Digital Director EMEA

Digital Director EMEA

 • Scale-up
 • Health
 • Barendrecht
 • 662 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Life Fitness werkgeverspagina voor andere vacatures

Iedereen die serieus bezig is met fit blijven gebruikt daarvoor digitale technologie. Runkeeper tijdens het hardlopen, Strava tijdens het wielrennen en een FitBit de hele dag door. De ontwikkelingen van apps en wearables op het gebied van health en fitness gaan razendsnel. In tegenstelling tot de sporters zelf, hebben veel sportscholen deze digitale technologische mogelijkheden nog niet volledig omarmd. De nieuwe Digital Director EMEA van Life Fitness gaat daar verandering in brengen.

OVER LIFE FITNESS

Life Fitness produceert en verkoopt hoge kwaliteit fitnessapparatuur. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in commercial fitness. De voornaamste klanten zijn sportscholen, maar de producten zijn ook terug te vinden in fitnessgelegenheden van hotels en kantoren. De merknamen van Life Fitness zijn Hammer Strength, Cybex, Indoor Cycling Group en SciFit.

Het bedrijf is nu nog onderdeel van het Amerikaanse Brunswick, dat naast fitnessapparatuur ook boten, bootmotoren en biljarttafels maakt. Volgend jaar zal Life Fitness als spin-off naar de beurs worden gebracht.

Brunswick heeft een jaarlijkse omzet van zo’n 4,5 miljard dollar, waarbinnen Life Fitness goed is voor ruim 1 miljard. Life Fitness is actief over de hele wereld. Ruim de helft van de omzet komt uit de Verenigde Staten, 24 procent uit Europa en 17 procent uit Azië. Het bedrijf ziet met name in deze laatste twee werelddelen mogelijkheden om te groeien. In Europa heeft Life Fitness eigen vestigingen in Nederland, Engeland, Spanje en Duitsland. Grote andere markten in EMEA, zoals Rusland, UAE, Saudi Arabië en Frankrijk worden bediend vanuit de Business Unit Distributor Business EMEA.

THE AGE OF DIGITAL FITNESS

Het gebruik van health en fitness apps is in korte tijd verdubbeld en het is voor sportscholen cruciaal om daar in mee te gaan. Als klanten steeds beter in staat zijn om hun fitnessdoelen zelf via apps te realiseren, wat is dan de functie van een sportschool? Daarom zet Life Fitness volledig in op een digitale transformatie. Het bedrijf ontwikkelt digitale oplossingen die comfort, inzicht en effectiviteit bieden, zowel aan de sportscholen als aan de mensen die daar komen sporten.

Een van de innovatieve, digitale producten van Life Fitness is Halo Fitness Cloud. Dit ecosysteem helpt sporters om het meeste uit hun workouts te halen en sportscholen om hun bedrijf optimaal te runnen.

Via de Halo Fitness Cloud kunnen sporters persoonlijke doelen stellen, hun vooruitgang meten, connecten met de fitnessapparatuur en fitnessroutines vinden die aansluiten op de persoonlijke doelen. Ook kunnen sporters zich via de app inschrijven voor groepslessen, communiceren met trainers, op maat gemaakte trainingsschema’s ontvangen en een uitgebreide bibliotheek van fitnessinstructies raadplegen.

Ook voor de sportschool zelf biedt Halo Fitness Cloud veel voordelen. Zo kan een gym met Halo Fitness Cloud inzichten genereren over bezoekfrequenties, piekuren, apparaatgebruik, enzovoorts. Het ecosysteem houdt ook het gebruik per apparaat bij zodat onderhoud eenvoudig af te stemmen is op daadwerkelijke gebruiksintensiteit. Daarnaast faciliteert Halo Fitness Cloud op allerlei manieren de communicatie, en daarbij binding, met de sporters.

DE VACATURE: DIGITAL DIRECTOR EMEA

De Digital Director EMEA is verantwoordelijk voor het uitbouwen van de digitale oplossingen die Life Fitness haar klanten in Europa, het Midden Oosten en Afrika te bieden heeft. Omdat connected apparaten de basis zijn voor digitale oplossingen, is het verhogen van de connectivity rate van de installed base de eerste opdracht aan de Digital Director EMEA .

