Senior Customer Category Manager

Senior Customer Category Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Zoeterwoude
 • 967 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Heineken vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Amstel Radler, Desperados Mojito, Heineken Extra Vers, Apple Bandit – Heineken brengt steeds opnieuw leven in de brouwerij met verfrissende innovaties. Met opvallende marketingcampagnes en state-of-the-art retailplannen worden deze producten onder de aandacht van de consument én shopper gebracht. Door interne doorgroei is er op dit moment een vacature voor Senior Customer Category Manager, verantwoordelijk voor de samenwerking met Albert Heijn én over alle kanalen heen in de lead voor een van de categorieën.

Werken bij Heineken

Al sinds het iconische “Heerlijk, Helder, Heineken” staat de brouwerij bekend als een van de sterkste merken van Nederland. Ook als werkgever doet Heineken het goed: het samenwerken met gedreven en getalenteerde collega’s zorgt voor veel plezier en mooie resultaten, werknemers krijgen veel ruimte voor creativiteit en talent krijgt de kans om crossfunctioneel en/of internationaal door te groeien. Wereldwijd bezit Heineken meer dan 165 brouwerijen in meer dan 70 landen. De van oorsprong Nederlandse multinational werd in 1864 opgericht in Amsterdam en ging in 1939 voor het eerst naar de beurs. In 1968 werd Amstel aan het portfolio toegevoegd en in 1989 volgde Brand. Door overnames is Heineken sinds 2003 een belangrijke speler in Centraal-Europa, in 2008 werden ze de grootste brouwer van het Verenigd Koninkrijk en in 2010 kwam daar een sterke positie in Latijns-Amerika bij.

Maar ook in het thuisland zit Heineken niet stil. Zo besloot de brouwer recent om hier een nieuwe categorie in de supermarkt op te bouwen: cider. De intrigerende campagne “Follow that Fox” rondom de introductie van Apple Bandit zal je niet ontgaan zijn. En wie de vos volgt, komt vervolgens in de supermarkt ook cider van Stassen, Blind Pig, Bulmers en Old Mout tegen – merken uit het internationale Heineken-portfolio, die naar de Nederlandse markt zijn gehaald om te laten zien hoe divers de cidercategorie is. De beslissing om juist nu in te zetten op de cidercategorie is gebaseerd op marktinzichten.

“De populariteit van cider groeit sterk, niet alleen internationaal, maar ook in Nederland. We geloven daarom dat nú het moment is om flink in te zetten op de cidercategorie in ons land. Daarnaast is Desperados hét groeimerk van Heineken Nederland. Op basis van marktinzichten hebben we dit merk opgebouwd op festivals en in de Horeca; vervolgens is het gegroeid in retail – een mooie synergie.” – Pascal Gilet, Algemeen Directeur Heineken Nederland

Over de vacature: Senior Customer Category Manager

Dit is een zware rol binnen het Trade Marketing team, met verantwoordelijkheid voor het creëren en activeren van de categoriestrategie bij Albert Heijn. Daarnaast maakt hij/zij deel uit van een multidisciplinair Business Team, met o.a. Desperados en alle cidermerken. De Customer Category Manager rapporteert aan de Category & Shopper Marketing Manager, en schakelt ook direct met het Retail MT.

Trade Marketing Team

Heineken is een merk-gedreven organisatie. Daarom staat van oudsher in de hele organisatie de consument centraal. Met de aanstelling van Sander Bakker als Category & Shopper Marketing Manager is de focus binnen Trade Marketing verschoven van de consument naar de shopper. Dat is in de hele organisatie merkbaar, want zijn afdeling is een proactieve, prominente rol in gaan nemen binnen het commerciële proces.

“De shopper is het brandpunt waar de focus van de leverancier en de retailer bij elkaar komen. Dat schept veel mogelijkheden.” – Sander Bakker als Category & Shopper Marketing Manager

De afdeling Trade Marketing bestaat uit twee teams: Category Development en Shopper Marketing. Het eerste team bestaat uit Category Development Managers die ieder gespecialiseerd zijn in een van de grote retailers in Nederland, en een Channel Category Development Manager die verantwoordelijk is voor de Retail Kanaalstrategie. Het Shopper Marketing team richt zich op activiteiten om het koopgedrag effectief te beïnvloeden, vóór, tijdens en na de shoppingtrip.

De commerciële divisie van Heineken kent een matrix-structuur. Naast de lineaire verantwoordelijkheden zijn de Category Development Managers aanvoerder van een van de net gedefinieerde Business Teams rondom een categorie. Deze teams zijn multidisciplinair en bestaan uit Brand, Account, Shopper Marketing, Innovation en Revenue Management en daarnaast Business Control. Samen ontwikkelen zij de visie, strategie en concrete plannen om de enorme groeipotentie van bijvoorbeeld de cidercategorie te verzilveren. De Category Development Manager ondersteunt Marketing bij het opstellen en uitvoeren van het strategisch jaarplan.

Samenwerking met Albert Heijn

De  Senior Customer Category Manager werkt intensief samen met de Category Managers van Albert Heijn aan groeiplannen voor bier en cider. Hij/zij zoekt de verbinding op tussen de strategie van Albert Heijn en die van Heineken, om zo de shopper het best te kunnen bedienen. De visie, strategie en concrete plannen worden vastgelegd in de Retail & Marketing Activatie Jaarkalender.

Concreet verzamelt, analyseert en interpreteert de Senior Customer Category Manager algemene marktdata en SIS-data, om vervolgens de relevante ontwikkelingen en trends scherp in beeld te brengen. Op basis daarvan ontwikkelt hij/zij de strategische aanbevelingen ten aanzien van het schap en assortiment van de supermarkt, en ondersteunt bij de implementatie ervan.

Samen met de Channel Category Development Manager definieert hij/zij in een “Picture of Success” (PICOS) hoe het optimale portfolio op de beste plaats in de winkel (online/offline) eruit ziet – denk daarbij aan SKU’s, POS-materialen, koelers (en inhoud), schapmeters en versheid van het product. Zowel de retailer als de collega’s van Shopper Marketing en Sales maken dankbaar gebruik van de PICOS.

Kandidaatsprofiel

Ervaring

 • Afgeronde WO-opleiding
 • Minimaal 5 jaar ervaring met Sales en/of Trade Marketing
 • Ruime ervaring met marktdata uit verschillende bronnen

Persoonlijkheid

 • Ambitieus en zelfverzekerd
 • Communicatief sterk en overtuigend
 • Resultaatgericht en praktisch
 • Nieuwsgierig en innovatief

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.