Carrièreadvies - overstappen naar consulting - Cato Kleipool & Lisa van der Laan

Gepubliceerd op: 15 dec 2021

Cato en Lisa stroomden allebei in bij Roland Berger met een aantal jaren werkervaring. Top of Minds ging met hen in gesprek over deze carrièrestap.

Advies 1: Kies je eigen pad.

“Na mijn studie koos ik bewust niet voor consulting,” vertelt Cato. “Veel mensen van mijn studie gingen als vanzelfsprekend deze richting op. Ik heb mij in eerste instantie gericht op onderwerpen waar ik echt iets mee had, zoals food en retail. Na mijn reis besloot ik om mijn carrière in diezelfde hoek te starten, bij de Bijenkorf. Eerst bij de inkoopafdeling, later werd dat Business Control. Omdat ik toch behoefte had aan meer afwisseling, ben ik daar gestopt. Pas na een gesprek met een loopbaancoach ben ik strategieconsulting serieus gaan overwegen. Wat me nu aantrok was de diversiteit aan projecten en het feit dat je als consultant echt met C-level aan tafel zit.”

Lisa herkent veel uit Cato’s verhaal: “Tijdens mijn studie deed ik twee stages. Ik liet mij daarbij ook leiden door mijn passie voor Food. De eerste stage was bij Pepsico; de tweede bij de Food & Agri Researchafdeling bij Rabobank. Hierbij sprak het doorgronden van verschillende businessmodellen en variëteit aan uitdagingen mij aan. Daarom raakte ik aan de praat met PwC, waar ik uiteindelijk viereneenhalf jaar in Advisory heb gewerkt en veel heb geleerd. Voor mijn start bij Roland Berger is het een groot voordeel dat ik al bekend was met de projectdynamiek.” 

Advies 2: Oriënteer je goed op cultuur.

Cato en Lisa hebben allebei rondgekeken bij verschillende kantoren voor ze besloten om bij Roland Berger te solliciteren. Cato: “Ik heb eerst meegedaan aan de business course. Ik dacht eigenlijk dat dat alleen voor studenten was, maar je bent ook later in je carrière welkom. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want het gaf een goed beeld van het kantoor en de mensen. Het was er echt heel gezellig, en dat heeft voor mij zeker meegespeeld in de beslissing. Want als je zoveel tijd met elkaar gaat doorbrengen, is het belangrijk dat je collega’s hele leuke mensen zijn.”

Lisa: “Het heeft mij positief verrast hoe open de cultuur is. Iedereen staat open voor ideeën, en iedereen wordt serieus genomen om wat hij of zij zegt, ongeacht senioriteit. Natuurlijk had ik dat wel gehoord tijdens de kennismaking, maar als kandidaat nam ik dat met een korrel zout. Heel mooi dat het meer dan een verkooppraatje bleek te zijn.”

Cato: “Het helpt ook dat iedereen op kantoor je directe collega is – je weet nooit met wie je in het volgende projectteam komt. Dat maakt het heel makkelijk om aan te kloppen bij iemand die je eigenlijk nog niet kent.”

Advies 3: Denk als een ondernemer.

Beide consultants noemen het ondernemende karakter van Roland Berger als een onderscheidende factor. Waar andere kantoren vooral hun methodologie verkopen, focust Roland Berger op oplossingen die voor de klant een verschil gaan maken. En die ontwikkelen de consultants door als een ondernemer met de opdrachtgever mee te denken. Cato: “Echt maatwerk, dus.” Lisa: “We zijn ook wat wendbaarder doordat het kantoor iets kleiner is dan andere consultancies in Nederland. Als je met een goede suggestie komt, kan het heel snel gaan.”

Advies 4: Koffie, koffie, koffie.

Of je je nog aan het oriënteren bent, of recent gestart ben als consultant, één toverwoord willen Cato en Lisa je op het hart drukken: Koffie! Cato: “Ga met verschillende mensen koffiedrinken voor je solliciteert, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Zit je middenin de procedure? Maak dan gebruik van de informele contactmomenten ter voorbereiding van de volgende stap.” 

Lisa: “Als je net begint, is een koffie met iemand doen een laagdrempelige manier om je netwerk op te bouwen binnen kantoor en onderdeel van het team te worden. Daarnaast zijn er heel veel andere manieren om een netwerk op te bouwen. Samen lunchen, etentjes met de projectgroep, varen, sporten, het buddy-systeem, je eigen mentor, je mentorgroepje, feestcommissies, groepsreizen…” Maar de kracht van een kop koffie staat buiten kijf.

CV Cato Kleipool

2020 – heden: Consultant, Roland Berger

2017 – 2019: Jr. Planner & Controller, de Bijenkorf

2016 – 2017: Financieel Adviseur Kantoren, ING

2016: MSc Finance & Investments, Erasmus Universiteit

2015:  BSc Economics & Finance, UvA

 

 

CV Lisa van der Laan

2021 – heden: Consultant, Roland Berger

2017 – 2021: Senior Consultant, PwC

2016: MSc Finance, Maastricht University SBE

2015:  BSc Economics & Business Economics, Maastricht University SBE

 

Carrièreadvies – overstappen naar consulting

Cato en Lisa stroomden allebei in bij Roland Berger met een aantal jaren werkervaring.

Top of Minds ging met hen in gesprek over deze carrièrestap.

Lees meer

Consulting Career Guide Cato & Lisa

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.