Senior Consultant People Analytics

Senior Consultant People Analytics

 • Analytics
 • Financial Services
 • Amsterdam
 • 903 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de ING vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Uit een rapport van Deloitte (2015) blijkt dat 35% van de grote bedrijven wereldwijd methoden ontwikkelt voor het analyseren en duiden van data omtrent HR. Ze willen data science toepassen op de menselijke kant van de business. ING is een van de koplopers op dit gebied en stelt een Senior Consultant People Analytics aan om dit onderwerp op hoog niveau aan te vliegen.

De analytische benadering van ING op HR en talentontwikkeling

Stel je eens voor hoeveel data er beschikbaar is in een organisatie met meer dan 52.000 medewerkers. Statistieken over personeelsverloop, de doorstroom van werknemers, het gemiddelde inkomen van bestaande en nieuwe medewerkers, de performance en data over de tevredenheid van werknemers. ING ziet deze informatie als essentieel voor de ontwikkeling en duurzame groei van de organisatie. Vooral wanneer het gelinkt kan worden aan zakelijke informatie zoals klanttevredenheid, facility management en de resultaten onder de streep.

“Data, data en nog meer data… Er is geen ontkomen aan People Analytics. Het is voor ons nu al zo belangrijk, dat we een apart Analytics team binnen de HR-afdeling hebben opgezet.” – Hein Knaapen, Global Chief HR Officer

In 2013 is Hein Knaapen gestart met het HR Intelligence & Analytics team. Er zijn al veel resultaten geboekt, maar er is ook nog veel terrein te winnen. De bescherming van persoonsgebonden gegevens heeft een hoge prioriteit, dus er is veel afstemming, overlap en samenwerking met de afdeling Legal. De afdeling van Knaapen kan geavanceerde analyses draaien waaruit actionable insights worden ontsloten. Met deze inzichten kan het Senior Management van ING de juiste (nog ontbrekende) competenties aantrekken, het huidige talent effectiever inzetten, de bezettingscapaciteit efficiënter gebruiken en de werksfeer continu verbeteren. Het doel is zo een optimale omgeving te creëren waarin de medewerkers van ING effectiever en succesvoller kunnen werken. Samenvattend: People Analytics is de sleutel tot succes op de lange termijn.

“We hebben een strikte set aan regels om People Analytics alleen in de positieve zin te gebruiken: het aannemen van de juiste mensen en het scheppen van mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en carrièrekansen.” – Brydie Lear, Global Head of HR Intelligence & Analytics

Het team

De afdeling Global Human Resource (GHR) standaardiseert het beleid omtrent het aannemen, trainen en behouden van personeel. Het People Analytics team – onderdeel van GHR – groeit hard en zet voet aan de grond op allerlei afdelingen binnen ING waardoor steeds meer beslissingen gerelateerd aan personeelszaken worden genomen op basis van feiten. Brydie Lear (Global Head of HR Intelligence & Analytics rapporteert rechtstreeks aan Chief GHR Officer Hein Knaapen en ze is lid van het MT. Knaapen is zeer betrokken bij de ontwikkeling van het People Analytics Team en hun werkzaamheden, omdat het uitrollen van People Analytics direct invloed heeft op de strategie van de bank. Er zijn twee disciplines binnen het team: reporting en geavanceerde analytics. Reporting (4 fte) wordt gekenmerkt door een impact-driven workflow, ze bouwen dashboards, werken aan specifieke projecten en genereren inzichten voor het Senior Management van verschillende afdelingen. Het team voor geavanceerde analytics werkt meer op een conceptueel niveau: ze ontwikkelen nieuwe modellen en halen de juiste stakeholders aan boord.

“Inzicht in data maakt verandering mogelijk, maar is geen doel op zichzelf.” – Brydie Lear, Global Head of HR Intelligence & Analytics

Het overkoepelende doel is het verkrijgen van bruikbare inzichten over wat écht belangrijk is voor werknemers bij ING en welke investeringen direct invloed hebben op de bedrijfsresultaten. Deze informatie is essentieel voor het hogere management. Om de inzichten te genereren worden twee methoden gebruikt: statistische toetsing en verkennende data-analyse waarmee onverwachte patronen kunnen worden ontdekt die leiden tot nieuwe hypotheses. Bij alle projecten wordt regelmatig gecontroleerd of de inzichten bruikbare resultaten opleveren en of de daaruit voortvloeiende aanbevelingen in overeenstemming zijn met ING’s ethische en juridische code.

Vacature voor Senior Consultant People Analytics

De Senior Consultant is de meest ervaren persoon binnen het People Analytics team en overziet beide disciplines (reporting en analyse). Hij/zij staat aan de frontlinie bij het identificeren van de ‘business priorities’, is de sparringspartner van het Senior Management op verschillende afdelingen en heeft de leiding bij grote projecten. Om business development te ondersteunen evalueert de Senior Consultant de behoeften die spelen binnen de organisatie en vertaalt die vragen naar ‘vragen aan de data’. Van tijd tot tijd zal de Senior Consultant namens de Manager People Analytics optreden. De Senior Consultant is altijd op de hoogte van de interne en externe ontwikkelingen op het gebied van big data, analyses en toepassingen. Hij/zij evalueert hoe deze ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de People Analytics bij ING, draagt verbeteringen aan en stelt nieuwe initiatieven voor. Als projectleider van de grote projecten combineert de Senior Consultant de verzoeken van stakeholders met informatie van buitenaf. Hij/zij maakt een plan van aanpak, voert een primair onderzoek uit in samenwerking met het team en presenteert de resultaten zodanig dat deze gelijk toepasbaar zijn op de praktijk. Senior Consultant geeft richting aan en adviseert het Senior Management. Kortom, de Senior Consultant is de drijvende kracht achter initiatieven voor verandering binnen HR door middel van relevante informatie en statistieken. Dit vraagt om een balans van strategisch inzicht, sterke communicatievaardigheden en analytische skills. Daarom is ervaring als strategieconsultant een perfecte achtergrond voor deze functie.

“ING is koploper in het domein van People Analytics, en de Senior Consultant accelereert op de ontwikkeling van deze jonge discipline. Dat is wat ik noem: impact.” – Roland Vetten, Director at Top of Minds

Persoonlijkheid

 • Game changer
 • Innovatief
 • Sterke communicatievaardigheden
 • Affiniteit met analytics
 • Teamplayer
 • Bloeit op in een uitdagende internationale werkomgeving

Ervaring

 • In consultancy (internationaal)
 • Wiskundige of technische master is een pre
 • Affiniteit met HR, organisatie ontwikkeling of bedrijfsstrategie
 • Excel, SPSS, Minitab
 • Spreekt en schrijft vloeiend Engels

Contact

Roland Vetten Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.