Carrièreadvies van Dominique Hermans en Mariëtte Leenhouts

Gepubliceerd op: 29 okt 2019
Hoe maak je carrière in een grote, snel veranderende organisatie? Top of Minds sprak hierover met twee professionals die binnen Randstad Groep Nederland innovatie aanjagen: Dominique Hermans, Managing Director bij Randstad Nederland, en Mariëtte Leenhouts, Director Marketing & Comms bij Randstad Groep Nederland.

 

Advies 1: Dream big en geef niet op

Dominique Hermans koos bijna 19 jaar geleden voor de uitzendgigant omdat ze bedrijven wilde adviseren hoe ze met de juiste mensen en de juiste aanpak competitiever kunnen worden binnen hun speelveld. Dominique: “Ik zag Randstad niet als een bedrijf dat vacatures invult maar klanten helpt beter te worden. Dat bleek een naïeve indruk. Zo ver waren we nog lang niet. Pas de laatste jaren voeren we dat we dat gesprek constant met onze klanten. We zijn getransformeerd van leverancier naar partner.”

Ook Mariëtte Leenhouts zag veel kansen om het bedrijf beter te maken toen ze in 2018 de overstap zette vanuit FMCG en telecom. Met name op het gebied van B2C-marketing. Mariëtte: “Ik val niet op dit bedrijf om waar het vandaan komt, maar om de potentie en de kansen. Het verraste me hoeveel ruimte er is voor nieuwe initiatieven zoals data slimmer inzetten, CRM starten of merken scherper positioneren om impact te vergroten. Er moet hier nog veel gebeuren, maar je hebt ook de vrijheid om dat te doen. Waar kan dat tegenwoordig nog? Wil je op een postzegel de punten op de i zetten, dan zit je bij ons verkeerd. Wil je echt een groot verschil maken, op jouw manier, en met elkaar? Dan moet je bij Randstad zijn.

Advies 2: Blijf nuchter en relativeer successen

Randstad werd afgelopen jaar het grootste uitzendbureau van de wereld. Een indrukwekkende prestatie, waarmee de ambitie van de oprichter is waargemaakt. Toch zijn beiden gretig om dit succes te relativeren. Dominique: “We mogen het vieren, maar het is ook een risico voor ons gevoel van urgentie. Hoe gaan we die plek de komende tien jaar vasthouden?” Mariëtte vult haar aan: “Ik zie dit als een zakelijke prestatie. Het heeft niets te maken met de behoefte van de doelgroep. Voor mij is het grootste doel: door de flexwerker, eigen medewerker en klant op nummer één gezet worden, dus er moet nog veel gebeuren.” Dominique denkt daar even over na en zegt dan: “We zorgen elke dag dat 800.000 mensen werk hebben.” Mariëtte: “Als je het zo stelt mogen we daar best trots op zijn. Maar we zijn er nog niet!”

Advies 3: Omarm technologie en data

We komen nog even terug op de vraag die Dominique zelf opwierp: hoe zorg je als marktleider dat je vooruit blijft lopen op de markt? “Niemand kan voorspellen hoe het hele speelveld er in de toekomst uit zal zien. Gelukkig krijgen we wel steeds meer grip op de digitale wereld en lopen er steeds meer initiatieven voor digitalisering, automatisering en artificial intelligence. Wij kunnen bijvoorbeeld de churn bij werkgevers voorspellen en hen helpen maatregelen te treffen.”

Advies 4: Denk in journeys en ketens

Mariëtte, die zich bij Randstad aansloot om er een sterke B2C-organisatie van te maken, brengt in dat technologie vooral een belangrijke rol zal spelen voor de propositie richting kandidaten. “Natuurlijk,” antwoordt Dominque, “maar de techniek is niet per se zichtbaar voor de gebruiker. Wat wij, als merk Randstad, zullen toevoegen zal relationeel zijn. Ik zie een netwerk voor me waar mensen zich bij aansluiten omdat in hun hele werkende leven van toegevoegde waarde is. Leren, vakantiewerk, bijbaan, serieuze carrièrestappen, relocation-services, post-pensioen-mogelijkheden – wij worden het beste platform voor werk-gerelateerde diensten.”

