Director Strategy & Transformation

Director Strategy & Transformation

  • Strategy
  • Technology
  • Amsterdam/Rotterdam
  • Vanaf 10 jaar werkervaring
  • 3085 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de KPN werkgeverspagina voor andere vacatures

Al meer dan 135 jaar loopt KPN voorop in het bieden van connectiviteit aan Nederlandse consumenten en bedrijven. Connectiviteit betekent technologie, dus KPN is altijd aan het innoveren. Het Strategy & Transformation Office is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitrol van de meest uitdagende projecten van KPN. De afdeling is op zoek naar een nieuwe Director, die projecten op seniormanagementniveau zal aansturen en het team verder zal ontwikkelen en professionaliseren.

135 jaar innovatie

De geschiedenis van KPN als marktleider op het gebied van connectiviteit in Nederland gaat terug tot circa 1880, toen het bedrijf telegram- en vaste netwerken leverde. Sindsdien staan innovatie en technologie centraal. De focus ligt steeds meer op innovatie door middel van het gebruik en het delen van data. En KPN is daar goed in. Het bedrijf heeft meerdere prestigieuze innovatieprijzen gewonnen en via de Open Innovation Hub en KPN Ventures blijft het bedrijf boeiende innovatiegebieden ontdekken en samenwerken met veelbelovende start- en scale-ups. KPN is ook op andere manieren toekomstgericht: zo is het bedrijf sinds 2015 CO2-neutraal en heeft het de intentie om vanaf 2025 volledig circulair te werken.

“De snel veranderende wereld creëert uitdagingen en kansen om onze organisatie te transformeren. Het is van vitaal belang om het bedrijf en onze processen verder te vereenvoudigen en te digitaliseren. KPN is klaar voor de toekomst en maakt haar ambitie om de onbetwiste kwaliteitsleider in Nederland te worden waar.” – Joost Farwerck, CEO

Zoals bij iedere grote telco ligt de nadruk op het vlak van technologie en ontwikkelen de platforms zich snel en op grote schaal. De digitale infrastructuur van KPN is relatief geavanceerd en de kwaliteit van de netwerken is uitstekend. De concurrentie in deze sector is hevig en wordt gekenmerkt door complexe (legacy) IT-uitdagingen. Met een marktaandeel van meer dan 40%, een omzet van bijna 5,5 miljard euro en een divers technologieportfolio kan het belang van de strategie en het toezicht op de implementatie bij KPN niet worden overschat. Dat is waar het Strategy & Transformation Office een belangrijke rol speelt.

Strategy & Transformation Office

Om hoge belangen en grootschalige innovatie- en verbeterprojecten te kunnen realiseren, heeft KPN het Strategy & Transformation Office in het leven geroepen. Deze afdeling rapporteert rechtstreeks aan de CEO en wordt geleid door de Chief Strategy Officer, Wouter Stammeijer. Het bestaat uit ongeveer 20 strategie- en implementatieprofessionals, waarvan velen een achtergrond hebben in strategieconsultancy (bijvoorbeeld BCG, Roland Berger, KMPG en PwC).

Uit deze pool van strategen worden op projectbasis kleine teams samengesteld, net als bij consultancy. Een projectvoorbeeld voor de meer strategiegerichte in-house consultants is het formuleren van de 5G-strategie van KPN. Verder was er onlangs een project waarbij de focus lag op implementatie dat het programmamanagement van de IT-rationalisatie van KPN aanstuurde. Vaak bestaan projectteams binnen het Strategy & Transformation Office uit zowel strategie- als implementatieconsultants; de uitrol van de fiber-to-the-home strategie voor nog eens 1 miljoen Nederlandse huishoudens is hiervan een actueel voorbeeld.

De strategie- en implementatieprofessionals van het Strategy & Transformation Office werken vaak in multidisciplinaire teams of in ieder geval in nauwe samenwerking met aangrenzende bedrijfsonderdelen. De meest opvallende voorbeelden zijn Finance, Value Management en Data & Analytics. Deze teamopstelling vraagt om een sterke relatieopbouw, goed stakeholdermanagement en het vermogen om invloed uit te oefenen en te faciliteren in meerdere verschillende contexten.

Vacature: Director Strategy & Transformation

De rol van Director Strategy & Transformation in dit team is om sturing te geven aan strategieprojecten – met name de zwaardere projecten met betrokkenheid op managementniveau, die KPN voorbereiden op de toekomst. De Director zal complexe opdrachten begeleiden en structureren, soms in politiek gevoelige omgevingen, waarbij hij altijd de algehele strategie van KPN voor autonome duurzame groei voor ogen houdt.

Minstens zo belangrijk in deze rol is de focus op professionele ontwikkeling en coaching van de teamleden. Gezien de verschillende niveaus van senioriteit in het team – de werkervaring van de teamleden varieert van 3 tot 30 jaar – en de noodzaak om het projectwerk op andere afdelingen en bedrijfsonderdelen binnen KPN aan te sturen, is goed stakeholdermanagement van groot belang. De Director Strategy & Transformation moet ook de ambitie en de drive hebben om de vaardigheden van het team op het gebied van strategieconsultancy te professionaliseren. Hij of zij zal de teamleden zowel gemotiveerd als verantwoordelijk houden om deze vaardigheden te implementeren en continu te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van een opleidingscurriculum en ervoor zorgen dat de consultants dagelijks bijhouden hoe ze dat wat ze geleerd hebben in de praktijk brengen. Een ander voorbeeld is het faciliteren van een cultuur van frequente en constructieve, niet-hiërarchische feedback.

“Je kunt wel een strategie formuleren, maar als die in de praktijk niet werkt, is ze niets waard. Als Strategy & Transformation Office moeten we het bedrijf in de juiste richting sturen en bijsturen als dat nodig is.” – Wouter Stammeijer, Chief Strategy Officer

De uitdaging en verantwoordelijkheden van deze rol kunnen in principe worden vergeleken met die van een Associate Partner/Principal rol bij een adviesbureau – in plaats van werken voor verschillende klanten, werk je nu voor één bedrijf op alle vlakken (bijv. marketing, sales, operations); een sterkere focus op bredere professionele ontwikkelingsthema’s, zowel individueel als naar het team toe; en de mogelijkheid om snel je stempel te drukken op één van de toonaangevende bedrijven in Nederland. KPN wil graag talent behouden en bevorderen en met deze positie als uitgangspunt ligt de lat voor de Director hoog. Een voorbeeld van een snelle interne loopbaanontwikkeling is die van de eerdergenoemde Chief Strategy Officer, Wouter Stammeijer – die met 4 jaar werkervaring bij KPN begon en binnen 8 jaar opklom naar zijn huidige functie.

Deze rol is ideaal voor een strategieconsultant net onder partnerniveau, die een passie heeft voor strategie en mensen, en enthousiast is om de sprong naar de bedrijfswereld te maken. Ervaring met telco, energie, media of andere technologie-intensieve, net-gerelateerde industrieën is een pluspunt.

KPN werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem voor meer informatie contact op met Roland Vetten via roland.vetten@topofminds.com.

Contact

Roland Vetten Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.