Interview met Boudewijn den Herder

Gepubliceerd op: 08 okt 2019
Kun je een kijkje geven in jouw persoonlijke carrièrestrategie?

Ik heb nooit uitgetekend waar ik over vijf jaar wil zijn. Je voelt of je nog wordt uitgedaagd en nog leert in een baan. Op het moment dat het comfortabel begint te worden, ga ik om me heen kijken. Bij Essent word ik gestimuleerd om me te blijven ontwikkelen en daarom krijg ik hier steeds meer verantwoordelijkheden. Verder is het belangrijk om je te omringen met goede mensen. Ook dat is hier goed gelukt. Ik zie oprecht geen verschil tussen de kwaliteit van mijn huidige afdeling en de commerciële teams bij AEX-bedrijven.

Je bent door de wol geverfd bij Unilever en Heineken. De energiesector lag niet direct voor de hand als volgende stap. Hoe kwam je bij Essent terecht?

Bij Heineken stond ik op de shortlist om naar het buitenland te gaan. Je mag dan één keer nee zeggen tegen een aanbieding. Toen mijn gezin het eerste aanbod niet zag zitten, wist ik dat het tijd was om om me heen te gaan kijken. Top of Minds verraste me met Essent – ik had verwacht dat ik binnen FMCG zou blijven.

Hoe wist je dat het tijd was om FMCG achter je te laten?

Ik las de verhalen van ex-Unilever-collega’s die naar Essent waren overgestapt met grote interesse. Tijdens de gesprekken bespeurde ik bij mezelf een soort FMCG-moeheid. Als je het platslaat, beheert de retailer de relatie met de shopper en is het commerciële spel aan leverancierszijde heel transactioneel. Als leverancier heb je in het supermarktkanaal te maken met drie spelers die de dienst uitmaken, je kunt met een aantal merken terecht in het drogisterijkanaal, en online blijft lastig. Er zit niet veel beweging in dat speelveld. Als Global Sales Capability Manager bij Heineken leerde ik het spel van kanaalstrategie spelen. Horeca valt uiteen in veel verschillende kanalen, met ieder een ander belang en eigen merkenportfolio. Wat ik zo leuk vind aan Essent is dat het commerciële palet echt veel rijker is.

CV Boudewijn den Herder

2023 – heden: CCO, Essent

2019 – 2023: Commercial Director, Essent

2018 – 2019: Commercial Director B2C, Essent

2016 – 2018: Sales Manager B2C, Essent

2013 – 2016: Global Sales Capability Manager, Heineken

2002 – 2013: Verschillende commerciële rollen, Unilever Nederland

Wat heb jij geleerd door de overstap van FMCG naar Energie?

Ik heb mijn commerciële vaardigheden hier sterk kunnen uitbreiden. Essent heeft een veelvoud aan kanalen: prijsvergelijkers, onze eigen website, partnerships met retailers zoals BCC, door-to-door, outbound en inbound callcenters, noem maar op. Dat zorgt voor een heel andere dynamiek. Ook kreeg ik hier voor het eerst te maken met een contractmodel met churn, retentie, loyaliteit en Customer Lifetime Value – dat waren hele nieuwe fenomenen voor mij. Verder is online hier veel belangrijker dan in FMCG. Om me dat vakgebied helemaal eigen te maken ben ik zelfs een maand op stage gegaan bij een van onze online marketeers. Daarnaast heb ik me hier kunnen ontwikkelen als leidinggevende. Essent is een LEAN-managementbedrijf. Door de focus op performance management en optimalisatie past die filosofie heel goed bij mij.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die jij hier de afgelopen drie jaar hebt gezien?

Dat onze verduurzamingsambities concreet worden. We hebben de stap van visie naar transacties gezet. We bieden tegenwoordig via al onze saleskanalen niet alleen energie- en gascontracten aan, maar ook verduurzamingsmaatregelen.

Essent is marktleider in zonnepanelen en isolatie. Vormt dat geen bedreiging voor jullie corebusiness?

Wij hebben een existentiële uitdaging; we werken er zelf hard aan mee dat mensen minder energie gaan gebruiken. Iedereen die hier werkt, wil oprecht verduurzaming. Daar is geen enkele twijfel over. Daarom investeren we in onze eigen service om verduurzamingsproducten te installeren. We zijn marktleider en dat willen we ook gedurende en na de transitie blijven. Hoe meer klanten we hebben, hoe meer mensen we kunnen helpen te verduurzamen en hoe groter onze impact op de wereld is. Om in de nieuwe wereld groot te zijn, moeten we in de huidige markt blijven groeien.

Hoe gaan jullie die groei realiseren?

De urgentie is hoog, dus wie een goed idee heeft krijgt tijd, budget en goede mensen om het uit te voeren. We hebben bijvoorbeeld salesbedrijven gekocht, het roer omgegooid in onze kanaalstrategie en meer externe focus aangebracht in onze marketingafdelingen. Om nog relevanter te worden voor onze klanten moeten we beter gebruik maken van onze data. Het voordeel van een contractrelatie is dat we heel veel over onze klanten weten. Daarmee hebben we net een adviestool ontwikkeld zodat mensen thuis kunnen zien wat voor hun situatie de beste maatregel is om energie te besparen. Nu we ons niet meer op de early adopters richten maar op de massa, worden betaalbaarheid, behapbaarheid en sterke merken heel belangrijk. Dat maakt het extra interessant om hier te werken als je een FMCG-achtergrond hebt.

Hoe reageren mensen wanneer je vertelt dat je in de energiesector werkt?

Ik krijg hele geïnteresseerde reacties. Energie is een hot topic. Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over de energietransitie, betaalbaarheid van energie, reductie van gas, laadpalen… en daar willen veel goede mensen aan meewerken. Ik zie dat er echt goede mensen op onze vacatures afkomen. Het helpt natuurlijk ook dat Essent succesvol is. We hebben momentum.

Wat voor mensen komen tot bloei in jouw team?

Intrinsiek commerciële professionals die houden van verantwoordelijkheid. Veel mensen willen liever een vergadering beleggen om tot een gedeeld besluit te komen. Die vlieger gaat hier niet op. Dat we agile werken, betekent dat het heel transparant is wat jouw persoonlijke bijdrage is. Je kunt collega’s wel consulteren, maar je moet uiteindelijk je eigen plan trekken en de verantwoordelijkheid voor jouw besluit nemen. Daarnaast is Essent gewoon een gezellig Brabants bedrijf – daar moet je ook van houden. Ik vind dat een mooie combinatie: strak performance management en een sterk teamgevoel.

Wat betekent de overname door E.ON voor de Nederlandse organisatie?

Relatief weinig. Innogy verdwijnt als employer brand en als corporate brand, maar bestond niet als consumer brand. Verder is er in Nederland nog geen E.ON-organisatie, dus hoeven we niet te fuseren. Wel zullen we in sommige opzichten zelfstandiger worden omdat staffuncties meer lokaal georganiseerd worden. Anderzijds is het leuk dat we onderdeel worden van een bedrijf met 50 miljoen klanten in heel Europa. E.ON heeft productontwikkeling voor verduurzaming centraal georganiseerd, dus dat geeft ons toegang tot een enorme innovatiekracht. En het werkt twee kanten op. Wellicht worden onze succesvolle businesscases ook internationaal uitgerold.

Mooi meegenomen als je internationale ambities hebt.

Dat kun je wel stellen!

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.