Carrièreadvies voor starters: werken bij Top of Minds als kickstart voor je carrière

Gepubliceerd op: 01 dec 2023

Sjoerd Faber, masterstudent Leadership en Change Management, is werkstudent bij Top of Minds Rotterdam; Valerie van der Vlugt werkt er sinds juni 2023 als Associate. Ze stapten in toen de Rotterdamse tak van Top of Minds net haar intrede op de markt had gedaan. Valerie en Sjoerd leverden een belangrijke bijdrage aan het opzetten en uitbouwen van de internationale industry practice waar Top of Minds Rotterdam zich op richt. Welke waardevolle inzichten leverde dat op? In dit gesprek delen Sjoerd en Valerie hun belangrijkste lessen.

Advies 1: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen groei
Valerie: “Bij Top of Minds krijg je vanaf het begin ontzettend veel verantwoordelijkheid. Vanaf het eerste moment werkte ik client-facing, daardoor voelde ik me direct verantwoordelijk voor ons portfolio en de resultaten. Hier verwacht men dat je ownership neemt; dat ondernemende moet wel in je zitten. Je bent hier zo nauw betrokken bij de bedrijfsbrede ontwikkeling, dat is vaak bij een grote corporate wat minder het geval. We zijn bezig met het uitrollen van een bewezen succesformule in een (deels) nieuwe markt: de industrie. Daarbij bouwen we voort op het gerenommeerde merk Top of Minds en kunnen we rekenen op de support van de centrale marketing-, operatie- en finance-organisatie.”

CV Valerie van der Vlugt

2023-heden: Associate, Top of Minds

CV Sjoerd Faber

2023-heden: Research Assistant, Top of Minds

Advies 2: Toon initiatief
Valerie en Sjoerd begonnen bij Top of Minds Rotterdam toen het kantoor nog in de beginfase zat. Er was zelfs nog geen fysiek kantoor. Zij begonnen deels in Amsterdam en deels – letterlijk – aan de keukentafel van de Managing Director. Sjoerd kijkt met veel plezier terug op die tijd. “Dat er nog niet veel was, bood veel kansen. We dachten actief mee over hoe we ons optimaal in de markt konden positioneren. Dat ondernemende is typisch voor Top of Minds. “Die ruimte voor initiatief maakt Top of Minds voor mij een hele fijne, uitdagende werkomgeving. Ik leer hier om creatiever na te denken over wat ons nou echt goed maakt, en hoe we nóg beter kunnen worden. Bij een grote corporate is de strategie vaak al helemaal uitgedacht. Bij Top of Minds krijg ik de kans om mee te denken over hoe we onze strategie nog verder aan kunnen scherpen en hoe we verder kunnen groeien.”

Advies 3: Kies een omgeving waarin je je maximaal kunt ontwikkelen
Valerie: “Bij Top of Minds leer je om proactief te zijn en jezelf uit te blijven dagen. Elke dag voel ik de drive om het nóg beter te doen dan gisteren. Mijn impact op de organisatie is voelbaar: ik ben niet ‘slechts’ een medewerker, maar onderdeel van het grotere geheel. We dragen samen de verantwoordelijkheid en dat voelt ook echt zo. De organisatie investeert door middel van coaching en training volop in onze ontwikkeling en groei. En daarnaast mag je dingen proberen; fouten maken mag. Leren doe je hier door het simpelweg te doen. Voor mij werkt dat heel goed.” Ook Sjoerd is blij met de aandacht voor persoonlijke en professionele groei. “Er zijn hier volop mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren en je te ontwikkelen. Het management stimuleert dat en ondersteunt je er enorm bij. Ik gedij heel goed in een organisatie waar ik het gevoel heb dat ik elke dag beter word.”

Advies 4: Zoek een bedrijfscultuur die goed bij je past
Een interessante vraag om aan Valerie voor te leggen: ‘Wat is het grootste verschil tussen werken bij een grote corporate versus werken bij Top of Minds?’ “Top of Minds is een platte organisatie, de lijnen zijn heel kort. We kunnen snel schakelen en nog sneller handelen. Die dynamiek is tekenend voor een kleinere, wendbare organisatie en geeft me veel energie. Daarnaast werk ik direct samen met de MD, waardoor ik leer wat er allemaal nodig is om het bedrijf verder te laten groeien. In een grote corporate is je rol vaak wat meer afgekaderd. Hier pak ik ook allerlei andere projecten op, ook buiten mijn rol om. Je krijgt regelmatig taken waar je nog geen ervaring mee hebt, waardoor je veel verschillende, nieuwe dingen leert. Die brede scope maakt mijn rol spannend en uitdagend.” Ook Sjoerd voelt zich thuis in de Top of Minds-cultuur. “Het maakt hier niet uit of je een starter bent of al jaren in de business zit, hier oppert iedereen continu ideeën en naar elk idee wordt geluisterd. Dat ambitieuze en die teamspirit spreken me enorm aan. Als je werkt in een cultuur die goed bij je past, kun je het beste uit jezelf halen.”

Advies 5: Overwin koudwatervrees en spring in het diepe
Toen Valerie haar keuze voor Top of Minds kenbaar maakte, werden er hier en daar wel wat wenkbrauwen gefronst. Was het wel verstandig voor haar carrière om de deuren van die grote corporate achter zich dicht te slaan? “Absoluut,” glimlacht Valerie. “Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik in het diepe gesprongen ben. Koudwatervrees is niet nodig, want er staan altijd mensen klaar om advies te geven of een spreekwoordelijke reddingsboei aan te gooien. Door te springen en af en toe misschien een beetje te spartelen, leer en groei je veel meer. Dat heb ik hier aan den lijve ondervonden!”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.