Carrièreadvies voor starters: Tijn en Sophie over strategisch kiezen voor een bijbaan

Gepubliceerd op: 05 dec 2022

In gesprek: Masterstudent Tijn Schoorlemmer en Associate Sophie Jansen

De eerste stap richting de arbeidsmarkt kan spannend en overweldigend zijn. Er zijn nog zo veel richtingen mogelijk, maar de keuzes die je nu maakt zijn bepalend voor de rest van je carrière. Wat kun je doen om voor te sorteren op het carrièrepad dat bij jou past? Over die vraag gingen collega’s Tijn Schoorlemmer en Sophie Jansen in gesprek. Tijn werkt naast zijn masterstudie parttime bij Top of Minds. Sophie is fulltime Associate.

Advies 1: Gebruik stages en bijbanen om de arbeidsmarkt te verkennen.
“Je bent al heel goed bezig met je voorbereiding op het leven na de universiteit,” zegt Sophie tegen Tijn, “doordat je een relevante bijbaan hebt.” Sophie begon net als Tijn al in haar studententijd als Research Assistant bij Top of Minds. “Bij Top of Minds veranderde mijn beeld van recruitment. Wat ik eerder zag als een door deals gedreven wereld, voelde hier juist persoonlijk en ondernemend. Er is ruimte voor ideeën en creatieve input, ook al ben je jong of nog als student werkzaam. Door in mijn bijbaan ervaring op te doen, ontdekte ik dat ik hier goed pas.”

Advies 2: Leer de andere kant van sollicitatieprocessen en -gesprekken begrijpen.
Tijn knikt bedachtzaam maar merkt dan op: “Zelf studeer ik Supply Chain Management en weet ik dat ik mij binnen die richting verder wil oriënteren. Dus hoe relevant is mijn bijbaan dan echt?” Sophie: “Ik denk zeker van wel. Ook voor studenten die een andere richting op willen kan een bijbaan in executive search waardevol zijn. Sophie: “Vooral het van zo dichtbij meemaken van sollicitatieprocessen is leerzaam en waardevol voor de rest van je carrière. Naast sociale en vaktechnische inzichten kom je achter de do’s en don’ts die je zelf kan meenemen naar toekomstige gesprekken.”

Advies 3: Wees niet bang voor verantwoordelijkheden.
Ook Tijn merkt dat er voor studenten veel flexibele mogelijkheden worden gecreëerd bij Top of Minds. “Buiten mijn standaardwerkzaamheden om kan ik veel verschillende dingen oppakken en aangeven wanneer ik zie wat er anders kan.” Dit was ook de reden voor Sophie om fulltime bij Top of Minds aan de slag te gaan. Na eerdere stages in de corporate wereld wilde zij als starter vooral graag verantwoordelijkheden. “Executive search is meer dan het zoeken en plaatsen van kandidaten. Je moet kennis opdoen over de uiteenlopende sectoren, en klanten en kandidaten spreken. Eigenlijk ben ik constant bezig met stakeholder- en projectmanagement voor allemaal verschillende bedrijven, met allemaal hun eigen wensen en behoeften. Mijn bijdrage voelt hier vanaf het begin betekenisvol en mijn zelfvertrouwen als professional groeit steeds verder.”

Advies 4: Praat met verschillende mensen over je toekomst.
Als executivesearchkantoor beschikt Top of Minds vanzelfsprekend over veel informatie en expertise op het gebied van carrièreplanning. Sophie kan werkstudenten aanraden om daar hun voordeel mee te doen. Tijn stemt in: “Tijdens de lunch of bij een gezellige borrel is het gemakkelijk om een associate of consultant even aan de mouw te trekken. Maar ook andersom wordt er veel teruggekoppeld, uit handen gegeven en waardering uitgesproken. Hierdoor krijg je al snel de uiteenlopende processen en trajecten mee die binnen het bedrijf lopen.”

Advies 5: Blijf nieuwsgierig.
Het is een groot misverstand dat je na je studie klaar bent met leren. Sophie: “Als Associate kom ik in aanraking met allerlei verschillende bedrijven en sectoren, van de mode-industrie tot aan het leggen van glasvezelkabels. Op een verjaardag kan ik nu met iedereen meepraten, of het nu gaat over carve-outs en de uiteenlopende aspecten van M&A, tot aan verduurzaming en de implementatie van managementsystemen. Hoe leuk is dat?!” “Oh ja,” vraagt Tijn,  “wat is het leukste wat je tot nu toe hebt geleerd bij Top of Minds?” Sophie: “Fouten maken doet iedereen. Het mooie aan dit vak is dat je het zelf kan en moet oplossen. Top of Minds beschikt over een zeer gegrond supportnetwerk. Voor vragen kan je bij iedereen terecht, maar het is juist de vrijheid en open cultuur die ervoor zorgt dat je snel dingen eigen maakt. Ik ben er daarom van overtuigd dat Top of Minds een goede leerschool is voor zowel studenten als starters.”

CV Sophie Jansen

2022 – heden: Associate, Top of Minds

2022: Marketing, Category Management & Finance Intern, Nestlé

2022: MSc Economic & Consumer Psychology, Leiden University

2019:  BSc Psychology & Journalism, Leiden University

 

 

CV Tijn Schoorlemmer

2022 – heden: Research Associate & Junior Business Controller, Top of Minds

2017 – 2021: Senior Consultant, PwC

2022 – heden: MSc Supply Chain Management, Tilburg University

2022:  BSc Business Administration & Strategy Consulting, Rotterdam School of Management, Erasmus University

Download het Interview

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.