Commercieel Directeur

Commercieel Directeur

 • Marketing
 • Consumer
 • Heerenveen/Apeldoorn
 • 1110 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Accell Nederland werkgeverspagina voor andere vacatures

Een sportieve Sparta, een betrouwbare Batavus, een leuke Loekie of een coole KOGA – de fietsen van Accell vind je in bijna ieder Nederlands huishouden. Accell is in Nederland marktleider binnen het midden en hogere segment voor fietsen, fietsonderdelen en accessoires. Belangrijke componenten voor het succes van Accell tot nu toe zijn de hoge kwaliteit van de producten en de goede relaties met vakhandelaren en dealers. De laatste jaren is de fietsenmarkt drastisch veranderd. Om hier goed op in te spelen trekt Accell een Commercieel Directeur aan.

Marktontwikkelingen

De Nederlandse fietsenmarkt boekte in 2016 een recordomzet van totaal €937 miljoen. De veranderingen in de markt laten zich in drie domeinen indelen:

1. Technologische innovatie – Bijna 30% van alle nieuwe fietsen die in 2016 verkocht werden was een e-bike. Samen waren deze goed voor een omzet van ruim €534 miljoen, wat neer komt op 57% van de totale omzet van de Nederlandse fietsenmarkt. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG, die begin april 2017 op het fietscongres in Arnhem werden gepresenteerd.

“De omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen is in 2016 voor het vierde jaar op rij gestegen naar een nieuw record. Een stijging van 4,2% ten opzichte van 2015. Dat komt vooral door de populariteit van de elektrische fiets, waar mensen steeds meer geld voor willen uitgeven. Mede daardoor komt de gemiddelde prijs van een fiets voor het eerst boven de duizend euro uit.” – Wouter Jager, Voorzitter Sectie Fietsen, RAI Vereniging

2. Verschuiving in verkoopkanalen –  Traditioneel bestaat het retaillandschap voor fietsen uit 50% zelfstandige winkels en 50% georganiseerde dealers. Een deel van deze markt wordt via groothandels bediend. Hier is een duidelijke verschuiving zichtbaar: nieuwe online spelers winnen terrein van traditionele dealers, en onder zelfstandige spelers vindt een consolidatieslag plaats. Bovendien ontwikkelen zich nieuwe verdienmodellen in deze markt, gericht op gebruik en service.

3. Optimalisatie supply chain – Driekwart van de fietsen die op de Nederlandse markt verkocht worden, wordt geproduceerd in Azië. In de hele markt is er een stijgende behoefte aan meer snelheid en flexibiliteit om in te spelen op veranderende wensen van de consument. Dat heeft implicaties voor de gehele supply chain.

Accell Nederland

Binnen dit verschuivende landschap is Accell Nederland (onderdeel van de Nederlandse holding Accell Group) marktleider, zowel met het gehele portfolio als specifiek binnen e-bikes. Voor meer informatie over de organisatie, zie werken bij Accell.

“In 2016 hebben we een mijlpaal bereikt. Accell heeft voor het eerst in haar bestaan een omzet gerealiseerd van meer dan €1 miljard. Fietsen zal in de komende jaren onverminderd populair blijven voor mobiliteit, recreatief en sportief gebruik. Wij verwachten daarbij met onze hoogwaardige producten voorop te blijven lopen door innovatie.” – Accell Group Jaarverslag 2016

Aangezien de markt snel verandert is de uitdaging die er ligt niet alleen om de positie in de markt te behouden, maar vooral om proactief op de veranderende omstandigheden in te spelen. Daarom worden er grote stappen gezet in operational excellence en consumer-centricity.

Het operational excellence programma heeft in supply chain management al zichtbare resultaten, en door de focus op consumer-centricity zal het productportfolio steeds beter aansluiten op de veranderende wensen van de klant. Zo blijkt bijvoorbeeld dat door de opkomst van e-commerce steeds meer consumenten behoefte hebben om op een centrale plek om meerdere modellen te testen. Accell Nederland speelt op die vraag in met het experience center ‘De Fietser’ dat recent in Ede werd geopend.

Tot eind 2016 werd Accell Nederland aangestuurd door een MD Operatie en een MD Commercie. De MD Commercie is doorgegroeid binnen Accell Group. In het kader van optimalisatie staat er nu één MD aan het hoofd van de organisatie, Huub Snellen, en is er ruimte ontstaan voor een Commercieel Directeur, rapporterend aan Snellen.

Over de vacature: Commercieel Directeur

De Commercieel Directeur staat aan het roer van de commerciële organisatie (200 fte) en is aanvoerder van de transformatie naar een werkwijze waarbij de klant centraal staat. De Commercieel Directeur kan blijvende impact maken door te focussen op consumer centricity en data.

De Commercieel Directeur ontwikkelt een totaalvisie voor de lange termijn voor het gehele merkenportfolio. Deze multi-brand-strategie gaat uit van de consument (ingedeeld in verschillende segmenten). Op basis daarvan wordt bepaald welke merken, producten en innovaties relevant zijn, en welke pricing, afzetkanalen en marketing daarbij horen. Ook organisatiestructuur en schaalbaarheid zullen worden aangekaart. In de commerciële strategie wordt het traditionele businessmodel (met een centrale rol voor het vakmanschap van de dealers) ontwikkeld tot een omni-channel strategie. Het identificeren en diplomatiek oplossen van kanaalconflicten is daarbij een belangrijke uitdaging.

Naast visie, strategie en implementatie voor de commerciële organisatie is de Commercieel Directeur rechtstreeks verantwoordelijk voor het experience center ‘De Fietser’.

Essentieel voor deze rol is de focus op data intelligence. Door digitalisering van de markt komt steeds meer data beschikbaar. Door alle beschikbare data over klanten te combineren kunnen consumer-insights ontdekt worden, op basis waarvan betere commerciële besluiten genomen kunnen worden. De Commercieel Directeur stelt zich op als een positieve challenger binnen het MT op het gebied van data intelligence. Dat betekent dat hij/zij ook andere afdelingen middels een analytische en pragmatische mindset uitdaagt.

Als rechterhand van de MD wordt de Commercieel Directeur, ondersteund door vier commercieel managers. Samen sturen zij aan op een proactieve, klantgerichte cultuur. Waar nodig heeft de Commercieel Directeur het mandaat om de inrichting van de organisatie aan te passen om effectiviteit en efficiëntie te bevorderen.

Persoonlijkheid

 • Inspirerend visionair
 • Diplomatiek relatiebouwer met flair
 • Goed voorbereide, daadkrachtige beslisser

Ervaring

 • Minimaal 10 jaar in commerciële en leidinggevende rollen
 • Achtergrond in de internationale maakindustrie is een pre
 • Grootschalige, geslaagde verandertrajecten

Competenties

 • Visie- en strategieontwikkeling
 • Projectplanning en -executie
 • Multi- en omnichannel benadering
 • Innovatie

Interessant, want

 • Impact: transformeer hele organisatie

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.