Managing Director

Managing Director

  • General Management
  • Utrecht
  • 874 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Aldipress vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Aldipress verzorgt de distributie van tijdschriften voor alle grote uitgevers van Nederland. Tot in de schappen van de grote supermarkten en het kleine tabakszaakje om de hoek. Het bedrijf bestaat al 50 jaar en heeft de laatste jaren haar marktaandeel weten te vergroten tot bijna 80 procent. De nieuwe Managing Director gaat autonoom leidinggeven aan deze succesvolle onderneming. Alleen op de winkel passen is niet voldoende. Zo moet er gezocht worden naar creatieve manieren om de markt te vergroten, voortbouwend op wat Aldipress in haar core business succesvol maakt.

GROOTSTE DISTRIBUTEUR VAN TIJDSCHRIFTEN VOOR LOSSE VERKOOP

Aldipress is marktleider in de distributie van tijdschriften, stripalbums, romans en puzzels voor de losse verkoop in Nederland. Het bedrijf koopt de tijdschriften in bij uitgeverijen, met het recht-van-retour, en verkoopt die met hetzelfde recht-van-retour door aan retailers. Aldipress is volledig eigendom van het mediabedrijf Sanoma, maar werkt samen met alle grote uitgeverijen.

Het bedrijf distribueert bladen als Linda, Quest, Grazia, Donald Duck, Privé, Autovisie, Panorama, Libelle, Denksport en Elsevier. Aldipress levert tijdschriften aan meer dan 5000 verkooppunten: supermarkten, benzinestations, tabakszaken, boekwinkels, enzovoorts.

Behalve distributie, biedt Aldipress ook aanverwante diensten zoals trade marketing, assortimentsmanagement, opslagbeheer, schappresentatie en promotie. Aldipress werkt daarin nauw samen met zowel uitgevers als retailers.

UITDAGENDE DYNAMIEK VAN DE SECTOR

Net als alle geprinte media loopt ook de verkoop van losse tijdschriften terug. Had de markt 10 jaar geleden een omvang van ruim 400 miljoen euro, nu is dat nog 250 miljoen. Daarnaast is de sector een duopolie, met Aldipress als grootste speler. Deze factoren maken deze industrie uitdagend. Enerzijds is de competitie intens. Dat maakt differentiatie belangrijk. Anderzijds is het cruciaal de categorie als geheel te stimuleren en te zorgen dat de terugloop in losse verkoop stagneert.

Teruglopende volumes zetten ook druk op de uitgeverijen en de retailers. Zij zitten daarom steeds dichter op de distributie. Retailers willen vooral de best verkopende titels in hun schappen, terwijl iedere uitgever vooral hun eigen tijdschriften in de beperkte schapruimte wil zien liggen. Dat geeft een enerverende dynamiek, waarin elke strategische zet direct impact heeft.

ONDERSCHEIDEND IN BUSINESS INTELLIGENCE

De laatste jaren heeft Aldipress flink geïnvesteerd in business intelligence. Door haar grote marktaandeel verzamelt Aldipress uitgebreide data, die het vervolgens slim inzet. Met behulp van historische sales wordt berekend welke tijdschriften in welke schappen zouden moeten liggen. Daarmee blinkt Aldipress uit in assortimentsbeheer, oplagebepaling en het analyseren van promoties.

“Een van de pijlers onder het succes van Aldipress is ons gebruik van data. Daarmee kunnen we beter dan wie ook voorspellen wat, wanneer en waar verkocht wordt. Overigens is editiemanagement – welke tijdschrijften in welke schappen – meer dan alleen data volgen. Onze salesteams voor Retail en Uitgeverijen bespreken de analyses en scherpen de plannen verder aan.” – Marc Duijndam, CEO Sanoma Media BeNe (België/Nederland)

VACATURE: MANAGING DIRECTOR

De nieuwe Managing Director van Aldipress gaat leiding geven aan de gehele Aldipress organisatie van circa 80 medewerkers, verdeeld over: Sales Retail, Sales Uitgeverijen, Trade Marketing, Business Intelligence, Commerciële Binnendienst, Finance en IT. De Managing Director heeft drie voornamelijke taken:

GROEIEN TOP- EN BOTTOMLINE

Lange klantrelaties zijn in deze sector erg belangrijk. De eerste stap in het vergroten van de topline is het behouden van de huidige klanten. Daarnaast moeten er nieuwe klanten worden gewonnen.

Om dit te bereiken zet Aldipress in op steeds intensievere samenwerking met uitgeverijen en retailers. Daarbij ontzorgt zij haar klanten steeds verder. Zo neemt Aldipress in toenemende mate het werk rondom promoties en category management uit handen. Het bedrijf ondersteunt actief de activiteiten op de winkelvloer. Hierbij maakt Aldipress gebruik van haar expertise in business intelligence en editiemanagement. Het gebruik van data kan binnen Aldipress nog verder geprofessionaliseerd worden. Daar ligt een concrete uitdaging voor de nieuwe Managing Director.

Een andere manier om de topline te groeien is het uitbreiden naar nieuwe business modellen, passend bij de competenties van Aldipress. Ook kan de Managing Director zoeken naar nieuwe producten die via het bestaande netwerk verkocht kunnen worden, bijvoorbeeld de top-10 boeken.

Bij het verbeteren van de bottomline hoort ook kostenbeheersing. De Managing Director zoekt voortdurend naar operationele verbeteringen om daar een stap in te zetten.

VERSTERKEN VAN DE CATEGORIE

Omdat Aldipress al 80 procent marktaandeel heeft, is het versterken van de categorie als geheel ook een manier om de topline te verbeteren. Hierin trekt Aldipress samen op met uitgevers en retailers. Het is aan de Managing Director om de verkoop van losse tijdschriften op creatieve manieren te stimuleren. Kunnen er bijvoorbeeld nieuwe verkooppunten bedacht worden? En hoe kan Aldipress tijdschriften nog beter promoten bij het grote publiek? Vragen waar de Managing Director met zijn/haar teams aan gaat werken.

Aldipress organiseert nu bijvoorbeeld, samen met haar key retailaccounts, segmentpromoties (drie tijdschriften voor de prijs van twee). Aldipress neemt de lead in het ontwikkelen van deze promoties en stemt ze af met de retailers en de uitgevers. Een goede eerste stap, maar het is de uitdaging daar veel verder in te gaan.

DE KETEN IN STAND HOUDEN

De huidige keten, met recht-van-retour en directe levering op verkooppunten, is van levensbelang voor de categorie als geheel. Alleen zo kunnen uitgeverijen nieuwe titels makkelijk in de schappen van de grote retailers krijgen. En alleen zo kunnen retailers een breed assortiment tijdschriften aanbieden. Het is aan de Managing Director om samen met de retailers en de uitgeverijen te zorgen dat dit zo blijft.

KANDIDAATSPROFIEL

Voor deze rol kijken we naar kandidaten met een bewezen track record in FMCG of Retail, bij voorkeur aangevuld met ervaring in de uitgeefwereld. Iemand die heeft laten zien grote teams aan te kunnen sturen. Die vertrouwd is met Marketing en Sales (Account Mgmt, Category Mgmt en Shopper Marketing). Iemand met een mix van commerciële, strategische en analytische skills. Succes is afhankelijk van de samenwerking met uitgeverijen en retailers. Om dat spanningsveld te beheersen is politieke sensitiviteit nodig, maar ook stevigheid in onderhandelingen.

Aldipress werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Janko Klaeijssen via janko@topofminds.com.

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.