Bloomon

Bloomon

Consulting Exit

Bloomon is opgebloeid op een bodem van strategische kennis, analytische vaardigheden, e-commerce ervaring en de nodige kennis van de bloemenmarkt. Patrick Hurenkamp (voormalig Consultant bij The Boston Consulting Group) is de Founding Father; een aantal familieleden van hem werken in de business en hij zag een sector die aan vernieuwing toe was. Samen met Bart Troost (ex-BCG) en Koen Thijssen (voormalig Investment Banker en Managing Director bij Rocket Internet) startte hij Bloomon.

“Op productieniveau is de bloemensector modern en geavanceerd, Nederlandse kwekers zijn het meest innovatief van de wereld. Maar aan de verkoopzijde zag ik ruimte voor verbetering.” – Patrick Hurenkamp, Founder

Bloomon levert bloemen direct van de kweker (400 in totaal) bij de mensen thuis – zonder tussenkomst van derden. Een tweede kenmerk van het Bloomon-businessmodel is de styling: ze maken eigentijdse boeketten die herkenbaar ‘Bloomon’ zijn. Tot slot: e-commerce. De oprichters van Bloomon stuwen de digitale transitie binnen de bloemensector: niet eerder werden bloemen zo succesvol online verkocht.

Het businessmodel van de start-up is buitengewoon goed uitgedacht én geïmplementeerd. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht op Strategy Consultants, ervaren Financials en gespecialiseerde E-commerce professionals. Schaalvergroting en internationale expansie gaan de start-up dan ook soepel af, en de toekomst ziet er rooskleurig uit.

Werken bij Bloomon

Het hoofdkantoor van Bloomon is gevestigd in Amsterdam. Het team bestaat uit 80 professionals van 13 verschillende nationaliteiten. Deze diversiteit is kenmerkend voor het jonge bedrijf. Van het begin af aan is het uitgangspunt geweest om een divers, complementair team te bouwen. Er wordt geselecteerd op professionals die competenties en vaardigheden meenemen die nog niet beschikbaar zijn binnen het team. Het opleidingsniveau bij Bloomon ligt hoog, en iedereen is expert in zijn of haar vakgebied. De communicatie verloopt vlot en beslissingen kunnen snel genomen worden.

Internationaal

De ambitie is om de grootste online bloemenverkoper van de wereld worden. Om dat te realiseren wordt er hard gewerkt aan de naamsbekendheid van het merk. Tevens ligt er een uitdaging de doelgroep vertrouwd te maken met het concept van “verse bloemen op bestelling”. Bloomon gaat daar op een innovatieve en eigentijdse manier mee om. Eind 2016 organiseerden ze een ‘internationale roadshow’. Ze openden pop-up stores in de winkels van & Other Stories (zusterbedrijf van H&M) in Berlijn, München, Keulen, Amsterdam, Antwerpen, Hamburg en Gent.

Dit is overigens niet de eerste stap over de grens. Al een paar maanden na de Nederlandse lancering bood Bloomon hun diensten aan in Duitsland. Op dit moment zijn ze actief in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Bloomon heeft naast Amsterdam ook kantoren in Londen en Berlijn, en een deel van het IT-team werkt vanuit Azië.

Start-up met funding

De eerste financiering kreeg Bloomon van familie, vrienden en kennissen. In totaal zo’n 700.000 euro, opgehaald in slechts zeven weken. Binnen een jaar verkocht Bloomon meer dan 100.000 bloemen. Reden genoeg voor investeerders om in november 2015 een eerste kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro te doen. In een tweede investeringsronde (februari 2017) onder leiding van Fortino Capital haalde Bloomon nog eens 21,4 miljoen euro op. De ambitie is om de omzet binnen drie jaar te laten stijgen tot 100 miljoen euro.

“We zijn bewust in zee gegaan met een aantal internationale spelers, een groep ondernemers én ervaren retailexperts. Ze brengen behalve kennis ook een enorm netwerk met zich mee. Daar hebben wij nu profijt van.” – Koen Thijssen, Co-Founder 

Het geld zal gebruikt worden voor internationale groei en het optimaliseren van het technische platform, zowel aan klantzijde als leverancierszijde. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een mobiele app waardoor klanten nog gemakkelijker hun bloemen kunnen bestellen en ook zelf kunnen inplannen waar en wanneer de bloemen bezorgd worden.

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.