie jaar een steile leercurve mee. Na vijf, zes jaar ben je eindverantwoordelijk voor het hele project in plaats van voor één onderdeel, jij onderhoudt het contact met de klant over de voortgang van het project, je legt verantwoording af aan de partners én je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je team. De 60-urige werkweek is eerder regel dan uitzondering en de werkdruk is hoog. Daar komt bij dat er privé ook het een en ander in ontwikkeling is. De mensen die ik spreek zijn in deze fase meestal eind twintig, begin dertig en denken na over het starten van een gezin. Ik kan me goed voorstellen dat je op dit punt nadenkt over je professionele ontwikkeling en en de gewenste work/life-balance.”

Dit zijn voornamelijk omgevingsfactoren, vinden ze het werk nog wel leuk?

“Jawel, maar ik hoor in de gesprekken die ik voer ook heel vaak dat consultants een bepaalde frustratie ervaren over het gebrek aan impact. Ze willen niet meer aan de zijlijn staan. Ze willen zien hoe hun adviezen worden geïmplementeerd en wat de effecten daarvan zijn.”

Consultants doen ook vaak een MBA toch?

“Een MBA is een mooie persoonlijke ervaring, maar voor je carrière hoef je het niet te doen. Niet als je ook al de bagage van een paar jaar consulting hebt. Ik heb nog nooit een klant gehad die per se een kandidaat wilde die een MBA gedaan had. Het is natuurlijk een geweldige ervaring: een jaar in het buitenland, inspirerende colleges, mooie reizen maken, een internationaal netwerk opbouwen. Maar het houdt je ook langer in consulting, want je krijgt ook de gouden handboeien…”

En wat is jouw rol in dat proces?

“De meeste consultants zitten de eerste drie jaar goed op hun plek. Ze willen zoveel mogelijk ervaring opdoen. Na twee jaar worden de eerste vragen gesteld: wat vind ik leuk, wat is er allemaal nog meer, ga ik een MBA doen? Dat is meestal het moment dat we elkaar voor het eerst spreken en daarna houden we regelmatig contact. We zijn dus al vroeg betrokken en dat is goed. Ik weet dat sommige consultants zelfs één of twee keer per jaar een reflectiemoment nemen. Waar sta ik nu, vind ik het nog leuk, heb ik inmiddels genoeg bagage? Vaak drinken we dan een kop koffie of spreken we elkaar telefonisch. Op die manier blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en weet ik ook wanneer ik het beste kan helpen.”

En dat doe je samen met Roland Vetten.

“Ja, klopt. Wij werken goed met elkaar samen. Ik heb voornamelijk contact met consultants die één tot zes jaar werkervaring hebben en hij heeft de meer senior-posities in portefeuille. We bedienen de markt tot aan partner-niveau en hebben goede relaties met consultants bij BCG, McKinsey & Company, Roland Berger, Bain & Company, Strategy&, OC&C, Accenture, Deloitte en KPMG.”

Hoe verloopt een consulting exit het beste?

“Ik zou bedrijven die een consultant willen aanhalen altijd adviseren om dat op een zogenoemde brugfunctie of ‘landing spot’ te doen. Een functie die inhoudelijk vergelijkbaar is met wat consultants gewend zijn te doen. Bijvoorbeeld Business Development of Corporate Strategy. Een afdeling met een groot data-component, terwijl hij of zij een netwerk binnen de organisatie opbouwt. Dan kan je zo’n persoon het verschil laten maken.”

Zijn er ook lastige punten?

“Jazeker. Het is een heel andere omgeving, dus dat is sowieso wennen. Kijk, er zitten nergens zoveel slimme mensen bij elkaar als in consulting. Consultants zijn gewend om in die omgeving te werken, op een hoog niveau en met een bepaalde snelheid. In het bedrijfsleven is dat nu eenmaal anders, dus dat is wennen.”

Als ik nu twijfel over wel of geen Exit maken, wat adviseer je mij dan?

“Met heel veel mensen gaan praten. Als ik bijvoorbeeld een gesprek heb gehad met een consultant, dan stuur ik daarna meestal een aantal interviews uit onze Exit Guide of oude profielen van vacatures. Zodat zij eens kunnen lezen wat er dan allemaal mogelijk is. Dat helpt vaak al een beetje bij de oriëntatie, maar vervolgens blijft het toch in je hoofd zitten. Op het moment dat je een stap overweegt zou ik echt aanraden om te gaan praten met mensen die eerder een consulting exit hebben gemaakt. Daar kunnen wij ook bij helpen.”

Lees meer over deze vacature Strategy Manager

Strategy Manager

Meatable brengt ons een wereld waarin iedereen vlees kan eten zonder dierenleed en klimaatschade. De weg naar schaalbare, commerciële productie ligt nog vol met uitdagingen. Het is aan de Strategy Manager om daar – samen met het MT – oplossingen voor te vinden. Lees meer

Delft Gepubliceerd op: 2 april 2021 1717 views Vanaf 5 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Manager Logistieke Strategie

Manager Logistieke Strategie

Wie zoekt, zal vinden. Zeker op bol.com, waar consumenten kunnen kiezen uit maar liefst 30 miljoen artikelen. Het aantal klanten en het productassortiment groeien elke dag. De toegenomen druk op de delivery vraagt om een nieuwe logistieke strategie. Aan de Manager Logistieke Strategie om de distributieketen van de toekomst te ontwerpen. Lees meer

Utrecht Gepubliceerd op: 2 april 2021 686 views Vanaf 6 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Rechterhand van de CTO

Rechterhand van de CTO

Als rechterhand van de CTO van Company.info werk je nauw samen met de directie van een veelbelovende scale-up. Zij/hij gaat grote projecten leiden en spart met CTO en CEO over de strategische richting van het data intelligence bedrijf. Een mooie instappositie met veel vrijheid, verantwoordelijkheid en interessante doorgroeimogelijkheden. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 31 maart 2021 899 views Vanaf 6 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Strategy & Operations Lead

Strategy & Operations Lead

The Strategy & Operations Lead heads global projects and shapes the advertising monetization strategy for eBay Classifieds Group. They work with C-suite executives and country GMs, and get the chance to have impact on a global scale. An ideal role to start the transition from consulting to business ownership. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 19 maart 2021 1447 views Vanaf 6 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Business Advisor to the CEO

Business Advisor to the CEO

De Business Advisor is de rechterhand van de CEO en Business President van Wavin. Hij/zij overziet grote, internationale projecten en ondersteunt de M&A-agenda. Een ideale positie voor een oud-consultant om de organisatie goed te leren kennen en veel exposure naar senior management te hebben. Bij succes hoort een uitdagende vervolgstap, bijvoorbeeld een leidinggevende positie, zeker tot de mogelijkheden. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 5 maart 2021 1516 views Vanaf 4 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Strategy Associate

Strategy Associate

Sandvik Mining and Rock Solutions (SMR) is global market leader for enhanced, productivity-enhancing products and solutions for the mining and construction industries. The Parts and Services Division (P&S) supports customers from the installed base as well as other, broader industries with component parts and advanced solutions. This division has set up a strategy office with a focus on major strategic projects, M&A and a portfolio of fast growing companies (Venture Business). The Strategy Associate will join this strategy office to contribute to the strategic agenda, work on global projects, and be heavily involved in M&A. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 24 februari 2021 810 views Vanaf 4 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Programmastrateeg

Programmastrateeg

ProRail is verantwoordelijk voor het Nederlandse spoornetwerk: aanleg, onderhoud, capaciteitsmanagement, veiligheid, én (samen met NS) de aanleg en het beheer van stations. Zo faciliteerde ProRail voor de coronacrisis dagelijks zo’n 1,1 miljoen treinreizen. Maar de bevolking blijft groeien, en de vraag naar (duurzame) mobiliteit zal – na COVID – enorm stijgen. ProRail zoekt strategieconsultants van verschillende niveaus van senioriteit, voor het Strategisch Team dat deze uitdagingen samen met de organisatie gaat oplossen. Lees meer

Utrecht Gepubliceerd op: 8 januari 2021 2053 views Vanaf 5 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature (Senior) Project Leader - Corporate Strategy

(Senior) Project Leader - Corporate Strategy

De Corporate Strategy afdeling bij ING levert strategisch advies aan alle bedrijfsafdelingen van ING over de gehele functionele linie. De blootstelling aan een verscheidenheid van onderwerpen en een zichtbare positie ten opzichte van het management, maakt van deze afdeling een ideale voedingsbodem voor glansrijke doorgroeimogelijkheden binnen de bank. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 2 januari 2021 901 views Vanaf 6 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Director Strategy

