Strategy & Communications Director

Strategy & Communications Director

 • General Management
 • Energy
 • Almere
 • 844 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Alfen Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

De overgang naar duurzame energie is onomkeerbaar. Elektrisch rijden wordt populairder, de vraag naar laadpalen groter en met steeds meer windmolens en zonnepanelen groeit ook de behoefte aan slim energiebeheer.

Leveranciers van duurzame oplossingen hebben een enorm marktpotentieel, niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa. Alfen is een van de grootste spelers en opereert in het hart van de energietransitie. Family PE Office Infestos bracht begin 2018 een deel van de aandelen naar de beurs. Dit heeft Alfen extra naamsbekendheid opgeleverd, meer slagkracht en legio mogelijkheden om snel te groeien in binnen- en buitenland. Het bedrijf zoekt een Strategy & Communications Director om dat groeipotentieel optimaal te gaan benutten.

ENERGIE VOOR DE TOEKOMST

Alfen ontwikkelt en produceert innovatieve energieoplossingen en verkoopt deze als producten of projecten. Het bedrijf heeft een geschiedenis van 80 jaar in slimme netoplossingen en breidde haar portfolio afgelopen jaren uit van transformatorstations naar smart grids, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s. Deze unieke combinatie van activiteiten maakt het voor de energiespecialist uit Almere mogelijk om geïntegreerde oplossingen aan te bieden aan haar klanten.

Zo combineerde Alfen haar activiteiten op het gebied van smart grids, laadpalen en energieopslag recent in een project voor het ADO Den Haag stadion. Overdag wordt er in het voetbalstadion energie opgewekt via zonnepanelen op het dak. Deze energie is vooral nodig om het stadion ’s avonds te verlichten, maar wordt ook gebruikt om het toenemende aantal elektrische voertuigen van bezoekers op te laden. Op piekmomenten zijn dit er namelijk zo veel dat de netaansluiting tegen capaciteitsproblemen aanliep. Met het energieopslagsysteem van Alfen kan de zonne-energie die overdag wordt opgewekt ’s avonds voor elektrische voertuigen worden gebruikt en wordt het net niet overbelast.

Unieke marktpropositie

Alfen heeft een marktleidende positie in Nederland, groeit snel in het buitenland en telt momenteel ongeveer 300 medewerkers. In 2017 draaide het bedrijf zo’n 74 miljoen euro omzet, waarvan ongeveer driekwart uit smart grid solutions en een kwart uit laadpalen en slimme energieopslag. Deze drie productlijnen geven Alfen een unieke marktpropositie. Op ieder onafhankelijk product kent het bedrijf geduchte concurrentie, maar geen enkele andere speler in Europa biedt geïntegreerde totaaloplossingen, zoals Alfen dat doet.

Beursgang

Al sinds de opening in 1937 is Alfen in beweging en op zoek naar manieren om te innoveren, uit te breiden en nieuwe markten aan te boren. Daar hoort de stap naar het buitenland bij – in de afgelopen jaren opende er al een kantoor in België en werden er sales organisaties opgezet in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De beursgang stelt Alfen in staat snel en onafhankelijk verder te groeien binnen de industrie.

De beursnotering helpt – die staat per definitie garant voor extra naamsbekendheid. Dit maakt het bedrijf aantrekkelijker voor potentiele medewerkers, maar ook voor interessante partners – Alfen sloot eerder dit jaar al een contract op het gebied van energieopslag met BMW. Bovendien geldt de notering als internationaal kwaliteitskeurmerk. Dat biedt perspectief, want Alfen heeft als middellange termijn doelstelling om de omzet met gemiddeld 40% per jaar te laten groeien.

Over de rol: de Strategy & Communications Director

Met de beursgang is vanuit de board de behoefte ontstaan aan een interne adviseur die belangrijke business beslissingen strategisch kan ondersteunen. De rol van deze Strategy & Communications Director spitst zich toe op Strategy & Business Development, Marketing & Communications en Investor Relations. Sparringpartners zijn de directie, bestaande uit Marco Roeleveld (CEO), Jeroen van Rossen (CFO) en Richard Jongsma (CCO). Ook het management team van Business Unit Managers en Senior Sales Managers is nauw betrokken.

