Marijn van de Ven & Bram Ellens

Bram Ellens en Marijn van de Ven werkten een jaar lang aan een zeer gedetailleerde business-case voor een start-up die vanaf dag één internationaal zou zijn. Brazilië werd de eerste testmarkt, het product wordt in Nederland ontwikkeld. Het concept: een app die Chama tot de ‘Uber voor thuisbezorging van gasflessen’ maakt. Ze hebben het idee uitgewerkt en zich verzekerd van een stevige financiële basis met investeringen van €50 tot 100 miljoen. Al meteen bij de lancering in november 2016 wachtte de app een enthousiaste ontvangst. Op dit moment is Chama de app verder aan het ontwikkelen en wordt het team uitgebreid om in de komende twee jaar 10 miljoen klanten te kunnen bedienen en de dienstverlening uit te breiden naar Zuid-Amerika, Afrika en het Verre Oosten. Bram en Marijn vertellen meer over het groeiende team en de cultuur die van Chama zo’n unieke achtbaanrit maakt.

Wat betekent Chama?
Marijn: "Chama is Portugees voor ‘vlammetje’ en het betekent ‘bel me’. Het is de perfecte naam. De Brazilianen begrijpen direct waar het om gaat en wie erover hoort is meteen enthousiast. Het is eenvoudig en aansprekend. De mensen staan te springen om het te kunnen gaan gebruiken."

Chama zal de markt op z'n kop zetten.
Bram: "Al vijftig jaar lang is elke schakel van de markt voor gas in huis in handen geweest van grote bedrijven en konden kleinere spelers geen voet aan de grond krijgen. De klant heeft veel te lang te veel moeten betalen voor veel te weinig. Dankzij ons zal de dienstverlening een enorme boost krijgen. Wij bieden een veilig en schoon product, dat snel en professioneel wordt geleverd voor een lagere prijs. Het is een gigantisch avontuur. De leveranciers met wie wij werken bevinden zich zowel in de betere als in de mindere buurten. Omdat taxichauffeurs niet overal naartoe willen rijden, huren we zelf een auto voor de buurten die zij liever mijden. Het is een uniek avontuur!"

En de markt omarmt jullie?
Bram: "In landen waar mensen afhankelijk zijn van de thuisbezorging van gas heeft de overgrote meerderheid altijd maar één fles in huis – de fles die op dat moment in gebruik is – en geen reserve-exemplaar. Dan is het gas voor de verwarming en om mee te koken vaak opeens op. We hebben verkoopgegevens waaruit blijkt dat consumenten gemiddeld een keer in de 42 dagen door hun gas heen zijn. Op basis van de cijfers kunnen we met een zekerheid van 90% voorspellen wanneer ze nieuw gas nodig hebben. Met die goudmijn aan data kunnen we chauffeurs in de buurt laten weten welke consumenten elk moment nieuwe voorraad nodig zullen hebben zodat ze het gas precies op tijd kunnen leveren. Zo bieden we een veel betere service en gemoedsrust voor de gebruiker."

Hoe succesvol zijn jullie?
Marijn: "Toen we de app in november lanceerden, hadden we een belletje ingebouwd dat bij elke bestelling zou rinkelen. We zaten urenlang te wachten en de tijd leek eindeloos, net als in de film. Toen het uiteindelijk voor de eerste keer klonk gingen we uit ons dak. We hadden zo hard gewerkt voor dat moment. Het was een geluid dat we nooit zullen vergeten. Na twee uur rinkelde het weer. En toen weer. Aan het eind van de week hadden we al meer dan honderd bestellingen."Hoe is het om bij jullie te werken?
Bram: "We bouwen niet aan een bedrijf, maar aan een familie. Dat is veel persoonlijker. We dagen elkaar uit als een gezin rond de eettafel. Anders dan gebruikelijk bij bedrijven gaan wij op zoek naar mensen die het goed met elkaar kunnen vinden en die dezelfde waarden delen. Ons team is superplat, dus dan krijg je vanzelf een heel persoonlijke cultuur."

