Head of Human Resources

Head of Human Resources

 • E-commerce
 • Consumer
 • Utrecht
 • 636 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Bol. vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

De schaal van bol.com

bol.com is een bijzonder snelgroeiende organisatie – in 2015 werden er maar liefst 30% meer medewerkers aangenomen. En dat is ook nodig, want ook het aanbod en de stroom bezoekers blijft groeien. Op dit moment winkelen meer dan zes miljoen trouwe klanten regelmatig bij bol.com. Omdat er keus is uit bijna 10 miljoen producten. Omdat ze makkelijk te vinden zijn op alle devices. En omdat elk bezoek inspirerend is, want de winkel past zich aan de bezoeker aan. Niet alleen het aanbod, maar ook de manier waarop de producten worden gepresenteerd. Op dit moment werken er meer dan duizend gemotiveerde professionals op het hoofdkantoor in Utrecht. De verwachting is dat dat er in 2020 meer dan 1700 zullen zijn.

bol.com als werkgever

Bij bol.com overheerst het gevoel van verbintenis. Dat komt door de gedeelde passie voor klantgerichte innovaties, resultaatgerichtheid, informele sfeer en feedbackcultuur. Met de enorme groei wordt het behoud van die cultuur een uitdaging. Daarom is het DNA van de organisatie samengevat in een vierluik: over de emotionele waarden van het merk, de bedrijfsprincipes (waaronder klantgerichtheid), organisatie-inrichting en wat het betekent om een bol.com-medewerker te zijn. Bij HR ligt de verantwoordelijkheid om dat scherp te bewaken.

Schaalbaarheid

Op het ambitieniveau van bol.com is schaalbaarheid is een randvoorwaarde voor succes. De organisatie wordt snel groter en complexer. Hoe kunnen de efficiency en effectiviteit van een start-up bewaard blijven in een organisatie van meer dan duizend medewerkers? Human Resource levert hieraan een grote bijdrage.

De human resource uitdagingen

Op basis van de verwachte groei en doorstroom onder collega’s zullen er de komende vijf jaar zo’n 1400 nieuwe medewerkers worden aangetrokken en in de organisatie worden opgenomen. In 2017 zal het omslagpunt bereikt worden waarop de helft van alle medewerkers pas twee jaar of minder in dienst is. Dat heeft verregaande gevolgen voor het behouden en versterken van de cultuur, efficiëntie en effectiviteit. Voor deze uitdagingen trekt bol.com een nieuwe Head of Human Resource (Head of HR) aan.

Vacature voor Head of HR

De Head of HR is de personal trainer die de organisatie in vorm krijgt voor de aanstaande groeispurt. Daarbij zijn drie niveaus van belang:

 1. Betrouwbare basis (persoonsadministratie, recruitmentprocessen, etc.)
 2. Schaalbaarheid (efficiëntie, effectiviteit en cultuur)
 3. Werknemersgeluk

Deze leider is HR-eindverantwoordelijk voor de gehele organisatie. In die hoedanigheid is hij/zij onafhankelijk sparringpartner van de directie. Conceptueel denken en overtuigingskracht zijn dan ook cruciaal. De drie strategische niveaus vormen de leidraad voor de inrichting van deze vijf domeinen:

 1. Ontwikkeling van de organisatiestructuur en effectieve teams
 2. Persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers
 3. Werving van de juiste mensen (zowel qua vaardigheden als cultuur)
 4. HR Operations
 5. Facilities

Ontwikkeling van de HR afdeling

De Head of HR staat aan het hoofd van een afdeling van circa 35 fte. Op dit moment is drie kwart van de inzet gefocust op het eerste niveau: op orde krijgen en houden van de basis binnen de vijf HR domeinen. Om de ambities van bol.com waar te maken zal hier een verschuiving moeten. De Head of HR focust op de ontwikkeling van deze afdeling, want deze zal het epicentrum vormen voor de transformatie van de rest van de organisatie.

Persoonlijkheid

 • Match met het DNA van bol.com: bescheiden, nieuwsgierig en authentiek
 • Conceptueel en analytisch sterk
 • Boardroom presence
 • Pragmatisch – type McGyver

Ervaring

 • Minimaal 12 jaar ervaring, waarvan 6 binnen HR
 • Proven track record van sturen van sterke groei (20 procent per jaar over meerdere jaren)
 • HR verantwoordelijkheid voor een organisatie met 1000+ medewerkers en/of een omzet van 2 miljard euro

Autonome teams

Een van de grootste uitdagingen voor HR overzicht behouden over alle HR domeinen binnen alle lagen van de organisatie. bol.com kiest voor een schaalbaar model: inrichting van de organisatie in autonome teams die zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen performance, ontwikkeling en betrokkenheid. Door zelf verantwoordelijkheid te dragen voor deze aspecten, kunnen teams tijdig bij HR aangeven wanneer er behoeften ontstaan waarbij de HR afdeling kan ondersteunen (training, werving, faciliteiten etc.). Een van de uitdagingen is alle teams zo samen te stellen en op te leiden dat deze verantwoordelijkheid ook gevoeld en genomen wordt.

Contact

Head of Human Resources Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.