Head of Business Development Belgium

Head of Business Development Belgium

Amsterdam

E-commerce, Start- & Scale-up

Business Development, Consulting Exit, Sales

Publicatie: 10 oktober 2018

Bloomon is het eerste bedrijf dat een internationaal consumentenmerk in bloemen heeft weten op te bouwen. Een markt die al oneindig lang bestaat. Sinds de oprichting, minder dan vier jaar geleden, groeit deze e-tailer ongelooflijk hard. Bloomon breidt zich snel uit over heel Europa en is hard opweg een wereldspeler te worden. Om deze ambities te verwezenlijken, heeft het bedrijf investeerders aangetrokken. De Head of Business Development gaat de Belgische markt veroveren, en speelt daarmee een belangrijke rol bij het realiseren van de groeiplannen.

BLOOMON: HAPPINESS VOOR IEDERE DAG

Bloomon brengt met haar online bloemenservice een revolutie te weeg in de bloemenindustrie. Het is de eerste bloemist die uitsluitend online opereert. Bloomon heeft een high-tech en creatief platform ontwikkeld, waar mensen het formaat (klein, middel of groot), het bezorgmoment (overdag of ’s avonds) en de frequentie (iedere week, om de week of iedere maand) zelf kunnen instellen. Zo eenvoudig is het. Met bloomon krijg je een verse en bijzondere bos bloemen bij je thuis bezorgd wanneer je wil.

De stylisten bij bloomon stellen unieke en verrassende creaties samen. De bloemen zijn van de hoogste kwaliteit en zo vers als maar kan. Om die kwaliteit en versheid te kunnen leveren, heeft bloomon een veel snellere en efficiëntere supply chain ontworpen. Zo koopt het bedrijf haar bloemen bijvoorbeeld niet op veilingen of bij groothandels – zoals de meeste bloemisten – maar direct van de kwekers.

RAZENDSNELLE GROEI

Bloomon is opgericht in 2014 en in een paar jaar uitgegroeid tot veelbelovende scale-up. Het aantal klanten groeit jaarlijks met meer dan honderd procent. Er werken ongeveer negentig mensen, verdeeld over drie kantoren: Amsterdam, Parijs en Berlijn. Bloom is actief in zes verschillende landen: Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk en Denemarken.

En dat is nog maar het begin. Het bedrijf is op een missie: eerst Europa veroveren en daarna de wereld. Bloomon verlegt voortdurend de grenzen van wat mogelijk is in de markt. Om de ambitieuze plannen te financieren, heeft bloomon 25 miljoen aan investeringen ontvangen van een aantal van Europa’s meest toonaangevende venture capitalists, zoals Partech Ventures en Fortino Capital.

BLOEMEN VERKOPEN ALS EEN BAAS

Een scale-up met zo’n onvoorstelbare groeicurve valt natuurlijk op. Zowel binnen- als buitenlandse media hebben erover bericht. The Financial Times noemde bloomon zelfs ‘de Netflix van de bloemen’. In 2016 stond bloomon in WIRED’s lijst van ‘Hottest Start-ups in Europe’ en het bedrijf eindigde tweede bij de Tech5 Awards in 2017. Bloomon wordt niet alleen geprezen om de voortreffelijke bedrijfsresultaten. Het bedrijf combineert haar succes met een milieuvriendelijke manier van werken. In een traditionele bloemenwinkel blijven bloemen gemiddeld drie dagen staan, en als ze dan niet verkocht zijn, worden ze weggegooid. Een flinke verspilling, die bloomon volledig weet te voorkomen. Daarbij gebruikt bloomon alleen bloemen die in het seizoen zijn en bezorgt het bedrijf tien procent van alle bestellingen op de fiets.

“We zorgen voor blije gezichten. Zowel bij onze klanten als bij onze medewerkers. We zoeken alleen naar echte talenten en hebben een divers en internationaal team. We doen onze uiterste best om alle verschillende interesses en hobbies te ondersteunen. Onze mensen moeten zich hier thuis voelen. Werken bij ons is heel dynamisch en ondernemend, we streven naar het allerhoogste. Maar we vergeten niet om ook plezier te hebben, bijvoorbeeld op onze social events en vrijdagmiddagborrels.” – Patrick Hurenkamp, Founder & CEO

DE VACATURE: HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT BELGIË

De Head of Business Development België speelt een centrale rol in het verwezenlijken van bloomon’s ambities. Succesvol zijn in België is een belangrijke stap in de internationale groeistrategie. Het doel voor de Head of Business Development is te zorgen dat iedereen bloomon kent en dat op iedere keukentafel een vaas bloomon-bloemen staat.

De Belgische markt biedt interessante uitdagingen. Zo is het Nederlandstalige deel van België echt anders dan het Franstalige. Daarnaast moet de Head of Business Development er rekening mee houden dat Belgen nog niet zo gewend zijn aan online winkelen als mensen in sommige andere Europese landen.

NIEUWE KLANTEN AANTREKKEN

De Head of Business Development gaat op zoek naar nieuwe, creatieve en slimme oplossingen om het aantal Belgische klanten te vergroten. Hij/zij bedenkt manieren om verkoopkanalen sneller, makkelijker en effectiever te maken, en ontwikkelt en realiseert nieuwe, inspirerende initiatieven. Ook het managen van mediakanalen, zoals print – bijvoorbeeld advertenties en direct mail – en televisie horen bij de rol. De Head of Business Development beschikt over een jaarlijks marketing budget van meer dan een miljoen, waarmee hij/zij zo veel mogelijk impact realiseert. Ook verbetert hij/zij de groeistrategie voor België met datagedreven inzichten.

Samenwerking is een belangrijk onderdeel van de rol. Intern werkt de Head of Business Development samen met alle andere afdelingen van het bedrijf, zoals Sales, Brand, Production, Operations en CRM. Hij/zij werkt ook samen met collega’s die zich richten op andere landen, om best practices uit te wisselen en te leren van elkaars aanpak. Extern bouwt de Head of Business Development aan nieuwe strategische samenwerkingen waarmee bloomon nieuwe klanten kan aantrekken en haar naamsbekendheid kan vergroten.

De standplaats van deze rol zal Amsterdam zijn waar het hoofdkantoor is gevestigd. Uiteraard zal hierbij veel naar België gereisd moeten worden om de markt verder te ontwikkelen.

“De Head of Business Development België moet creativiteit combineren met gevoel voor business. Hij of zij krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid en werkt aan veel uiteeenlopende onderwerpen: goede deals identificeren, daarover onderhandelen en ze daadwerkelijk sluiten, een team opbouwen en leiden en de verkoopprocessen optimaliseren. Je moet snel kunnen schakelen tussen details en het grote verhaal en zowel operationeel als strategisch kunnen denken.” – Reinoud Haal, Global Head of Growth

Ervaring

 • WO-opleiding
 • 3 tot 6 jaar werkervaring in Business Development, Strategy Consulting of Sales
 • Start-up ervaring is een pre
 • Vloeiend in Nederlands en Frans (spreken en schrijven)

Persoonlijkheid

 • Can do
 • Proactief
 • Onderhandelaar
 • Analytisch
 • Enthousiast
 • Resultaatgedreven
 • Strategisch

Lees het uitgebreide functieprofiel (PDF)        Download advertising in PDF       

Bloomon werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Barbara Sauter via barbara@topofminds.com.

Barbara Sauter

Barbara Sauter

Consultant

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview