Deniz Er Wiedhaup

Deniz Er Wiedhaup vond consulting fantastisch, maar het gaf haar ook wel een scheve work/life-balance. Toen ze zwanger was van haar eerste kind heeft ze besloten de overstap te maken naar Coca-Cola European Partners, inmiddels is ze daar Associate Director. Ze sprak over haar consulting exit met Roland Vetten.


Hoe combineer je een carrière als consultant met een privéleven?
“Ik ben begonnen bij The Boston Consulting Group (BCG) in Istanbul en heb een MBA gedaan aan de Columbia Business School (New York), waar ik mijn man ontmoette. Omdat hij Nederlands is zijn we na een jaar naar Amsterdam verhuisd. BCG faciliteerde de verhuizing. Dat is een van de voordelen van werken bij zo'n grote multinational."


Na zes jaar bij BCG was het tijd voor een Consulting Exit.
“Nou ja, je weet natuurlijk nooit zeker wanneer de tijd rijp is. Het omslagpunt voor mij was één specifiek project dat ik voor BCG deed in consumer goods. Het raakte iets bij me omdat de producten zo tastbaar zijn. De business is behoorlijk complex, dynamisch en data-driven. Na dat project ben ik me verder gaan specialiseren in consumer goods en begon ernaar uit te kijken om full-time bezig te zijn in een meer hands-on positie. Ik had een gesprek bij Coca-Cola European Partners voor een strategische functie, wat een goede overgang was geweest, maar er was op dat moment ook een Category Management positie vrij. Deze functie sloot beter aan bij mijn ambities. Het was een mooie kans, bij een geweldig merk en ik had een goed gevoel over de mensen die er werkten. Toen wist ik dat de tijd rijp was."


Waarom Category Management?
“Ik had niet de werkervaring waar ze in eerste instantie om vroegen - Category Management bij voorkeur met out-of-home ervaring. Maar ik denk dat mijn ervaring als consultant de perfecte voorbereiding was voor deze rol. In beide functies is het van belang om de business van de klant te begrijpen en om aanbevelingen te kunnen doen die groei bevorderen. Mijn klanten waren groothandels die hun producten verkopen aan locaties waar mensen frisdrank drinken zoals restaurants, snackbars, benzinestations, etc. Het gaat met name om een nauwe samenwerking tussen de fabrikant, groothandel en de locatie. Ik gebruik strategische vaardigheden om samen een langetermijnplan te ontwikkelen. Mijn doel is niet het vergroten van marktaandeel, maar het vergroten van de categorie als geheel. Kortom, ik werk aan een veel grotere en complexere puzzel."


Wat is het grootste verschil?
“Je hebt veel meer oog voor detail nodig! Bijvoorbeeld, als consultant doe je een analyse en schrijf je een rapport met aanbevelingen. Nu ben ik ook betrokken bij de implementatie daarvan. Ik moet weten of alle systemen en voorraad dan up-to-date zijn bijvoorbeeld."


Heb je tijdens je sollicitatiegesprek verteld dat je zwanger was?
“Ik kwam erachter dat ik zwanger was na het eerste gesprek, dus toen heb ik het gelijk gezegd. Ik had het niet gek gevonden als ze me zouden vragen om op een andere rol te solliciteren, maar ze waren heel erg vriendelijk en open-minded. We hebben afgesproken dat ik vier maanden zou werken om het werkveld, het bedrijf, klanten en de mensen te leren kennen. Daarna ben ik voor vier maanden met zwangerschapsverlof gegaan. Dat was wel even zwaar hoor. Zwanger, een nieuwe bedrijf, een nieuwe baan.. maar iedereen was heel behulpzaam en er was een oplossing voor elk obstakel. Toen ik terugkwam van zwangerschapsverlof kon ik gelijk beginnen."


Was het moederschap een doorslaggevende factor voor je Exit?
“Het was niet de reden - ik ken heel veel moeders bij BCG die het ook geregeld krijgen - maar het heeft er wel aan bijgedragen. Als consultant had ik weinig invloed op mijn werk/privé balans. Mijn huidige baan vraagt veel van mij, maar ik kan thuiswerken als dat nodig is. Ik vind het fijn om op kantoor te zijn, maar het is ook goed om die flexibiliteit wél te hebben. Het verschil is dat je als consultant altijd maar met één project tegelijkertijd bezig bent en nu lopen meerdere projecten bij verschillende klanten door elkaar heen. Sommige projecten vragen meer tijd dan andere en ze zijn allemaal in verschillende fasen. Time management is absoluut veel complexer geworden in deze functie, maar ik heb ten minste wel zelf de controle."


Hoe regel je dat allemaal met het thuisfront?
“Mijn man werkt nog steeds als consultant. Hij is veel weg van huis en ik heb een drukke baan, full-time voor de kinderen zorgen is er dus niet bij op dit moment. Ik werk vier dagen en er is twee dagen in de week een nanny die me helpt met het huishouden. Mijn dochter is ook nog één dag per week bij opa of oma. Mijn advies aan kersverse ouders met een drukke baan zou zijn: accepteer alle hulp die je kan krijgen zodat je voldoende tijd met je familie kan doorbrengen!"


Tekst: Deborah KlaassenWe vertellen je graag meer over werken bij Coca-Cola European Partners of interessante marketing vacatures bij Coca-Cola Company.

2015 – nu
Associate Director Category Management, Coca-Cola European Partners

2013 – 2015
Senior Category Manager, Coca-Cola European Partners

2013 – 2013
Project Leader, The Boston Consulting Group

2008 – 2013 
Consultant, The Boston Consulting Group

Coca-Cola European Partners vacatures

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.