Commercial Excellence Manager

Commercial Excellence Manager

  • Consulting Exit
  • Consumer
  • Eindhoven
  • Vanaf 5 jaar werkervaring
  • 1669 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Vion werkgeverspagina voor andere vacatures

De van oorsprong Nederlandse voedselproducent Vion brengt elke dag haar missie ‘Food that Matters’ in de praktijk: meer dan 100 miljoen consumenten wereldwijd voorzien van smakelijke, gezonde voeding afkomstig uit een transparante en eerlijke keten. Vion werkt aan een nieuwe strategie die draait om het bouwen van ketens en duurzame partnerschappen met klanten en leveranciers. Vanuit het centrale strategie- en implementatieteam van Vion, het Result Delivery Office, gaat een commercieel-strategisch talent onder de functietitel Commercial Excellence Manager deze strategie leiden en implementeren. 

Over Vion

De allerbeste burger (van goed rundvlees of 100% plantaardig); de lekkerste gedroogde ham; of krokant buikvet op een Japanse ramen – grote kans dat deze producten afkomstig zijn uit één van de ketens van Vion. Achter haar 15 merken, met focus op kwaliteit en duurzaamheid, hanteert Vion namelijk volledig geïntegreerde vraaggestuurde productieketens. Van het dier op de boerderij tot het verpakte vlees en eventueel (extern) keurmerk bij de retailer: Vion weet te allen tijde wat er in haar supply chain gebeurt. Per merk verschilt de precieze focus en positionering, maar over het gehele portfolio onderscheidt Vion zich door uitstekende kwaliteit, voedselveiligheid en aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Sinds 2019 wordt daarnaast ingezet op ‘plant based meat alternatives’, waarbij de integrale Food that Matters-strategie van Vion gericht blijft op de voorziening van proteïne als essentieel bestandsdeel van het menselijk lichaam. De focus breidt zich zodoende uit in de richting van ‘food solutions’ – nog altijd binnen de context van betrouwbare en geïntegreerde supply chains.

In een wereld die onder druk staat bouwen wij zogenaamde ‘balanced chains’ om veilig, gezond en smaakvol voedsel te produceren, waarbij we als essentiële ketenpartner waarde creëren in een toekomstbestendig ecosysteem.” – Ronald Lotgerink, CEO Vion

Result Delivery Office
Vion neemt het onderwerp strategie serieus. Als voedselproducent en proteïneverwerker is het bedrijf zich bewust van de noodzaak om duidelijke en goede antwoorden te geven op de vragen van deze tijd, op het gebied van onder andere voedselveiligheid, kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid. De productieketen en eindproducten moeten daar vanzelfsprekend op aansluiten. Het RDO is het centrale strategie-orgaan dat een belangrijke rol speelt in het uitstekend uitdenken, sterk onderbouwen en in de business uitvoeren van de strategie van Vion.

Het RDO bestaat uit zes teamleden met zeer verschillende achtergronden, waaronder strategieconsulting. Het team staat in nauw contact met zowel de Executive Committee als de business. Het RDO initieert, coördineert en begeleidt strategische projecten; levert belangrijke ondersteuning op analytische vraagstukken; en houdt een vinger aan de pols wat betreft rapportage en tijdslijnen.

Vacature: Commercial Excellence Manager

De nieuwe strategie van Vion vraagt om een vraaggestuurde aanpak. Grote retailers zijn daarbij een essentiële partner en stakeholder. Om de rol van strategisch leverancier goed te bekleden moet Vion niet alleen duurzame en kwalitatief sterke ketens creëren en beheren, maar ook het commerciële verhaal uitstekend communiceren. Daartoe zit Vion regelmatig om de tafel met voornoemde retailers en partners. De Commercial Excellence Manager wordt verantwoordelijk voor het creëren en uitdragen van een ijzersterke boodschap, gestoeld op een waterdichte business case, goede kennis van de markt en de wensen van de consument; en op overtuigende wijze verteld.

De Commercial Excellence Manager gaat dit leiderschap bieden vanuit het Result Delivery Office. De commerciële teams in de business units (en in sommige gevallen een van de COO’s) voeren de gesprekken met de partners. De Commercial Excellence Manager behoudt het overzicht en stuurt op best-in-class uitvoering van de commerciële strategie. Zij of hij neemt hierbij een actieve, coachende positie in. Dit houdt in dat zij of hij niet alleen vinger aan de pols houdt bij de commerciële teams, maar hen ook helpt bij het verder aanscherpen van pitches en het ontwikkelen van competenties. De Commercial Excellence Manager speelt daarmee een belangrijke rol in het ontwikkelen van commercieel talent bij Vion.

De Commercial Excellence Manager beschikt over een scherp analytisch en strategisch brein. Zij of hij heeft ruime kennis over en ervaring met FMCG. De ideale kandidaat is afkomstig uit strategieconsulting met een focus op commerciële projecten, of heeft reeds carrière gemaakt bij een grote FMCG-speler. De Commercial Excellence Manager begrijpt category management goed en heeft de ambitie deze commerciële kennis over te brengen in een unieke organisatie. De Commercial Excellence Manager is daarnaast een inspirerende leider die anderen kan coachen, het goede voorbeeld geeft, confronteert waar nodig, maar vooral in staat is collega’s te helpen groeien in hun eigen commerciële functie.

De Commercial Excellence Manager heeft, als lid van het RDO, tot slot de mogelijkheid om op termijn invloed uit te oefenen op het verder ontwikkelen van de commerciële strategie. Zij of hij rapporteert formeel gezien aan de director van het RDO, maar opereert grotendeels zelfstandig en heeft daarbij veel exposure naar de board.

 

Interesse?

Strategy Consulting achtergrond? Neem contact op met Imke Peters via imke.peters@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt.

FMCG achtergrond? Neem contact op met Wiebe Smit via wiebe.smit@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt.

Contact

Commercial Excellence Manager Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.