Marketing Directeur

Marketing Directeur

 • Marketing
 • Energy
 • Den Bosch
 • 690 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

Essent heeft een sterke digital & data capability opgebouwd. De Marketing Directeur gaat hiermee de toekomst van het bedrijf schrijven. De levering van gas en elektra zal daar slechts een bescheiden rol in spelen. De hoofdrol is weggelegd voor de merken Essent en energiedirect.nl, de merkbelofte ‘Helemaal thuis’ en een productportfolio rondom comfort en intelligentie in de woning.

De toekomst van Essent

De Marketing Directeur schrijft de toekomst van Essent. De strijd om ‘de woning’ is losgebarsten. Telecombedrijven, kabelaars, verzekeraars en energiebedrijven – allemaal azen ze op de klantrelatie in het leveren van producten en diensten die het wooncomfort verbeteren.

Gas en elektra vormen de basis, duurzaamheidsproducten zoals zonnepanelen komen erbij en de nieuwste ontwikkelingen liggen binnen de ‘smart home’ propositie. De samenwerking met Nest van Google is daar een voorbeeld van.

Essent – zeker nu het onderdeel is van het internationale innogy – heeft in de strijd om de woning een aantal belangrijke troeven in handen: een sterk merk, een winstgevende operatie, een goedgevulde kas, heel veel data én de capability om die in te zetten.

Vacature: Marketing Directeur

De positie van de Marketing Directeur is een directiepositie die data, productontwikkeling en marketing verenigt. De Marketing Directeur bepaalt welke producten en diensten worden ontwikkeld en zorgt ervoor dat feitelijke kennis van klantgedrag het leidende principe is. Om dit te realiseren heeft deze persoon de beschikking over vijf teams, tezamen 47 professionals. De vijf teams zijn:

 1. Strategic Planning – Op basis van strategie en merkbelofte worden de kaders geschetst voor marketing & sales (Formule Management) en productontwikkeling. De Strategic Planning functie schept kaders waarbinnen resources gealloceerd worden en onderbouwt keuzes met consumenten- en marktinzichten. Ook in het besluitvormingsproces op directieniveau speelt de Marketing Directeur de rol van ‘feitelijk geweten’, opererend vanuit data en onwrikbare logica.
 2. Data Science – Essent heeft beschikking over heel veel data waarmee een geraffineerd klantwaardemodel is opgesteld – ook voor toekomstige klanten. Dit levert enorme waarde op bij het richten en personaliseren van marketing- en salesinspanningen en de conversie op de website. Maar ook buiten het marketingdomein vindt dit model haar toepassing. Bijvoorbeeld bij de klantenservice of in het facturatieproces.
 3. Digital Development – De Marketing Directeur bepaalt en leidt de digital agenda van Essent. Ook dit is niet beperkt tot marketing, maar bedrijfsbreed. Naast strategen werken op deze afdeling Chapter Leads die expertise ontwikkelen en verspreiden binnen een aantal specifieke digital domeinen zoals webdesign of programmatic marketing. Binnen het innogy concern heeft Essent een leidende rol als het gaat om digital development en voor veel initiatieven is Nederland de proeftuin.
 4. Product Development – Geeft leiding aan het product development proces. Zorgt ervoor dat innovatie resultaatgericht plaatsvindt, binnen het kader dat door strategic planning is geschetst. Dit vergt conceptueel verbeeldingsvermogen ten aanzien van de ontwikkelingen in de markt, maar vooral ook de praktische tegenhanger: een ‘getting-things-done’ mentaliteit die ervoor zorgt dat het ontwikkelingsproces niet in abstractie blijft hangen.
 5. Brand Development – Deze functie is eigenaar van de merkarchitectuur van de verschillende merken binnen Essent, van Essent tot energiedirect.nl tot Powerhouse. Hij/zij bepaalt de mediastrategie, is verantwoordelijk voor internal branding en ondersteunt activatie door Formule Management.

Internationale context

Binnen de context van het internationale innogy concern neemt Essent een voortrekkersrol in. Enerzijds vanwege de positie in het International Marketing Leadership team, anderzijds omdat  in Nederland veel nieuwe producten en proposities worden getest die later internationaal worden uitgerold.

Nauwe samenwerking met Formule Management

De marketing operatie ligt bij de afdeling Formule Management (geleid door Mark van Zon), die tevens het marketingbudget beheert. Binnen de kaders van Strategic Planning wordt gestuurd op loyalty en customer acquisition. De Formule Managers hebben elk hun eigen digital en data specialisten, zij het met een focus op executie in plaats van continuous improvement.

Kandidaatsprofiel

Deze positie vraagt om een marketeer met een spike in de domeinen data & digital. Fact-based decision-making gericht op het heden, maar vooral ook de lange termijn. Het gaat hier om het leiden van de evolutie van een energieleverancier, waarbij van de toekomst slechts nog de contouren staan.

Een voor de hand liggende achtergrond is die van data-driven Marketing Directeur in energie, telecom of insurance. Maar ook een Principal positie bij een first-tier strategy consulting firm kan een uitstekende basis zijn.

 • Data-driven Marketing Directeur
 • Sectoren: energie, telecom, insurance
 • Focus op Digital Marketing

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.