Van 300 medewerkers in 2011 naar 1.700 in 2020. Dat is de reis waar bol.com op dit moment middenin zit. Schaalbaarheid is het centrale thema. Dat impliceert naast alle kwantitatieve ook veel kwalitatieve groei: realiseren van autonome teams, reductie van complexiteit – allemaal zaken waarin HR het voortouw neemt.
Bol.com – winkelen zonder zorgen
Het gaat bol.com voor de wind. De klant omarmt het merk en al haar innovaties; de gekozen netwerkstrategie blijkt het winnende model, de transformatie van offline naar online is vrijwel vanzelfsprekend en marktleiderschap is met afstand gerealiseerd. Het fundament onder al dit succes is klanttevredenheid. De harde belofte ‘winkelen zonder zorgen’ vereist werknemers zonder zorgen – dan worden de beste ideeën met passie en eigendom uitgevoerd.
Schaalbaarheid
De HR functie binnen bol.com staat op dit moment in het teken van schaalbaarheid. Een e-commerce platform werkt alleen maar als je met dezelfde middelen steeds meer omzet kunt realiseren. In principe gaat dat goed in een omgeving waar vrijwel alle processen automatisch verlopen, behalve wanneer groeiende complexiteit roet in het eten gooit.
“De grootste barrière voor schaalbaarheid is complexiteit. De oplossing van bol.com daarvoor is: autonome teams.” – Daniel Ropers, CEO
Autonome teams
Bol.com is een bedrijf van 1.100 medewerkers met een start-up cultuur: de verbondenheid, de veiligheid, de lol in het werk en de diepe overtuiging van een gezamenlijke missie het ontketenen van een winkelrevolutie. Dat is gelukt door de introductie van autonome teams.
Autonome teams van vijf tot tien medewerkers die een diepe afhankelijkheid van elkaar hebben in hun doel en ervaringen leveren de grootste opbrengst. Top-down controle is het einde van innovatie en verandering. Die schijn van controle creëert starheid, overhead en versnippert processen over verschillende functies en mensen. Alle overdrachtsmomenten en in beton gegoten afspraken staan in de weg van effectiviteit. En al die bestuurlijke structuur is bovendien helemaal niet nodig als teams zich realiseren dat ze zelf de eigenaar zijn.
Focus op teams, niet het individu
Het werken in autonome teams heeft enorm veel gevolgen voor de organisatiestructuur. Of liever gezegd, het streven naar de afwezigheid van structuur – een vies woord voor een agile organisatie. Al is hiërarchie nog veel viezer. Niemand binnen bol.com maakt beslissingen op basis van autoriteit, zelfs niet – of misschien juist niet – CEO-ondernemer Daniel Ropers (MBTI ENTP, volg de link voor een recent interview).
De beoordelingsmethodiek van bol.com is niet geënt op het individu. Immers, de prestaties van een individu zijn sterk gekoppeld aan de context en de interactie daarmee. Dus een individuele beoordeling komt tot stand als som van de beoordeling van de teams waar iemand dat jaar deel van heeft uitgemaakt.
HR is geen functie maar een discipline
Organisatievorm, way of working en people development hebben bij bol.com zo’n verreikende impact op de dagelijkse bedrijfsvoering dat HR niet als afdeling wordt beschouwd, maar als een discipline binnen iedere management functie. Bovenal die van de CEO, die het als zijn belangrijkste langjarige prioriteit ziet. Om die reden rapporteert de HR Director dan ook direct aan de CEO en vormt hij/zij met het HR team (25 FTE) naast de directie een aparte lijn in de organisatie. Ondersteunt managers bij het nemen van people decisions in lijn met een breed gedragen visie op de ontwikkeling van mensen.
No-ego en geluk
Geluk is de grootste beloning. Mensen werken dan ook bij bol.com in de eerste plaats voor de voldoening die ze uit hun werk halen. Het zijn banen waar je simpelweg niet van weg wilt of kunt lopen. De reis is té spannend. Maar het werkt alleen voor mensen die zichzelf niet als centrum van de wereld zien. No-ego is een harde voorwaarde. Ook voor de HR Director, die niet als uitgangspunt moet hebben dat zijn/haar visie het bedrijf gaat veranderen. Het collectieve vermogen is altijd groter dan dat van het individu.
Persoonlijk
- Match met het DNA van bol.com: bescheiden, nieuwsgierig en authentiek
- Conceptueel en analytisch sterk
- Intuïtief leider zonder zucht naar autoriteit
- Pragmatisch
Ervaring
- HR eindverantwoordelijkheid in middelgrote organisatie (500 – 3.000 medewerkers) met overwegend hoog opgeleid personeel
- Of: helemaal geen ervaring in HR maar wel met het leiden van teams en transformaties
- Ervaring met zelfsturende teams
- Ervaring in agile sectoren, zoals typisch e-commerce of technologie