Senior Strategic Consultant

Senior Strategic Consultant

 • Den Bosch
 • Gepubliceerd op 17 oktober 2017
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

De energiesector gaat door een transformatie. Groenere energie, bewustere consumenten en steeds meer mogelijkheden door het ontsluiten van big data. Essent is een van de aanvoerders van deze ontwikkeling.

De energietransitie

Op 7 oktober 2016 was de IPO van innogy: de groene divisie van het Duitse energiebedrijf RWE. Het Nederlandse Essent wordt volledig ondergebracht bij innogy. Met 3.7 gigawatt capaciteit aan duurzame energie, 23 miljoen klanten en een 74,000 km aan gasleidingen en electriciteitslijnen is innogy een van de aanvoerders van deze omslag op de energiemarkt. In Nederland uit de transitie zich in een stuk bewustwording bij de eindgebruiker, die zijn/haar energieverbruik zelf wil reguleren. Essent speelt daar onder andere op in met de slimme thermostaat Nest (in samenwerking met Google), advies over woningisolatie, zonnepanelen en besparende verlichting. Dat consumenten bewuster met hun energie omgaan betekent ook dat merkproposities steeds belangrijker worden. De beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data en het vermogen inzichten te ontsluiten, spelen een belangrijke rol. Strategische kaders en strakke strategic planning zijn daarbij van belang om de ambities die Essent heeft waar te maken. De Senior Strategic Consultant ontwikkelt deze voor de Business Units Essent Zakelijk en Powerhouse.

Marketing Development

Op de afdeling Marketing Development van Essent worden de grote lijnen en belangrijkste stippen op de horizon bepaald. De afdeling wordt aangestuurd door de Marketing Directeur en bestaat uit vijf teams: Strategic Planning, Data Science, Digital Development, Product Development en Brand Development. De in totaal 47 professionals leggen het fundament voor de toekomst van Essent. Zij nemen beslissingen over onder andere de merkidentiteit van de verschillende labels, maken een roadmap voor de digitale transitie waar Essent doorheen gaat, houden alle marktontwikkelingen in de gaten, sturen de implementatie van de data-infrastructuur en ontwikkelen de richtlijnen voor product development.

Strategic Planning

De functie van Senior Strategic Consultant valt binnen het Strategic Planning team (8 fte), dat wordt aangestuurd door Lieke Rijken. Het team ontwikkelt de strategische kaders voor diverse Business Units (BU’s) binnen de commerciële afdelingen van Essent. Commerciële strategie, doelen en budgetten worden voorbereid en de consumenten- en marktinzichten worden verzameld, geïnterpreteerd en vertaald naar strategieën voor de business.

“Het team fungeert als een inspiratiebron voor alle Business Units. Wij geven richting op basis van data en marktinzichten.” – Lieke Rijken, Manager Strategy & Strategic Planning

Het is overigens geen top-down approach. Er wordt nauw samengewerkt met de verschillende BU’s en ook de input van de Data Management & Analytics afdeling wordt meegenomen. Op basis van co-creatie worden kansen uitgewerkt tot nieuwe richtlijnen, plannen en projecten.

Vacature voor Senior Strategic Consultant

De Senior Strategic Consultant is binnen het Strategic Planning team verantwoordelijk voor de BU’s Essent Zakelijk en Powerhouse. Hij/zij maakt de strategic planning en zorgt voor de juiste verdeling van resources. Door veel te sparren met de commerciële teams en alle inzichten vanuit Data Management & Analytics – maar ook internationale ontwikkelingen, trends in de markt en ontwikkelingen bij concurrenten – te integreren, komt de Senior Strategic Consultant tot een allesomvattende Strategic Planning Cycle. Dit helpt de BU’s om afgewogen beslissingen te nemen omtrent budgettering en uitgaven zodat uiteindelijk elke inspanning die zij doen bijdraagt aan het behalen van de langetermijndoelstellingen van Essent. De Senior Strategic Consultant begeleidt proactief de strategische projecten. Deze persoon haalt alle relevante marktkennis naar binnen door concurrentie- en consumentenonderzoek en marktanalyses. Op basis van deze informatie adviseert hij/zij de BU’s middels presentaties en workshops over mogelijke groeikansen en bepaalt waar de komende jaren op gefocust wordt. Er liggen bijvoorbeeld nog veel kansen op het adviseren van zakelijke klanten over duurzame energievoorzieningen zoals zonnepanelen, isolatie en besparende verlichting.

De ideale kandidaat

Deze functie vraagt om een zeer gevarieerde skill-set. De Senior Strategic Consultant is een visionair die graag vooruit kijkt en de grote lijnen uitstippelt. Het is een slim en analytisch persoon die zelfstandig grote (consultancy) projecten kan dragen. De Senior Strategic Consultant laveert tegelijkertijd met gemak tussen hoog abstractieniveau en concrete belangen van de business. Een stevige discussie, een innovatief idee ontplooien en/of nieuwe manier van werken omarmen, past goed bij deze persoon.

Persoonlijkheid

 • Strategisch
 • Hoog abstractieniveau
 • Overtuigingskracht
 • Sensitief
 • Sterke communicatie skills

Ervaring

 • Management consulting
 • Corporate strategy
 • Strategic Planning
 • Analytical finance

Interessant, want:

 • Veel impact op de toekomst van Essent
 • Uitzetten van de grote lijnen van de commerciële strategie voor Essent

Essent werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds Digital Executives. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Annelijn Nijhuis, Consultant bij Top of Minds, via annelijnnijhuis@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Mail

Neem contact op

Match

Senior Strategic Consultant

Indien je profiel past op deze vacature zal de betreffende consultant binnen enkele werkdagen contact met je opnemen om een eventueel vervolg te onderzoeken. Aarzel niet en laat je e-mailadres achter.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Solliciteer op deze functie

Senior Strategic Consultant

Laat je e-mailadres achter en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen, meestal dezelfde dag nog!

 • Indien gewenst kun je hieronder jouw CV en/of Linkedin url met ons delen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel een vraag

Senior Strategic Consultant

Vraag over deze vacature? Vraag het Annelijn Nijhuis

Volgende vacature
Strategy Manager - Business BankingING

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.