Maurits Priem

Maurits Priem heeft twintig jaar bij Kraft Heinz gewerkt op veel verschillende commerciële en management functies. Inmiddels is hij Sales Director Benelux bij Essity.


De laatste vijf jaar bij Heinz deed je Foodservice. Hoe was de overstap naar Retail?


“Bijna als thuiskomen, maar ik ben wel blij dat ik ben weggeweest. Ik raad iedereen aan om beide te ervaren, want op het gebied van efficiency kan Foodservice veel leren van Retail, maar voor beleving kun je dat gerust omdraaien. En precies die beleving op de winkelvloer is een hot topic, met veelbesproken voorbeelden als Marqt, de Markthal en de Jumbo Foodmarkt. Je ervaart ook een andere manier van werken; Foodservice vraagt meer ondernemerschap.”


Gechargeerd gezegd ging je van ketchup naar maandverband. Vanwaar die keuze?


“Mijn vertrek bij Heinz was als ‘kalkoen schrijft kerstmenu’. Ik heb Foodservice gereorganiseerd en mezelf overbodig gemaakt. Ik was toe aan een andere stap en het kwam goed uit dat ik bespreekbaar maakte dat ik weg wilde. Ik wil de wereld verbeteren via zinvolle en winstgevende business, energieke teams en creatief samenwerken. En Essity verkoopt producten die iedere dag het leven van miljoenen mensen makkelijker maakt. Dichtbij. En ver weg door bijvoorbeeld te voorkomen dat meisjes in sommige landen iedere maand een week thuis blijven en een kwart van het schooljaar missen. Everyday essentials. Je wilt en kunt geen dag zonder. Daarom koos ik voor Essity.”


De maatschappelijke impact van de producten dus.


“Ja, in combinatie met business. Bij Heinz was ik ook verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, en daarna overwoog ik naar een ngo te gaan. Maar wat mij echt trekt is winstgevende business die ertoe doet. Met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljard, een aandelenkoers die in vijf jaar verdriedubbeld is én een heel scala aan duurzaamheidsprijzen is Essity daar een schoolvoorbeeld van.”


Hoe krijgt duurzaamheid vorm in de bedrijfsvoering?


“We zijn van oorsprong bosbouwers * en duurzaamheid is diep geworteld in de organisatie. Daarnaast zijn we op het gebied van logistiek koploper in het beperken van CO2 uitstoot en het restant compenseren via een programma waarbij in Afrika open vuur wordt vervangen door veiligere, gezondere en schonere ovens, dan kun je stellen dat we van stekje tot supermarkt-dc volkomen CO2 neutraal leveren. Verder zijn we een grote speler op het gebied van biobrandstof en windenergie. Klimaatvriendelijke maatregelen leveren vaak ook rechtstreeks geld op.  Zakelijk en maatschappelijk belang zijn vervlochten. Wordt het daardoor minder nobel? Nee, juist niet. Het gaat om het resultaat.”


* SCA is opgericht in 1929. Tot voor kort was SCA zowel een bosbouwbedrijf als een producent van hygiëneproducten. 15 juni 2017 is SCA opgesplitst in twee beursgenoteerde bedrijven. De bosbouw en -beheeractiviteiten gaan verder onder SCA en de tak met hygiëneproducten zijn ondergebracht bij Essity.

Essity is zowel met merken als Private Label producten Europees marktleider in de categorie hygiëne.


“Ja, en in non-food zijn we nummer 6 en in FMCG in het algemeen nummer 14. Dat is een enorme ontwikkeling gezien onze oorsprong als bosbouwers. Daarbij hoorde de verkoop van de divisie ‘verpakkingen’ en een aantal gerichte acquisities. Maar het gaat niet alleen om portfolio. Het is ook een cultuuromslag. En daar hoort ook mijn aanstelling bij.”


Hoe zou je die cultuuromslag karakteriseren?


“We zijn resultaatgerichter geworden. Als je met een nat shirt van het veld komt kun je zeggen: “goed gedaan.” Maar waar het om gaat is of je gescoord hebt? Meer duidelijkheid, sneller beslissen en een grotere waardering voor tastbare financiële resultaten.


Daarmee kom ik meteen op het tweede punt: zichtbaarheid. Ik ben niet bescheiden. En ik ben ontzettend trots op onze fantastische producten, het team waar ik mee werk, de innovatie en duurzaamheid die we creëren. Ik merk dat collega’s die houding overnemen. In het thema van de Volvo Ocean Race hangt er een scheepsbel bij het koffiezetapparaat in ons prachtige nieuwe pand. Wanneer iemand iets moois bereikt heeft, luidt hij de bel zodat iedereen bij elkaar komt en hij kan vertellen wat er te vieren valt. Er is echt een heel positieve sfeer op kantoor.”


Resultaatgerichtheid en trots dus.


“Ja, en daar hoort bij dat de lat steeds hoger komt te liggen. We worden gewaardeerd door onze klanten, de resultaten zijn goed, alle pijlen wijzen omhoog. Maar we willen en moeten onszelf blijven ontwikkelen. We investeren fors in product- en procesverbeteringen, maar ook duurzaam in de ontwikkeling van onze mensen en organisatie. Daarom zoeken wij ook altijd naar breed inzetbaar talent, dat bovendien in staat is om nog zeker twee stappen te zetten.”


Kun je die creativiteit ook in Sales kwijt?


“Natuurlijk! Door onze specialisatie in Incontinence Care met TENA is Essity expert in de oudere consument en shopper. Om die expertise te delen hebben we een vrachtwagen van binnen ingericht als een winkelpad. Met die wagen reden we naar de hoofdkantoren van retailers, waar we inkopers en hun managers uitnodigden om een boodschappenlijstje af te werken. Maar eerst kregen ze een simulatiepak inclusief speciale brillen en handschoenen aan waardoor hun gewrichten stijf voelden. Door die aging experience ondervinden retailers hoe lastig het voor deze doelgroep kan zijn om boodschappen te doen. Zo willen wij onze klanten aansporen om hun winkelindeling te optimaliseren voor senioren. Weer een voorbeeld waar zakelijk succes en het verbeteren van de wereld hand in hand gaan.”


Tekst: Deborah Klaassen

2013 – nu
Sales Director Benelux, Essity

2007 – 2012 
Business Unit Director Foodservice, Kraft Heinz

1997 – 2007
Commercial & Management posities, Kraft Heinz

Essity

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.