Vendor Cluster Lead

Vendor Cluster Lead

Deze vacature is vervuld. Misschien kun je beter even kijken op de pagina van Jumbo.
Veghel

Retail

Category Management, Data Science & Analytics

Publicatie: 4 mei 2018

Wat zijn de best verkochte artikelen? Wat is de slimste combinatie van producten? Welke promoties zijn het meest effectief en welke afwegingen maakt de klant op de winkelvloer? Dit zijn cruciale vragen om te bepalen hoe Jumbo de beste en meest klantgerichte supermarkt van Nederland blijft. De Vendor Cluster Lead vervult hierin een sleutelrol door de groei van Jumbo op basis van consumer insights te stimuleren en hebt daarmee direct invloed op de commerciële besluitvorming uit te oefenen.

Jumbo

Jumbo Supermarkten is de snelst groeiende food retailer van Europa. Door natuurlijke groei en de acquisities van C1000, Super de Boer en La Place is Jumbo de onbetwiste #2 van Nederland geworden. Er wordt flink geïnvesteerd in spectaculaire innovaties zoals de Foodmarkten in Breda, Amsterdam en Veghel, de Pick-up Points van Jumbo.com en de oprichting van een invloedrijke big data afdeling. De aanpak van Jumbo is eigenzinnig, zoals dat alleen bij een familiebedrijf kan. Veel retailers kiezen voor een hoge reguliere prijs, afgewisseld met diepe promoties. Jumbo gelooft daar niet in: de prijs is elke dag de laagste. De formule is helder: de beste service met het beste assortiment, tegen de laagste prijs. Het familiebedrijf heeft een ondernemende hands-on cultuur. Jumbo gelooft dat iedere dag beter kan. De werkomgeving is daardoor continu in ontwikkeling, waardoor nieuwe kansen en werkgebieden zich doorlopend aanbieden. Jumbo’s Data & Analytics is daar een mooi voorbeeld van. Het team bepaalt wat anders moet en kan en stroopt de mouwen op om dit waar te maken.

Een goudmijn aan data

Met ruim 600 winkels en drie miljoen klanten per week is er aan kassadata geen gebrek bij Jumbo. De uitdaging is om daar heldere conclusies uit te trekken, plannen te ontwikkelen en deze te implementeren. Het gaat erom de toegevoegde waarde van de data in de praktijk te brengen. In samenwerking met Precima en de belangrijkste leveranciers van Jumbo analyseert het team Data & Analytics het koopgedrag van klanten op winkel- en transactieniveau.

“We zijn in 2014 begonnen als een high-tech start-up binnen Jumbo, onder de naam 7EVEN. Onze missie: inzichten in koopgedrag het uitgangspunt maken voor commerciële beslissingen. Inmiddels is heel Jumbo data-gedreven. We zijn de start-up fase ontgroeid, en tegenwoordig wordt onze afdeling ‘Data & Analytics’ genoemd.” Jérémy Richard – Manager 7EVEN Consulting bij Jumbo Supermarkten 

De Directie en de commerciële MT’s zijn nauw betrokken bij Data & Analytics. Inzicht in koopgedrag is immers ontzettend waardevolle input om de Jumbo-klant nog centraler te kunnen stellen. Data & Analytics heeft zijn plek bewezen door onder andere de succesvolle optimalisatie van het merendeel van het Jumbo assortiment. Verder richt het team zich op prijs, promoties, winkel- en schapindeling. Daarnaast is het team verantwoordelijk voor het trainen en opleiden van de commerciële afdeling zodat zij steeds zelfstandiger en meer datagedreven beslissingen kunnen nemen.

Vendor Cluster Lead

De Vendor Cluster Lead gaat op zoek naar tastbare resultaten voor Assortiment Management door te bepalen welke inzichten nodig zijn, deze zelf te genereren en vervolgens te vertalen naar de winkelvloer. Een belangrijk onderdeel hiervan is commerciële beslissingen beïnvloeden en draagvlak voor de data-driven actieplannen bij de Assortiment Managers creëren.

Datagedreven werkwijze

De Vendor Cluster Lead stelt de wensen van de klant centraal door middel van diepgaande analyses van klantgedrag op basis van de beschikbare kassadata. Het gaat daarbij om het genereren van hoogwaardige inzichten voor Assortiment Management, de brede uitrol van category management processen en datagedreven besluitvorming. Tevens maakt de Vendor Cluster Lead de vertaalslag naar praktijkgerichte adviezen en naar plannen om de beleving van de klant in alle Jumbo winkels te optimaliseren. Bijvoorbeeld: kopen klanten ook meer snacks als ze frisdrank kopen? Zo ja (of nee), welke promoties moeten daaraan gekoppeld worden en heeft dat consequenties voor de indeling van het winkelschap?

Wat de rol interessant maakt is de combinatie tussen analyse en praktijkgerichte adviezen, de impact op commerciële besluitvorming en de dynamische omgeving van een van de grootste Nederlandse retailers.

Carrièreperspectief

Dit team is een bewezen landing spot voor category managers en de rol sluit naadloos aan op hun profiel: analytische vaardigheden, overtuigingskracht en focus op datagedreven besluitvorming, gecombineerd met een sterke persoonlijkheid. Minimaal zeven jaar ervaring is essentieel, net als aantoonbare affiniteit met retail. De Vendor Cluster Lead opereert in het strategische hart van de commerciële organisatie en rapporteert aan de Manager 7even Consulting, Jérémy Richard.

Jumbo werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Wiebe Smit via wiebe@topofminds.com.

Wiebe Smit Recruitment Consultant Top of Minds

Wiebe Smit

Consultant

Inspirerend interview