Interview met Jonathan Heeringa en Manon van der Meer

Gepubliceerd op: 29 okt 2019
Top of Minds ging in gesprek met twee mensen met heel verschillende perspectieven op hun gemeenschappelijk werkgever: Allen & Overy.

 

Wat is jouw rol bij Allen & Overy?

JONATHAN: Als Partner in onze International Capital Markets praktijk begeleid ik obligatie-emissies, voor met name corporates, banken en verzekeraars. Het grootste verschil tussen een obligatie en een gewone banklening is dat de eerste genoteerd kan worden op de beurs en daarmee verhandeld kan worden. Obligaties worden gekocht door particuliere óf institutionele beleggers en… Je hoort het al, ik blijf er maar over praten. Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik nog steeds bij mijn eerste werkgever zit. Jij werkt hier ook al een hele tijd, toch, Manon?
MANON: Ja, ik werk hier ruim 7 jaar als Recruitment Manager, maar dit is niet mijn eerste baan. Ik heb zelf rechten gestudeerd en ben gestart als paralegal bij Clifford Chance. Toch heb ik besloten om niet de advocatuur in te gaan. De wereld vond ik heel leuk, maar ik wilde meer op organisatorisch, sociaal en commercieel vlak bezig zijn. Ik heb eerst het recruitmentvak aan de bureauzijde geleerd en heb uiteindelijk de stap naar Allen & Overy gezet.

Hoe kwam je bij Allen & Overy terecht?

JONATHAN: Na mijn stage bij Loyens & Loeff schreef ik mijn scriptie over effectenrecht en wilde ik daarin verder. Daarom adviseerde mijn hoogleraar me bij Allen & Overy te solliciteren. Het vakgebied is heel erg internationaal, dus dan zit je bij een internationaal kantoor beter. En het niveau van Allen & Overy sprong er eigenlijk direct uit.
MANON: Dat geldt niet alleen voor de International Capital Market pratijk, maar voor heel Allen & Overy. We zijn een echt full-service kantoor – van Tax, Banking en Capital Markets tot M&A, Intellectual Property en Real Estate – en het niveau ligt binnen alle disciplines hoog.
JONATHAN: Absoluut. Tijdens mijn advocaat-stage heb ik hier ook een jaar arbeidsrecht gedaan, een totaal andere tak van sport. Vooral het menselijke aspect van deze zaken was voor mij echt een eyeopener. Dat had ik niet willen missen in mijn ontwikkeling als advocaat.

CV Jonathan Heeringa

2019 – heden: Partner, Allen & Overy

2003 – 2018: (Senior) Associate, Allen & Overy

 

CV Manon van der Meer

2017 – heden: Recruitment Manager, Allen & Overy

2012 – 2017: (Senior) Recruiter, Allen & Overy

2010 – 2012: Consultant Legal, YER

2007 – 2010: Projectmanager BestGraduates, Memory Group

2007 – 2007: Paralegal, Clifford Chance

Wat was je eerste indruk van Allen & Overy?

JONATHAN: De sollicitatiegesprekken waren leuk: zowel inhoudelijk als sociaal klikte het goed. Wat me wel verbaasde was de laagdrempeligheid en toegankelijkheid. Door het imposante gebouw en de sector had ik verwacht dat de cultuur formeel en hiërarchisch zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. De mensen zijn heel open en toegankelijk. Inmiddels hebben we het pand ook verbouwd waardoor het beter aansluit bij onze cultuur.
MANON: De architect heeft ‘openheid’ en ‘verbinding’ echt als uitgangspunt genomen. Alle verdiepingen staan met elkaar in verbinding door brede trappen, waardoor je makkelijk bij andere afdelingen binnen kunt lopen. Er is ook veel gebruik gemaakt van glas in plaats van muren zodat je elkaar kunt zien.

Wat maakt Allen & Overy Nederland uniek?

