“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Op het pittoreske platteland van Scandinavië begon rond 1880 iets te veranderen. Steeds meer melkboeren droomden van zuivelfabrieken waarmee ze hun melk konden bewerken tot betere producten. Naburige boerderijen vormden kleine coöperaties om zo het kapitaal voor de investering te verzamelen. Wanneer het goed boterde, werden de inkomsten gelijk verdeeld en bouwden ze samen aan de toekomst voor zichzelf en de volgende generaties. Mettertijd gingen steeds meer coöperaties samen, om nog betere fabrieken te kunnen bouwen. In 2000 fuseerde de grootste Deense zuivelcoöperatie met de Zweedse tegenhanger en zo ontstond Arla Foods, de eerste grensoverschrijdende zuivelcoöperatie. In 2009 opende Arla een commercieel kantoor in Nederland en in 2014 sloot een coöperatie van 51 Nederlandse boeren zich aan bij de zuivelgigant. In dit land wordt jaarlijks ongeveer 300 miljoen liter melk verwerkt.
Arla Foods is de #5 in het rijtje van de grootste zuivelcoöperaties wereldwijd. De eigenaren van Arla zijn 12.700 melkveehouders uit zeven landen: Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg. Hoe groot Arla ook wordt, de boeren houden altijd een vinger in de pap: elke eigenaar heeft een stem in de coöperatieve democratie.
Het is geen geheim dat de zuivelindustrie wereldwijd onder druk staat door zowel toenemende productie als dalende vraag. Arla’s strategie om de kwaliteit en winstgevendheid van de onderneming te versterken, is door focus op sterke merken zoals Arla, Lurpak, Apetina en Castello. Die strategie gaat als een warm mes door een pakje boter: in de eerste helft van 2016 groeiden Arla’s strategische merken met 6%. In totaal heeft de coöperatie 19.600 medewerkers, waarvan 300 op Nederlandse bodem gevestigd zijn.
Alle ingrediënten van Arla zijn puur natuur. Natuurlijk lekker, noemen ze dat. Het streven is om niets toe te voegen dat niet nodig is.