En wat voor mensen zoek je dan?
Bram: "Ons team bestaat uit analytische cowboys. Onze leeftijden lopen nogal uiteen. Sommigen van ons lijken bijna antiek volgens de standaard van de internetindustrie. Dat komt omdat we ertoe neigen wat oudere mensen met een buitengewoon talent aan te trekken. Onze mensen zijn slimmer, sneller, ondernemend en pragmatisch. Om bij Chama te kunnen werken, moet je een beetje een waaghals zijn en graag hard werken – een piratenmentaliteit hebben. We werken hier hard omdat het moet, maar we ontspannen ook en nemen tijd voor onze hobby’s. Ikzelf maak graag tijd om in een jazzbandje te zingen en bij mijn vrouw en kinderen te zijn."

Hoe ervaren nieuwe werknemers dat?
Marijn: "We krijgen enorm enthousiaste reacties van gebruikers en van onze kandidaten. Iedereen die we aannemen gooit zich er meteen vol in. Ze willen voor ons werken omdat ze zien hoe uniek de kans is en ze graag meegaan in dat avontuur. Sinds de lancering van de app in november hebben we ons team uitgebreid met een aantal zeer talentvolle mensen. We zitten nu in de groeifase waarin we doorgaan met het ontwikkelen van de apps, het uitbreiden van het team en de app gaan uitrollen."

En jullie maken je op voor een avontuur met een stevige financiële basis. 2017 staat geheel in het teken van de groei
Bram: "Normaal gesproken hebben start-ups niet de middelen om marktconforme salarissen te betalen maar wij hebben de beschikking over een flink investeringskapitaal zodat we concurrerende salarissen kunnen bieden. En anders dan veel andere internetstart-ups bouwen wij iets op dat vele generaties mee kan en levens kan veranderen. Chama is niet opgezet omwille van een beursgang of verkoop. Het is een professioneel en stabiel bedrijf met een langetermijnvisie en de bedoeling om blijvend waarde toe te voegen. De beslissing om bij een bedrijf te gaan werken hangt van veel zaken af: salaris, mensen, baas, inhoud en avontuur. Chama heeft alles te bieden wat iemand maar wensen kan. En wie wil er nu niet werken op een piratenschip?"

Volle kracht vooruit!
Marijn: "2017 zal volledig om groei draaien. We verwachten dat eind van het jaar Chama in gebruik zal zijn bij miljoenen klanten. Chama zal de standaard voor de levering van thuisgas volledig veranderen door betere service en kwaliteit voor de klant te bieden. We zijn vooral heel trots op de potentie om in opkomende wereldmarkten te kunnen groeien. We opereren tenslotte in een niche met 400 miljoen klanten met een service die aan hun dagelijkse behoeften tegemoetkomt."

Wat is jullie stip aan de horizon?
Marijn: "Binnen drie tot vijf jaar is Chama de grootste distributeur van gas voor thuisgebruik ter wereld… zonder vaste activa, ongeveer net zoals Airbnb geen eigen hotels bezit maar wel accommodaties aanbiedt. We zijn dan wereldwijd actief, werkzaam in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en over vijf tot tien jaar zijn we marktleider. Als technologiebedrijf zal ons digitale platform steeds nieuwe apps aan onze klanten kunnen bieden. Daarbij moet je denken aan bezorging van water of maaltijden aan huis. Ons hart gaat sneller kloppen bij de gedachte aan al die 10 miljoen klanten met onze app op hun telefoon en de schat aan waardevolle real-time data die we daarmee tot onze beschikking hebben. De mogelijkheden tot het ontwikkelen van verdere zakelijke initiatieven zijn daardoor enorm."

CV MARIJN VAN DE VEN

2016 – nu
Founder, Chama

2007 – nu
Strategy Consultant, Deloitte

2006 – 2007
Trainee, TNT Post

CV BRAM ELLENS

2016 – nu
Founder, Chama

2013 -2015
COO, Naspers LatAm

2009 – 2013
Partner, Harvest

2006 – 2009
Business Developer Marktplaats, eBay

2003 – 2006
Strategy Consultant, Roland Berger

Chama

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.