Carrièreadvies – specialiseren in digital - Daan Kakebeeke & Scarlett Hendrichs

Gepubliceerd op: 16 sep 2020

In 2016 besloten Daan Kakebeeke en Scarlett Hendrichs allebei om hun consultingcarrière bij Bain & Company te verrijken met een Berkeley Haas MBA. Twee jaar later keerden zij terug met veel digitale kennis en skills op zak. Top of Minds sprak met hen over digitale specialisatie als carrièrestrategie.

 

Advies 1: Durf te vragen
Het kantelpunt in Daans carrière was een project waarbij machine learning werd toegepast binnen financial services. “Dat vond ik zo interessant dat ik heb gevraagd of ik daar bij Bain verder in mocht duiken.” Hij koos voor een MBA van UC Berkeley omdat ze daar ook een sterk programma hebben op het gebied van computer science. Twee jaar later keerde hij terug naar Bain met het voorstel een nieuw team op te richten dat de industriële expertise van Bain combineert met data science. Door machine learning toe te passen op de zware industrie kunnen bijvoorbeeld krachtcentrales effectiever en dus duurzamer worden. “Ik werd gekoppeld aan twee Bainies in andere landen, die net hetzelfde idee hadden gepitched. We mochten meteen aan de slag om het samen waar te maken. Dat is typisch Bain – als je een goed plan presenteert, mag je het in no time gaan uitvoeren. We hebben echt een hele ondernemende cultuur.”

Dat ervaarde ook Scarlett. “Tijdens mijn MBA en internships heb ik veel geleerd op het gebied van design thinking, UX en Product Management. Bij mijn terugkeer bleek dat Bain een vergelijkbare ontwikkeling had doorgemaakt.” Toen Scarlett zich aansloot bij het Advanced Digital and Product Team (ADAPT) stond dat team in EMEA nog in de kinderschoenen. “Het voelde als een startup binnen een groot bedrijf. Doordat we onderdeel uitmaken van Bain konden we heel snel groeien. Ik heb mogen bijdragen aan impactvolle projecten die deze groei hebben versneld dankzij hun voorbeeldfunctie.”

“Digital is het uitgangspunt voor de manier waarop we projecten aanpakken bij Bain.”

Advies 2: Build your own Bain

“Het senior leadership luistert graag naar de jonge generatie,” zegt Scarlett. “Daardoor krijg je niet alleen de ruimte om je zo te ontwikkelen als je zelf wilt, maar ontwikkelt de organisatie in hetzelfde tempo mee. We zeggen wel: ‘Build your own Bain’.” Scarlett en Daan zijn het levende bewijs dat dat echt kan. Toen zij in 2018 terugkeerden brachten ze nieuwe skills mee uit Silicon Valley. Inmiddels heeft het consultingbureau een veelvoud aan digitale capabilities ondergebracht in de internationale afdeling Vector. Naast Advanced Analytics (de afdeling van Daan) en ADAPT biedt Vector ook expertise op het gebied van Automation, Digital Marketing, Enterprise Technology en New Business Innovation. Dit wordt nog verder aangevuld door een ecosysteem van gespecialiseerde tech-partners. Vandaag de dag is digital onderdeel van de kernaanpak voor cases bij Bain.

Advies 3: Te weinig risico durven nemen is ook een risico

Het tempo van digitalisering ligt buitengewoon hoog bij Bain. Nog steeds is er bij beiden een gezonde dosis ongeduld te bespeuren. Scarlett: “Terwijl de vraag naar human-centered design hard groeit, bestaat er ook terughoudendheid bij bedrijven om de stem van de eindgebruiker op de juiste manier in het proces te brengen. Opdrachtgevers vinden het bijvoorbeeld echt lastig om een MVP te zien als tool om over de klantbehoefte te leren, in plaats van als een eindproduct. Over die angst moeten we hen dan heen helpen, want te weinig risico durven nemen is ook een groot risico.” Daan vult aan: “Veel bedrijven hebben succesvolle tech-pilots gedraaid, maar slagen er niet in dat succes op te schalen. Van oudsher is Bain extreem goed in snel schalen, dus daar kunnen wij bedrijven bij helpen. Het gaat om een verandering van mindset: digital is geen losstaand ding, het is een onderdeel en enabler van de business.”

Advies 4: Neem jezelf niet al te serieus

De projecten waar Daan bij betrokken is lopen uiteen van gasleidingen in de jungle van Peru tot Europese waternetwerken en van hydro-elektriciteit tot chemische fabrieken. Toch blijft hij met beide benen op de grond staan. “Dat vind ik zo fantastisch aan de cultuur,” zegt hij daar zelf over. “Het is hard werken, en daarom is het heel fijn dat niemand zichzelf te serieus neemt. We halen veel grappen uit en lachen samen, en nu tijdens COVID-19 is er elke dag wel een office-wide ‘challenge’ om een raadsel op te lossen of een grappige video te maken.” Scarlett: “Naast de kernprojecten worden er ook veel andere initiatieven genomen. Van Bain-bands tot sportwedstrijden en pro-bono-partnerships met lokale instellingen en wereldorganisaties zoals UNICEF.”

 

CV Daan Kakebeeke

2019-heden: Senior Manager, Digital Operations for Industry 4.0, Bain & Company

2018-2019: Manager, Digital Operations for Industry 4.0, Bain & Company, mede-oprichter Industrial Analytics team

2016-2018: MBA, UC Berkeley Haas School of Business, met internships bij Josephine en CITRIS Foundry, mede-oprichter Berkeley AI Summit

2012-2016: Consultant, Bain & Company

2010-2011: CEMS-MIM, International management, Cum Laude, Erasmus Universiteit Rotterdam

2003-2008: BSc, Chemistry, Cum Laude, Utrecht University

 

 

CV Scarlett Hendrichs

2018- heden: Innovation Manager (ADAPT), Bain & Company

2016-2018: MBA, UC Berkeley Haas School of Business, met internship bij Y-Combinator alum Mux, startup advisor bij Citris Foundry en Cleantech2Market

2011-2016: Consultant, Bain & Company

2003-2010: MSc, Applied Physics en Quantum Computation, TU Delft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.