Head of Commercial Controlling

Head of Commercial Controlling

  • Finance
  • Consumer
  • Veghel
  • 965 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Jumbo Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Met vier procent autonome omzetgroei, de aankoop van La Place en een substantiële uitbereiding van de online activiteiten heeft Jumbo – op z’n zachtst gezegd – een goed jaar achter de rug. Ook voor 2017 zijn de voorspellingen goed: de groei zal wederom boven het marktgemiddelde uitkomen en ook de verwachtingen van online en andere nieuwe kanalen zijn positief. Een pragmatische, op groei gerichte commercial control functie is cruciaal voor het aanhouden van dit succes. Op dit moment is er een vacature voor Head of Commercial Controlling.

Jumbo Supermarkten

In 2016 maakte Jumbo 109 miljoen euro winst, dat is 44 procent meer dan in 2015. Dit was niet zomaar een goed jaar: in totaal is de omvang van het familiebedrijf verzevenvoudigd ten opzichte van 2010. Een agressieve acquisitiestrategie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de groei. Onder andere Super de Boer (2009), C1000 (2011), La Place (2016) en AC-restaurants (2017) zijn aan de Jumbo-familie toegevoegd.

Jumbo kijkt niet alleen naar uitbreiding, maar wil de huidige onderneming elke dag beter maken. In Q1 2017 kwam een groot gedeelte van de omzet bijvoorbeeld door sterkere klantloyaliteit. Natuurlijk komt dat omdat er meer Jumbo supermarkten zijn, maar ook jumbo.com, het uitgebreide assortiment en de goede prijsstelling worden zeer gewaardeerd door klanten.

Finance & Business Control

De Directeur Finance (Peter van Erp) heeft meerdere afdelingen onder zich, waaronder Business Control. De afdeling Business Control bij Jumbo wordt aangestuurd door Douwe Snel (Head of Business Controlling). Hij rapporteert direct aan de Directeur Finance binnen de Directie en stuurt een afdeling van in totaal 28 fte aan. De afdeling Business Control bestaat uit: Commercial Controlling, Operations Controlling, Vastgoed & Ondernemerszaken, Supply Chain Controlling en Business Development. Commercial Controlling is het grootste team (circa 10 fte) binnen de afdeling en wordt aangestuurd door de Hoofd Commercial Controlling.

“Om succesvol te kunnen zijn als supermarktformule, moet de kostenbeheersing ook goed zijn. Dat betekent dat we bij de inkoop, op het hoofdkantoor, in de logistiek en in de winkels wel op de kleintjes zullen blijven letten.” – Ton van Veen, CFO bij Jumbo Supermarkten

Vacature voor Head of Commercial Controlling

De Head of Commercial Controlling stuurt de commerciële performance van alle productcategorieën binnen Jumbo in lijn met de financiële en commerciële strategie. Jumbo is actief in veel productcategorieën, heeft ruim 1.000 leveranciers en een assortiment van meer dan 25.000 artikelen – in andere woorden: dit is een positie met veel impact op het succes van Jumbo Supermarkten.

De Head of Commercial Controlling bepaalt de budgetallocatie voor alle commerciële teams en de inkopers. Hij/zij geeft hen targets op het gebied van inkoop, marge, promotionele activiteiten (ROI) en omzet en vervult daarmee een belangrijke rol in de vormgeving van strategische initiatieven en de vertaling naar acties. Zo schakelt hij/zij bijvoorbeeld met de Unit Manager Vers over trends in de markt, welke producten in het schap zouden moeten liggen en hoe de prijzen ontwikkelen. Vervolgens draagt de Hoofd Commercial Controlling bij aan het jaarplan van deze Unit Manager per leverancier met daarin de financiële doelen op basis van de commerciële doelstellingen en initiatieven. Dat vraagt om goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht en inhoudelijke kennis van retail.

“Dit is een van de leukste controllingbanen van Nederland. Waarom? Omdat je medeverantwoordelijk bent voor de omzet en marge performance van alle productcategorieën. Zowel online als offline, zowel in reguliere supermarkten als voor de Foodmarkt en gemakswinkels. De impact die je kunt hebben is enorm.” – Douwe Snel, Manager Business Controlling

De Head of Commercial Controlling is een inhoudelijk sparringpartner voor de commerciële teams (de Unit Manager in het voorbeeld hierboven), maar ook voor de afdeling Inkoop, de Directie en delegaties van zelfstandig ondernemers binnen Jumbo. Hij/zij zorgt voor wekelijks inzicht in de financiële prestaties, legt de vinger op de zere plek, denkt in kansen en weet waar ruimte is voor nieuwe initiatieven. Daarnaast is de Head of Commercial Controlling verantwoordelijk voor het opleveren, doorontwikkelen en presenteren van wekelijkse en periodieke rapportages, het internal control framework rond inkoop en inkoopprocessen en periodieke forecasts. Hij/zij rapporteert aan Douwe Snel, is de financiële rechterhand van de Commercieel Directeur Ed van de Weerd en is lid van het commercieel MT.

Leiderschap

De Head of Commercial Controlling stuurt tien Controllers aan die ieder verantwoordelijk zijn voor een ander onderwerp. Bijvoorbeeld de financiële ondersteuning van commerciële units, de budgettering voor marketingplannen, inkoop en inkoop not-for-resale en de bonusregistratie. De Head of Commercial Controlling stimuleert het team out-of-the-box te denken, nog slimmere analyses/rapportages te maken en zich verder te ontwikkelen. Ook helpt de Head of Commercial Controlling bij het vertalen van inzichten naar heldere presentaties voor de business en de Directie zodat beslissingen steeds vaker datagedreven genomen worden.

Contact

Head of Commercial Controlling Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.