Hij/zij is onderdeel van het team van de Managing Director Strategy & Business Transformation International en stuurt het digitale team aan met Digital Experience Managers in Engeland, Spanje, Duitsland en de Benelux.

“Met Life Fitness zetten wij de komende jaren volledig in op de digitale transformatie. De rol van Digital Director EMEA is daarmee strategisch van enorm belang. Daarom zal deze functie veel exposure krijgen bij de Vice President International en zelfs bij de CEO.” – Ronald Doodkorte – Managing Director Strategy & Business Transformation International

VAN SPECIFICATIES NAAR OPLOSSINGEN

De digitale weg die Life Fitness is ingeslagen heeft grote impact op gesprekken met klanten. Waar die gesprekken zich eerder toespitsten op de specificaties van de apparaten, moeten ze steeds meer gaan over (digitale) oplossingen. De Digital Director EMEA speelt daar, als aanjager van de digitale transitie, een sleutelrol in.

In haar werkwijze legt Life Fitness steeds meer nadruk op customer outcomes. Het bedrijf bespreekt met de sportscholen welke doelen ze willen bereiken, bijvoorbeeld meer leden binden, hogere retentie realiseren of operational excellence verbeteren. Vervolgens biedt Life Fitness een complete digitale oplossing voor die doelen.

Bij een focus op het realiseren van de gewenste customer outcomes past een prominentere rol voor after sales, zoals trainingen voor medewerkers, webinars of site visits. After sales moet daarmee een integraal onderdeel worden van het verkoopproces.

De rol van de Digital Director EMEA in het omvormen van de klantgesprekken is tweeledig. Enerzijds begeleidt hij/zij de lokale salesteams in de nieuwe manier van werken. Hiervoor is een gedifferentieerde aanpak per land nodig. In Nederland bijvoorbeeld zijn connected apparaten meer regel dan uitzondering, wat een ander gesprek vereist dan in Duitsland waar deze nog veel minder zijn ingeburgerd.

Naast het bewerkstelligen van deze cultuuromslag, zal de Digital Director EMEA zelf ook klantgesprekken voeren. Hij/zich richt zich op grote en complexe deals, bijvoorbeeld met sportschoolketens die meerdere vestigingen in meerdere landen hebben.

INTERNE EN EXTERNE SAMENWERKINGEN

De rol van de Digital Director EMEA is veel breder dan alleen het vormgeven en voeren van klantgesprekken. Hij/zij is ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe business modellen. Eerste ideeën daarvoor zijn bijvoorbeeld het aanbieden van consulting services aan sportscholen en het realiseren van nieuwe inkomstenstromen door middel van advertising.

Daarnaast is het aan de Digital Director EMEA om lokale partnerschappen vorm te geven. Lokale partijen die Life Fitness kunnen ondersteunen met expertise, een lokaal netwerk of bijvoorbeeld met het geven van trainingen. Ook het coördineren van de pilot customers hoort bij het takenpakket van de Digital Director EMEA. Life Fitness gebruikt pilot customers om innovatieve producten uit te testen. Voor de betreffende sportschool is het een goede marketing tool.

De Digital Director EMEA werkt nauw samen met de lokale teams en met de General Managers en Sales Directors in de business units. Daarin ondersteunt hij/zij bij het realiseren van de commerciële doelstellingen. De Digital Director EMEA  werkt ook samen met Marketing, bijvoorbeeld om de PR rond de pilot customers goed op te zetten. Doordat lokale samenwerkingen cruciaal zijn, zal de Digital Director EMEA zo’n 40 procent van zijn/haar tijd op reis zijn.

ERVARING

 • 10+ jaar
 • Digital (Solutions/Apps)
 • Sales
 • Change management

PERSOONLIJKHEID

 • Affiniteit met sport
 • Ondernemend
 • Organisatorisch sterk
 • Coöperatief

 

Contact

Digital Director EMEA Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.