Annelijn Nijhuis

Consultant
  • 2016   Top of Minds Executive Search
  • 2012   Research Associate, Russell Reynolds
  • 2012   Research Analyst, Russell Reynolds

Annelijn Nijhuis is sinds november 2016 Consultant bij Top of Minds Executive Search. Voordat ze bij Top of Minds kwam werken, had ze al vier jaar ervaring in recruitment opgedaan. “Ik vind het belangrijk om te begrijpen waar je staat in je carrière. Dan kan ik je vervolgens de juiste informatie en vacatures toesturen.”

Waarom koos je voor Top of Minds?

“Wat mij direct opviel in de aanpak van Top of Minds is de focus op inhoudelijk en persoonlijk contact met kandidaten. De focus ligt niet op iemand van de ene naar de andere baan helpen, maar op het bouwen van lange termijn relaties. We begeleiden onze kandidaten bij het bepalen en vormgeven van hun carrière pad.”

Je hebt het over een inhoudelijke relatie, wat bedoel je daarmee?

“Alle Consultants bij Top of Minds hebben hun eigen specialisme. Het voordeel daarvan is dat zij alle kandidaten werkzaam in die markt kennen en dus snel kunnen schakelen met opdrachtgevers. Tevens zijn we op de hoogte van alle ontwikkelingen in het veld waardoor we op een inhoudelijk niveau kunnen spreken met kandidaten.”

Wat is jouw specialisme?

“De doelgroep waar ik me op focus zijn analytische professionals, met drie tot acht jaar werkervaring. Vaak met een financiële of HR achtergrond.”

In wat voor soort functie komen zij terecht?

“Dat is een lastige vraag, want dat kan namelijk enorm verschillen. De traditionele functie van Controller verandert naar een positie van Business Partner voor de CFO of CEO. Financials worden verwacht interne adviseurs en sparringpartners voor de commerciële teams te zijn, met een end-to-end mindset. En dat allemaal meer en meer op basis van inzichten gegenereerd uit big data, daarom is dat analytische aspect ook zo belangrijk. De uitdaging voor mij is om te toetsen op analytisch denkvermogen en daarna te kijken waar iemands hart sneller van gaat kloppen. Zodra dat helder is weet ik welk bedrijf en wat voor soort functie daar goed bij zou passen. En dat loopt nogal uiteen.”

En hoe zit dat dan bij HR?

“Het uitdrukken van mensen in cijfers is natuurlijk altijd lastig. Maar eenzelfde verschuiving richting de business zoals bij finance gebeurt – dat zie je bij HR ook gebeuren. HR professionals worden gezien als strategisch partner voor de business: zij zorgen ervoor dat mensen op de juiste plek zitten, dat processen goed lopen en de juiste systemen werken waardoor de business beter kan draaien.”

Kun je meer vertellen over hoe je te werk gaat?

“Ten eerste door heel open het gesprek aan te gaan en goed naar iemand te luisteren. En niet alleen naar wat mensen daadwerkelijk zeggen, maar ook tussen de regels door. Wat willen ze nu écht? Waar krijgen ze energie van? We proberen daar zo diep mogelijk op in te gaan zodat we echt tot de kern komen. En twee: wat zijn de randvoorwaarden? Waar moet een positie aan voldoen, wat is de maximale reisafstand die je wilt afleggen, ben je bereid te verhuizen, wat wil je verdienen. Ik probeer die randvoorwaarden zo vroeg mogelijk in het stadium helder te krijgen, want het is zonde als het proces daarop zou stuklopen. En dan kunnen wij kijken of we kunnen helpen bij het maken van de juiste match met een werkgever, en als dat niet nu is, dan in de toekomst. Het gaat om het opbouwen van lange termijn relaties.”

Wat is de million dollar question?

“Die is er voor mij niet, want dat hangt heel erg af van het gesprek en de persoon. Ik vind het wel altijd heel belangrijk om te weten waar iemand vandaan komt. Wat heb je van huis meegekregen en hoe zie je dat nu terug in je dagelijks leven. Dat is voor mij altijd wel een mooie aanwijzing voor wat voor soort persoon ik tegenover me heb zitten.”

Wie zijn jouw opdrachtgevers?

“Het type bedrijf verschilt heel erg, en deze variatie maakt het ook heel leuk. Enerzijds werk ik voor start-ups en dan heb je vaak iemand van C-level tegenover je zitten, omdat de persoon die wij voor ze gaan zoeken direct aan de CEO of CFO gaat rapporteren. En anderzijds werk ik voor grote internationale bedrijven. Dan liggen dit soort functies vaak iets lager in de organisatie. Het feit dat ik voor beide bedrijven werk, maakt ook dat ik aan kandidaten twee smaken kan voorleggen. En dat wordt gewaardeerd.”

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.