“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
De allerbeste burger (van goed rundvlees of 100% plantaardig); de lekkerste gedroogde ham; of krokant buikvet op een Japanse ramen – grote kans dat deze producten afkomstig zijn uit één van de ketens van Vion. Achter haar ~15 merken, met focus op kwaliteit en duurzaamheid, hanteert Vion namelijk volledig geïntegreerde vraaggestuurde productieketens. Van het dier op de boerderij tot het verpakte vlees en eventueel (extern) keurmerk bij de retailer: Vion weet te allen tijde wat er in haar supply chain gebeurt. Per merk verschilt de precieze focus en positionering, maar over het gehele portfolio onderscheidt Vion zich door uitstekende kwaliteit, voedselveiligheid en aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Sinds 2019 wordt daarnaast ingezet op ‘plant based meat alternatives’, waarbij de integrale
Food that Matters-strategie van Vion gericht blijft op de voorziening van proteïne als essentieel bestandsdeel van het menselijk lichaam. De focus breidt zich zodoende uit in de richting van ‘food solutions’ – nog altijd binnen de context van betrouwbare en geïntegreerde supply chains.
“In een wereld die onder druk staat bouwen wij zogenaamde ‘balanced chains’ om veilig, gezond en smaakvol voedsel te produceren, waarbij we als essentiële ketenpartner waarde creëren in een toekomstbestendig ecosysteem.”
Vion neemt het onderwerp strategie serieus. Als voedselproducent en proteïneverwerker is het bedrijf zich bewust van de noodzaak om duidelijke en goede antwoorden te geven op de vragen van deze tijd, op het gebied van onder andere voedselveiligheid, kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid. De productieketen en eindproducten moeten daar vanzelfsprekend op aansluiten. Het RDO is het centrale strategie-orgaan dat een belangrijke rol speelt in het uitstekend uitdenken, sterk onderbouwen en in de business uitvoeren van de strategie van Vion. Dit gebeurt op basis van een projectportfolio dat reeds is gecreëerd in samenspraak met de Executive Committee. Het RDO heeft daarnaast het mandaat om, tijdens het runnen van deze projecten, nieuwe onderwerpen aan te kaarten en het portfolio waar nodig bij te schaven en verdere verdieping te zoeken.
Het RDO bestaat uit Freek (voormalig Associate Partner bij EY-Parthenon) en vier teamleden, en staat in nauw contact met zowel de Executive Committee als de business. Het RDO initieert, coördineert en begeleidt strategische projecten; levert belangrijke ondersteuning op analytische vraagstukken; en houdt een vinger aan de pols wat betreft rapportage en tijdslijnen.
Een recent voorbeeld van zo’n project is het creëren van een business case en besluitvormingsdocument voor het openen van een vleesvervangersfabriek. Maar ook het accelereren van de digitale agenda; het verkennen van (nieuwe) markten, alsmede organisatorische vraagstukken en projecten op het gebied van kostenbesparing zitten in het portfolio.