Director Strategy

FrieslandCampina is een wereldleider op het gebied van zuivel die middels voedzame zuivelproducten en duurzame, langlopende relaties met haar boeren een bijdrage levert aan een betere samenleving. Het Corporate Strategy team zorgt ervoor dat de onderneming toekomstbestendig is. Daarnaast werkt de Director Strategy aan cross-group projecten en fusies en overnames en rapporteert hierbij direct aan het bestuur. Lees meer

Amersfoort Gepubliceerd op: 2 januari 2021 2614 views Vanaf 8 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature (Senior) Consultant - Corporate Strategy

(Senior) Consultant - Corporate Strategy

De afdeling Corporate Strategy van ING biedt strategisch advies en consultancydiensten aan alle business units binnen de gehele organisatie. Door de blootstelling aan zowel een breed scala aan onderwerpen als aan het topmanagement is deze afdeling een ideale kweekvijver voor toekomstig management. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 2 januari 2021 2355 views Vanaf 2 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Manager Corporate Strategy

Manager Corporate Strategy

ASML is wereldwijd marktleider in de productie van apparatuur om computerchips te fabriceren. Met deze geavanceerde technologie stelt het bedrijf klanten in staat om snellere, kleinere, goedkopere en efficiëntere chips te ontwikkelen. De Manager Corporate Strategy is de drijvende kracht achter de ontwikkeling en uitvoering van de strategie en geeft de duurzame toekomst van ASML vorm. Deze kans is ideaal voor strategieconsultants op het niveau van Engagement Manager of Project Leader, die op zoek zijn naar een rol met veel exposure, impact en doorgroeimogelijkheden. Lees meer

Veldhoven Gepubliceerd op: 2 januari 2021 1204 views Vanaf 5 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Portfolio Leadership Development Program

Portfolio Leadership Development Program

Management van portfoliobedrijven is een vak apart. Enorm groeipotentieel, people management, hands-on productontwikkeling, direct klantcontact en op hoog strategisch niveau schakelen met stakeholders. Kortom: een vak dat je nergens kunt leren. Behalve in het Private Equity Portfolio Leadership Development Program van HAL Investments. Lees meer

Rotterdam Doorlopende werving 5203 views Vanaf 3 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Senior Manager Operations Strategy
Ingevuld

Senior Manager Operations Strategy

Flexport is an innovative player taking the world of freight forwarding by storm. The key to their success: a matchless software platform combined with infrastructure and expertise. Their European ambition is to double in size twice over the next two years. The Senior Manager Operations Strategy is instrumental to this goal. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 19 juni 2019 235 views
Lees meer over deze vacature Portfolio Leadership Development Program
Ingevuld

Portfolio Leadership Development Program

Management van portfoliobedrijven is een vak apart. Enorm groeipotentieel, people management, hands-on productontwikkeling, direct klantcontact en op hoog strategisch niveau schakelen met stakeholders. Kortom: een vak dat je nergens kunt leren. Behalve in het Private Equity Portfolio Leadership Development Program van HAL Investments. Lees meer

Rotterdam Doorlopende werving 5203 views Vanaf 3 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature Head of Customer Success Management
Ingevuld

Head of Customer Success Management

Om de groeiambities waar te maken, investeert Semiotic Labs in de ontwikkeling van een bijzonder schaalbaar en efficiënt commercieel proces. Een bijzondere plek is daarbij ingeruimd voor het behouden en verder uitbouwen van bestaande klanten. Om dat deel van het proces in te richten, trekt Semiotic Labs een Head of Customer Success Management aan. Lees meer

Leiden Gepubliceerd op: 12 december 2019 316 views Vanaf 5 jaar werkervaring
Lees meer over deze vacature General Manager
Ingevuld

General Manager

Budbee is a logtech scale-up with a proven concept in the Nordics, looking to further roll-out its cutting-edge technology to service merchants and end-consumers in the Netherlands and Benelux. Backed by Budbee’s HQ in Stockholm, the General Manager Netherlands will have full responsibility in building and leading the Dutch business. This role offers an exciting opportunity for strategists with a strong appetite for entrepreneurship to take the next step. Lees meer

Amsterdam Gepubliceerd op: 28 maart 2019 404 views

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.