Strategy & Business Development

De Strategy & Communications Director wordt medeverantwoordelijk voor strategische keuzes, zowel op bedrijfsniveau als voor de Business Units, op het operationele én commerciële vlak. Hij/zij adviseert kritisch over belangrijke businessvragen. Denk aan kwesties als: naar welke landen wil Alfen uitbreiden? Welke partners, leveranciers en processen zijn daarbij nodig? Hoe blijft het bedrijf haar portfolio innoveren en aanpassen aan marktontwikkelingen, concurrentie en klantvragen?

De juiste keuzes identificeren en onderbouwen vereist diepgaande marktkennis. De Strategy & Communications Director bouwt een netwerk van connecties binnen én buiten de sector die hij/zij kan raadplegen om grondig te snappen wat er speelt. Van overleg met Sales tot sparren met Business Managers of langsgaan bij fabrikanten om ontwikkelingen én de impact hiervan op bijvoorbeeld laadsystemen te bespreken. De Strategy & Communications Director haalt het net op, beoordeelt data kritisch en onderbouwt deze stevig in presentaties om de board te kunnen overtuigen.

Ook de uitvoering is belangrijk. Op commercieel niveau – keuzes moeten bijdragen aan de positionering van Alfen en op de juiste manier wereldkundig worden gemaakt – maar ook op operationeel niveau. De Strategy & Communications Director is procesbegeleider, brengt structuur aan en ondersteunt bij commerciële tendertrajecten. Hij/zij denkt tactisch na over partnerships om kansen optimaal te benutten en weet zijn/haar gedachten te vertalen naar sterke presentaties. Dat kritische, commercieel-operationele inzicht houdt de board strak en scherp geïnformeerd.

Marketing & Communications

Ook op het gebied van Marketing & Communications neemt de Strategy & Communications Director de lead. Zijn/haar cruciale taak: strategie bepalen over hoe Alfen naar buiten treedt. Dat is nu belangrijker dan ooit – met een beursnotering deelt het bedrijf gevoelige informatie, vooral in pers- en nieuwsberichten en communicatie rondom cijfers. De uitbreiding in het buitenland brengt bovendien op internationaal niveau marketingvraagstukken met zich mee. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat Alfen in elke markt hetzelfde klinkt?

De Strategy & Communications Director stuurt de marketingafdeling aan en bepaalt de inhoud van de marketing- en communicatieroadmap. Hij/zij is in staat kernboodschappen te identificeren en uit te werken in bijvoorbeeld persberichten die aansluiten op de doelgroep.

Investor Relations

Nauw verwant aan strategie en communicatie is de actieve dialoog die Alfen voert met haar investeerders, mede als gevolg van de beursgang. Ook hierbij draait alles om strategische positionering. In nauwe samenwerking met de CEO en CFO bereidt de Strategy & Communications Director de communicatie rondom de cijfers voor, stelt rapporten op, maakt goede presentaties en licht deze toe bij bestaande én mogelijk nieuwe investeerders.

Stevige relaties met investeerders staan garant voor het in gesprek blijven met de investor community. De Strategy & Communications Director is voor een groot deel verantwoordelijk voor deze taak en bepaalt de planning voor events, roadshows en sectorspecifieke conferenties. Hij/zij bereidt de presentaties voor de board voor en kan deze taak waar nodig zelf op zich nemen.

PERSOONLIJKHEID

 • Teamplayer, maar ook zelfstandig
 • Analytisch zeer sterk: kan complexe zaken gemakkelijk en begrijpelijk maken
 • Oplossingsgericht, ondernemend en innovatief
 • Business sense, stakeholdermanagement
 • Communicatief, kan makkelijk relaties leggen

ACHTERGROND

 • Minimaal 5 jaar ervaring in Strategy/Management Consulting
 • Hands-on ervaring in de (duurzame) energiesector is een pré

Alfen werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Imke Peters via imke@topofminds.com.

Contact

Strategy & Communications Director Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.