Voorzitter Bestuur

Voorzitter Bestuur

  • General Management
  • Consumer
  • Amsterdam
  • Vanaf 1 jaar werkervaring
  • 718 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Privé: de Voedselbank werkgeverspagina voor andere vacatures

1 miljoen Nederlanders leven er vandaag de dag onder de armoedegrens. “Onacceptabel” vindt de Voedselbank. Met de hulp van (voedsel)donaties en vele vrijwilligers wil de Stichting dit probleem bestrijden. En het liefst voor altijd verbannen. De Bestuursvoorzitter van de Voedselbank Amsterdam fungeert als de ambassadeur van de organisatie.

Over de Voedselbank

“Oog voor voedsel, hart voor mensen” luidt de slogan van de Voedselbank. En dit hart opent zich voor een groot aantal Nederlanders. Wie namelijk dacht dat honger alleen in derdewereldlanden voorkomt, heeft het goed mis. Anno 2020 leven er in Nederland bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Hiervan is één op de twaalf een kind, en zit dus met een lege maag in de klas. Nee, de cijfers liegen er niet om. Het aantal neemt zelfs ieder jaar toe. Om dit probleem tegen te gaan komt de Voedselbank al sinds 2002 in actie.

Samen tegen armoede en voedselverspilling
De Voedselbank helpt de minderbedeelden in onze samenleving door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Tijdelijk inderdaad, want in samenwerking met lokale organisaties helpt de Stichting hun klanten ook om op eigen benen te staan. Dankzij de hulp van bedrijven, instellingen, overheden en particulieren deelt de Voedselbank inmiddels ruim 44 miljoen overtollige producten uit aan zo’n 151.000 mensen. Een win-winsituatie, want de werkwijze bestrijdt niet alleen armoede, maar ook voedselverspilling.

Voedselbank Amsterdam
Stichting Voedselbank Amsterdam (VBA) is één van de 160 Voedselbanken die Nederland rijk is. Met behulp van zo’n vierhonderd vrijwilligers helpt de VBA wekelijks zo’n 1300 gezinnen aan voedselpakketten. Op dit moment groeit de VBA naar een organisatiestructuur met een zelfstandig opererend managementteam en een ondersteunend bestuur. In dit laatste team is er een plek vrij voor een Voorzitter. Een positief ingestelde persoonlijkheid die samen met de Secretaris, Penningmeester en – op termijn – twee andere Bestuursleden het dagelijks management ondersteunt.

Vacature: Voorzitter Bestuur

De Voorzitter van het Bestuur helpt mee om een verschil te maken in de Amsterdamse armoedebestrijding en voedselverspilling. Met een dijk aan strategische ervaring geeft zij/hij met gemak de visie en het beleid van de VBA vorm. En draagt dit duidelijk uit. De Voorzitter stelt zich op als het boegbeeld van de organisatie. Deze uitstekende stakeholdermanager onderhoudt zowel de interne als de externe contacten én is verantwoordelijk voor het activeren en stimuleren van de VBA.

De Bestuursvoorzitter heeft haar/zijn sporen verdiend op het gebied van management en weet hierdoor het Bestuur op inspirerende wijze te leiden. Overige werkzaamheden die binnen het takenpakket van de Voorzitter vallen zijn: het voorzitten van bestuursvergaderingen en de agendasamenstelling in samenspraak met de Secretaris. Bovendien ziet zij/hij toe op de navolging van onder andere statuten, regelementen en bestuursbesluiten.

De Voedselbank Amsterdam is een non-profitorganisatie die voor honderd procent door vrijwilligers wordt gerund. De Voorzitter zorgt ervoor dat er altijd een goede communicatie tussen de vrijwilligers plaatsvindt. Het hebben van een goed gevoel voor verhoudingen binnen een vrijwilligersorganisatie is daarom essentieel. Evenals een positieve mindset. Gaat er iets mis? Dan signaleert deze oplettende persoon het gelijk en draagt indien nodig pasklare oplossingen aan. De rol van Bestuursvoorzitter bedraagt gemiddeld 8 uur per maand en is op vrijwillige basis.

De Voedselbank werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn.nijhuis@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.