Channel Category Development Manager

Channel Category Development Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Zoeterwoude
 • 597 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Heineken vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Heineken 0.0, Brand IPA, Heineken Extra Vers, Amstel Ongefilterd, Apple Bandit – Heineken brengt steeds opnieuw leven in de brouwerij met disruptieve producten. De Channel Category Development Manager ontwikkelt de retailstrategie voor de Nederlandse markt.

Werken bij Heineken

Opvallende commercials, sterke merken, trouwe fans – het zal niemand verbazen dat Heineken een van de meeste waardevolle merken van Nederland is. Ook als werkgever doet de brouwer het goed: veel ruimte voor creativiteit, een team aan gedreven en getalenteerde collega’s en crossfunctionele doorgroeimogelijkheden.

De Nederlandse multinational werd in 1864 opgericht in Amsterdam en ging in 1939 voor het eerst naar de beurs. In 1968 werd Amstel aan het portfolio toegevoegd en in 1989 volgde Brand. Door overnames is Heineken sinds 2003 een belangrijke speler in Centraal-Europa, in 2008 werden ze de grootste brouwer van het Verenigd Koninkrijk en in 2010 kwam daar een sterke positie in Latijns-Amerika bij. Wereldwijd bezit Heineken meer dan 165 brouwerijen in meer dan 70 landen.

Innovatie

Binnen de Nederlandse organisatie is een sterke focus op vernieuwing en vooruitgang. Opvallend is bijvoorbeeld de introductie van de cidercategorie met above-the-line campagnes voor het merk Apple Bandit, en daarnaast de merken Stassen, Blind Pig, Bulmers en Old Mout. Ook werd in het voorjaar van 2017 voor het eerst Heineken 0.0 geïntroduceerd, een geheel alcoholvrije variant van het geliefde biertje. Dit soort beslissingen zijn altijd gebaseerd op marktinzichten.

“De consument kiest zelf al voor alcoholvrij en alcoholarm. Het is aan ons om de juiste producten te brouwen die bij die trend passen. We werken al heel lang aan deze variant, omdat de smaak helemaal goed moet zijn.” – Pascal Gilet, Algemeen Directeur Heineken Nederland

Heineken is een merk-gedreven organisatie. Daarom staat van oudsher in de hele organisatie de consument centraal. Met de aanstelling van Sander Bakker als Category & Shopper Marketing Manager is de focus binnen Trade Marketing verschoven van de consument naar de shopper. Dat is in de hele organisatie merkbaar, want zijn afdeling is een proactieve, prominente rol in gaan nemen binnen het commerciële proces.

“De shopper is het brandpunt waar de focus van de leverancier en de retailer bij elkaar komen. Door de shopper als uitgangspunt te nemen kunnen we triple-wins realiseren: voor de shopper, de retailer en voor Heineken.” – Sander Bakker, Category & Shopper Marketing Manager

Over de vacature: Channel Category Development Manager

De Channel Category Development Manager maakt de klantreis inzichtelijk, identificeert kansen in de markt (zowel offline als digital) en ontwikkelt de visie en kanaalstrategie voor de categorieën bier & cider over alle Nederlandse kanalen heen (zowel offline als online). Dit is een nieuwe rol binnen het Trade Marketing Team, met als doel de kanaal-categorie-ontwikkeling continu te verbeteren.

Trade Marketing Team

De afdeling Trade Marketing bestaat uit twee teams: Category Development en Shopper Marketing. Het eerste team bestaat uit (Senior) Category Development Managers die ieder gespecialiseerd zijn in een van de grote retailers in Nederland. Samen met de klant ontwikkelen zij een categorie-/kanaalvisie en pragmatische oplossingen in lijn met het commerciële beleid. Daar wordt nu een nieuwe functie aan toegevoegd met overkoepelende verantwoordelijkheid over alle retailkanalen: Channel Category Development Manager. Het Shopper Marketing team richt zich op activaties waarmee op het verkooppunt het koopgedrag effectief beïnvloed wordt.

Where to play & How to win

Als eigenaar van de kanaalstrategie voor Retail heeft de Channel Category Development Manager een data-gedreven werkwijze. Het verzamelen, analyseren en interpreteren van data gebeurt in nauwe samenwerking met Revenue Management en Consumer Market Intelligence. Vervolgens werkt de Channel Category Development Manager de strategie uit in concrete activiteiten en adviezen voor Account Management, Marketing, Innovation, het Shopper Marketing team en Field Sales. Op basis van interne data en analyses van de retailer neemt de Channel Category Development Manager een adviserende rol in over portfolio-ontwikkeling en de optimale  SKU-strategie. Met andere woorden: de Channel Category Development Manager bepaalt waar Heineken binnen het Retail-kanaal op inzet, en hoe.

Implementatie

De Channel Category Development Manager ontwikkelt een overkoepelende visie voor alle kanalen. Hij/zij is sparringpartner voor veel verschillende interne stakeholders zoals Marketing, Revenue Management, de Retail Business Controller, Innovation Management en Field Sales. Deze scope betekent dat de Channel Category Development Manager zelf geen direct klantcontact onderhoudt maar via collega’s impact op de gehele markt heeft.

Door het team van Shopper Marketing en Customer Development Managers te inspireren zorgt hij/zij dat de strategie in alle kanalen wordt geïmplementeerd. Samen definiëren zij voor ieder retail-format een “Picture of Success” (PICOS), met aandachtspunten zoals SKU’s, POS-materialen, eventuele koelers (en inhoud), schapmeters en versheid van de producten. Zo weten collega’s van Sales precies waar ze bij winkelbezoeken op moeten letten.

Kandidaatsprofiel

 • Een afgeronde WO-opleiding
 • Meerdere achtergronden mogelijk, bijvoorbeeld Category Management, Revenue Management en/of Consulting
 • Houdt van innovatie en verandering
 • Resultaatgericht en pragmatisch
 • Sterke analytische aanleg
 • Communicatief sterk
 • Zelfsturend

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.