Erik-Jan Quik

Erik-Jan Quik maakte zijn Exit in 2009. Imke Peters van Top of Minds sprak met hem toen hij al een tijdje rondliep in de wondere wereld van e-commerce. Hieronder lees je hoe hij zijn Exit heeft ervaren en hoe het is om bij bol.com te werken.



Hoe verliep je exit uit consulting?


Ik raakte verslingerd aan consulting door een stage die ik tijdens m’n studie bij OC&C had gedaan, maar ik wist wel dat het voor mij geen keuze voor het leven was. Na vijf jaar was ik Project Manager, ik had ’t uitstekend naar mijn zin, maar wilde me wel richting lijnmanagement gaan ontwikkelen. Ik had veel ervaring met Private Equity (PE) en Retail en heb in beide richtingen opties bekeken. Voornaamste reden – voor mij - om niet in PE aan de slag te gaan is dat de afstand tot portfoliobedrijven vaak groot is. Ik heb vol overtuiging voor e-commerce gekozen en kon als Corporate Developer bij bol.com aan de slag.



Maar Corporate Developer is geen lijnfunctie.


Klopt, maar het is lastig om vanuit consulting direct in een zwaardere lijnfunctie te stappen. Bij bol.com was direct helder dat dit een transitiefase was. Het was voor mij de perfecte positie om het bedrijf te leren kennen en mezelf te laten zien. Ik deelde een kamer met Daniel Ropers [CEO bol.com en ex-McKinsey, red.], mijn directe leidinggevende. Dat toont aan hoe nauw de samenwerking met directie en management is. Mijn ervaring bij OC&C kwam goed van pas bij de overname door Ahold. Dat was een mooie tijd. Na afronding van de overname gaf ik aan dat het een mooi moment was om de overstap te gaan maken. Het gevaar bestaat dat je de interne consultant blijft. Ik wilde leiding geven en P&L verantwoordelijk zijn.



Hoe heb je de overstap naar een lijnfunctie gezet?


Door me vanuit mijn Corporate Development rol inhoudelijk nuttig te maken op lopende projecten zoals ons verkoopplatform Plaza. Ook – of juist – als ze minder strategisch van aard zijn. Zo kun je laten zien dat je ook op operationeel vlak waarde kunt toevoegen. Na afronding van het Plaza business plan ben ik ruim 30% van mijn tijd operationeel betrokken geraakt. Samen met de business manager werkte ik aan het structureren van processen en verantwoordelijkheden. Uiteindelijk ben ik Lead Operations (LO) Plaza geworden en heb ik een team van zes FTE opgebouwd om de samenwerking met externe verkopers in goede banen te leiden. Je leert andersoortige teams te managen en draagt KPI-verantwoordelijkheid.



Een jaar later was je Category Manager.


Dat gesprek had ik al eerder gevoerd, maar of er een  fit is hangt af van beschikbare posities op dat moment. Soms moet je even geduld hebben. Het mooie aan bol.com is dat je in vrijwel elke functie waarde kunt toevoegen, dus de LO positie is zeker waardevol geweest. Mede daardoor heb ik laten zien dat ik er klaar voor was om de stap naar hard-core commercie te zetten. Voor mensen met een retail achtergrond is het even wennen dat een consultant ook commercieel kan zijn, maar ik gebruik mijn analytische vaardigheden nog dagelijks om snel te analyseren wat de markt en levaranciers doen, waar risico’s en mogelijkheden liggen en hoe we bol.com als strategisch partner kunnen positioneren.



Hoe is het om in e-commerce te werken?


Uitdagend en inspirerend. De hele sector is in ontwikkeling, waardoor er veel vrijheid is voor initiatief en crossfunctioneel samenwerken. Wie scherp analytisch is zal, ongeacht zijn functie, snel mogelijkheden zien om waarde aan het bedrijf toe te voegen. Maar om problemen daadwerkelijk op te lossen moet je initiatief en realisatiedrang hebben en met de juiste collega’s samenwerken. Neem bijvoorbeeld het verminderen van retouren. We hebben de schakels in de keten waarmee je retouren kunt voorkomen in kaart gebracht en met verschillende teams oplossingen gerealiseerd.



Welke verschillen merk je?


Succes creëer je binnen e-commerce alleen multidisciplinair, en dat is soms heel technisch of specialistisch zijn. Net als bij consulting moet je leergierig en analytisch zijn en je helikopterview en doelgerichtheid behouden. Het grootste verschil is dat ik zelfstandiger werk en verantwoordelijkheid draag. Je schakelt van adviseren naar beslissen. Ik krijg veel energie van plannen maken én reële resultaten behalen. Verder ben je op een breder vlak bezig met persoonlijke ontwikkeling en is hiërarchische vooruitgang wat minder belangrijk.


Tekst: Deborah Klaassen



Wil je weten hoe het is om te werken bij bol.com? We kunnen je er meer over vertellen.

2015 – nu 
Director Retail Servies, bol.com

2014 – 2015
Business Development, bol.com

2013 – 2014
Category Manager Consumer Electronics, bol.com

2012 – 2013
Lead Operations bol.com Plaza, bol.com

2011 – 2012
Corporate Developer, bol.com

2007 – 2011
Consultant, OC&C Strategy Consultants

bol.com vacatures

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.