Roland Booijen

Roland Booijen

Directeur Digital Strategy & Innovation bij ABN AMRO

Roland Booijen werkt sinds 2005 bij de bank en is nu Directeur Digital Strategy & Innovation. Hij heeft al een hele carrière bij ABN AMRO achter de rug en vertelde daarover aan Imke Peters (Consultant Top of Minds).

Je werkt sinds 2005 bij de bank. Nooit naar het gras van de buren gekeken?

Jawel, maar bij ABN AMRO is het echt groener. Ik heb Informatica & Economie gestudeerd, en dat snijvlak is ook precies waar ik het warm van krijg. Na mijn studie ben ik bij ABN AMRO begonnen met een traineeship, en uiteindelijk doorgegroeid tot Head of IT Finance. Dat heb ik drie jaar met plezier gedaan. Er is altijd genoeg te doen op dit gebied dus ik kreeg een vervolgstap aangeboden, maar ik was toe aan iets nieuws. Daarom ben ik eerst op sabbatical gegaan.

Dus je wist nog niet wat je na je sabbatical zou gaan doen?

Het geeft een bijzonder vrij gevoel door Zuid-Amerika te reizen en niet zeker te weten wat je bij thuiskomst te wachten staat. Maar ik had van tevoren wel over de ontwikkeling van de Digitale Bank gesproken met Frank Verkerk, de Chief Digital Officer. Zijn ambitie voor de transformatie is enorm. Net als zijn enthousiasme, trouwens. Daarom heb ik na mijn sabbatical direct gesolliciteerd naar de functie van Directeur Digital Strategy & Innovation.

Waarom de Digitale Bank?

Het is eigenlijk een e-commerce start-up met een product waar iedereen behoefte aan heeft – online bankieren. Maar we beginnen meteen met vijf miljoen klanten. En er wordt meer geïnvesteerd in innovatie dan bij welke online partij ook. Dit is geen afdeling, dit is de bank van overmorgen.

Welke ontwikkelingen heb je bij de bank meegemaakt?

De cultuur! Ik was bij wijze van spreken de enige tijdens mijn traineeship die geen rode broek en zegelring droeg. Nu de bank een grote online innovator wordt, trekken we een ander type mens aan. Laatst hadden we hier bijvoorbeeld een hackathon. En die e-commerce sfeer wordt nog versterkt wanneer we onze eigen vleugel van het kantoor in Amsterdam krijgen.

Wat ben jij voor manager?

Coachend, resultaatgericht en absoluut niet hiërarchisch. Ik laat de experts binnen mijn team ook graag zelf presenteren aan stakeholders – of dat nu Senior Managers zijn of de Raad van Bestuur. Specialisten runnen hun eigen show.

Tekst: Deborah Klaassen

2015 – nu Directeur Digital Strategy & Innovations, ABN AMRO 2011 – 2015 Head of IT Finance, ABN AMRO 2010 – 2011 Head of IT Domain Commodities, ABN AMRO 2009 – 2010 Head of Management Support IT, ABN AMRO 2007 – 2009 Project Manager, ABN AMRO 2005 – 2007 Traineeship, ABN AMRO
Bekijk alle vacatures