MANON: Het is voor ons kantoor onderscheidend dat we écht zijn ingericht op internationale, multidisciplinaire samenwerking. Door de wereldwijde winstdeling concurreren onze afdelingen en kantoren niet met elkaar, maar is iedereen altijd bereid om elkaar te helpen.
JONATHAN: Voor mij zit het vooral in de combinatie van internationaal en lokaal. We zijn onderdeel van een internationaal netwerk van topkantoren, maar onze historie in Nederland gaat terug tot halverwege de 19e eeuw. Daarmee hebben we ook eigen cliënten en een duidelijke footprint in de Nederlandse markt. Die combinatie zie je niet vaak. Daarnaast zie ik ons als een pragmatisch kantoor. Het juiste juridische advies kunnen cliënten als het goed is ook bij andere kantoren krijgen. Maar wij steken het advies zo praktisch mogelijk in. Van ons krijg je geen ellelange memo’s, maar een PowerPoint-presentatie met een stappenplan.
MANON: De kunst is niet om beren op de weg te zien, maar om die beren eraf te krijgen. Niet alleen de problemen signaleren, maar ook helpen met de oplossing. Vooral voor dingen die nog niet eerder gebeurd zijn.
JONATHAN: Ja, bijvoorbeeld wanneer we nieuwe soorten transacties begeleiden, zoals het verpakken van hypotheken en daar obligaties van maken. Daarin waren we één van de eersten in de Nederlandse markt. Ook op technologisch vlak jagen we innovatie aan. Denk aan het gebruik van blockchain om obligatie-emissies te registreren, het automatiseren van het opstellen van contracten en de ontwikkeling van het PeerPoint Platform voor het flexibel inzetten van topadvocaten. Onze strategie is ‘becoming the world’s most advanced law firm’, en dat zie je op veel manieren terug.

Hoe verloopt de ontwikkeling van innovatieve proposities binnen Allen & Overy?

MANON: We hebben bijvoorbeeld een innovation battle georganiseerd. Zo stimuleerden we iedereen die hier werkt om na te denken over hoe we onze dienstverlening efficiënter en beter kunnen maken. In die wedstrijd zagen we ook veel multidisciplinaire samenwerking; een van de prijzen ging naar een Business Development Manager die samen met een Partner een businessplan heeft uitgewerkt.

Interview Allen & Overy Jonathan Heeringa en Manon der Meer

Hoe is de samenwerking tussen legal en support staff?

JONATHAN: Nu ik partner ben, ben ik ook eindverantwoordelijk voor mijn eigen omzet. Daar word je op voorbereid vanaf het moment dat je young professional bent; je leeft al vanaf het begin toe naar de intensieve samenwerking met business development en marketing. Het is heel fijn om met experts de markt in kaart te brengen en de juiste strategie te ontwikkelen om nieuwe cliënten aan te trekken en ons bestaande netwerk te activeren.
MANON: Een extra uitdaging voor support staff is de partnerstructuur. Er zijn hier 33 partners. Zij zijn allemaal de baas en zijn het niet per se met elkaar eens. Als support staff moet je organisatie- sensitief en flexibel zijn, en daadkrachtig genoeg om je eigen plan te trekken. Dat lijkt tegenstrijdig, maar wie de juiste balans weet te vinden wordt enorm serieus genomen en gewaardeerd.

Wat voor soort mensen passen hier goed?

MANON: Mensen die ambitieus zijn, maar ook kunnen relativeren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt; wel waar je naartoe wilt. En je moet stevig in je schoenen staan, want het is een hele kritische omgeving.
JONATHAN: Het is wel altijd opbouwende kritiek. Dat komt doordat we extreem competitief zijn. We willen gewoon allemaal heel graag de beste zijn.
MANON: Ja, dat is heel typisch – je ziet dat competitieve element ook terug op teambuildingevents en uitjes. Zelf bij een wedstrijd hutten bouwen of verkleedfeest doet iedereen zijn uiterste best!

Maar ondertussen wel altijd de telefoon in de gaten houden?

JONATHAN: Ja, dat is de permanente balans die je moet zien te vinden. Bij inspanning hoort ook ontspanning.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.