Een mooi vergezicht, maar dat het duo niet terugschrikt voor torenhoge ambities hadden we al vastgesteld. Hoe denken ze deze toekomstvisie te realiseren? “We hebben al veel proposities om de hele breedte van de arbeidsmarkt te bedienen,” zegt Mariëtte. “Met Qompas helpen we scholieren met hun profielkeuze; we hebben werkvakanties voor studenten; we zijn partners met vakscholen zodat onze flexwerkers zich kunnen omscholen of bijscholen – als je onder de motorkap kijkt puilt het er bijna uit. Maar het zijn op dit moment losse projecten, waardoor de impact beperkt is. De uitdaging is om alle projecten als een keten aan elkaar te koppelen, de doelgroepen effectief te segmenteren en de content via de juiste touchpoints te ontsluiten. Wanneer we zelf een platform worden, kunnen we op basis van data intimiteit opbouwen en loyaliteit activeren.”

Dominique beaamt het belang van ketendenken. “We komen uit een traditioneel bedrijf,” zegt ze, “waarbij dingen per afdeling gebeuren. Dan krijg je gefragmenteerde projecten in plaats van een keten. Gelukkig komt daar komt nu verandering in. Dat we nu werken in een structuur met tribe leads hoort bij die ontwikkeling.”

CV Dominique Hermans

2018: Managing Director, Randstad Nederland

2015: Managing Director, Tempo-Team Nederland

2013: Managing Director, Tempo-Team België

2001: Van Branche Manager opgeklommen tot COO, Randstad Groep België

1994: Diverse commerciële en leidinggevende posities, Trinitas

 

CV Mariëtte Leenhouts

2018: Director Marketing & Comms, Randstad Groep Nederland

2016: Director Brand & Comms, VodafoneZiggo

2013: Director Global Marketing, Kantar Consulting, o.a. in NYC (MB Vermeer)

2008: Diverse innovatie- en marketingposities, Heineken

2003: Diverse marketingposities, Sara Lee

2001: Marketing Internship, Unilever

Advies 5: Zoek de synergie op

Het werken in tribes is slechts een van de vele uitingen van het feit dat Randstad een organisatie in transitie is. Een transitie weg van het puur transactionele model. Een transitie waarbij de behoeftes van de doelgroep centraal komen te staan. Waarbij hiërarchisch leiderschap plaatsmaakt voor participatie vanuit de organisatie. En een transitie die wordt aangezwengeld door cocreatie en synergie. Dominique: “Vroeger werden projecten vanuit de verschillende merken opgezet – een app voor Randstad, een voor Tempo-Team, een voor Yacht… Maar wanneer 80% van een innovatietraject relevant is voor alle merken, schept dat een kans om het samen te ontwikkelen. Door alle krachten te bundelen kunnen we in hoog tempo iets fantastisch neerzetten en het daarna inkleuren voor de verschillende labels. Daar is nu veel meer ruimte voor. Dus hebben we mensen nodig die dit soort kansen zien en willen grijpen.“

Advies 6: Laat je ego thuis

Echt samenwerken is niet alleen goed voor de organisatie, maar ook voor je carrière. Dat blijkt wanneer we Dominique de persoonlijke vraag stellen hoe zij zo ver gekomen is in haar carrière. “Niet plannen,” is haar instinctieve antwoord. “Als onderdeel van ons onboardingprogramma StartUP krijgen nieuwe collega’s de kans om kennis te maken met de directie. Daar kreeg ik afgelopen vrijdag dezelfde vraag. Ik heb eerst een aantal vragen terug gesteld. Wat blijkt? Ze hadden allemaal een vijfjarenplan met mijlpalen die ze wilden behalen. Het risico is dan heel groot dat je teleurgesteld raakt over wat niet lukt, terwijl je beter kunt voortbouwen op wat wel is gelukt. Want het is onmogelijk om zeker te weten hoe de markt er over vijf jaar voorstaat, laat staan jouw eigen positie daarbinnen. Als je consistent blijft proberen om meer uit jezelf te halen en open blijft staan voor nieuwe dingen, dan kom je volgens mij het verst. “

Mariëtte luistert het antwoord met een glimlach aan en merkt dan op: “Het helpt ook dat jij geen ego hebt. Dat kun je misschien niet over jezelf zeggen, maar daardoor stuit je op veel minder weerstand en wil iedereen graag met je samenwerken.”

 

Bekijk de vacatures bij Randstad

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.