Commercieel Analist

Commercieel Analist

  • Analytics
  • Consumer
  • 902 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Jumbo Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Differentiatie – daar zet Jumbo Supermarkten fors op in. Dat betekent dat consumenten zo gericht mogelijk benaderd worden, met prijzen, promoties en producten passend bij hun specifieke voorkeuren. Data analyse speelt daarin een cruciale rol: zonder inzichten uit data, geen basis voor differentiatie. Welke schapindeling is in welke winkel het beste? Zijn consumenten in een bepaalde regio gevoeliger voor cross-selling of korting? Dat zijn vragen waar Data & Analytics zich over buigt. Binnen dit team is er ruimte voor een Commercieel Analist.

Jumbo

Jumbo Supermarkten is de snelst groeiende food retailer van Europa. Dat komt zowel door de recente overnames van C1000, Super de Boer en La Place als door forse investeringen in innovatieve concepten. Voorbeelden daarvan zijn de Foodmarkten in Breda, Amsterdam en Veghel, de Jumbo.com Pick-up Points en de invloedrijke big data-afdeling. Door continu te innoveren, kan Jumbo elke dag zijn belofte blijven waarmaken: de beste service en het beste assortiment bieden tegen de laagste prijs. Innovatie zorgt ook voor een dynamische werkomgeving, waarin nieuwe kansen en werkgebieden elkaar in hoog tempo opvolgen. Data & Analytics is daar een uitvloeisel van. De Analisten en Consultants binnen dit team bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn en zetten zich in om deze te realiseren.

Het Analytics-team

Het Analytics-team binnen de afdeling Data & Analytics beantwoordt uiteenlopende businessvragen over koopgedrag op basis van cijfermatige inzichten. Bijvoorbeeld: wat is de effectiviteit van promoties, voor welke productgroepen moet de schappresentatie worden gedifferentieerd tussen clusters van winkels, wat is het effect van introducties of saneringen op de omzet, welke impact hebben concurrenten op Jumbo-winkels en hoe beïnvloedt de online verkoop de omzet van de fysieke winkels?

De antwoorden daarop filtert de afdeling uit grote datasets, afkomstig uit verschillende bronnen zoals Jumbo.com, prijzen van concurrenten en kassasystemen. Met bijna 600 winkels en miljoenen kassabonnen is er waardevolle data genoeg. Het is aan de afdeling Analytics om daar passende analyses op los te laten. Daarbij werkt het team samen met marktonderzoeksbureaus als Nielsen, IRI en GfK. Inzicht in koopgedrag is immers belangrijk om de klant nog centraler te kunnen stellen. Binnen het team werken momenteel vier Analisten, die rapporteren aan de Manager Analytics Eijte Foekens.

“De vragen uit de business zijn leidend. Wij maken passende analyses, met de meest geschikte modellen om deze vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden.” – Eijte Foekens, Manager Analytics bij Jumbo

De vacature: Commercieel Analist

De Commercieel Analist voert kwantitatieve analyses uit ten behoeve van strategische vraagstukken en ad hoc vragen. Hij/zij verzamelt data, modelleert en programmeert. De informatie die uit de analyses voortkomt, vertaalt de Analist naar de praktijk. Bijvoorbeeld in plannen en adviezen over schapindeling: welke omzeteffecten kan je verwachten als je de schappresentatie aanpast? Daarbij werkt hij/zij nauw samen met de Consultants van de afdeling Data & Analytics. Samenwerking met Commercie -, Formule – en Marketing Managers behoort tot het takenpakket. Naast het maken van grondige analyses, moet de Analist dus ook in staat zijn om onderzoeksconclusies duidelijk en overtuigend te presenteren.

Klanten beter bedienen door Analytics

De onderzoeken die de Analist uitvoert, dragen bij aan een ‘fact-based’ bedrijfsvoering waarmee Jumbo nog klantgerichter kan opereren. Zo loopt er momenteel een differentiatieproject in samenwerking met het Formule-team. Daarbij is de analyse van performance-verschillen en -overeenkomsten tussen winkels gebruikt om een nieuwe clustering van winkels te definiëren. Deze clustering helpt enerzijds Formule met de aanscherping van hun formulebeleid en anderzijds Assortiment Managers om juist die artikelen, op de juiste plek in het schap aan te bieden, waar in desbetreffende winkel de grootste vraag naar is. De ambitie is om in de nabije toekomst de differentiatie-aanpak verder te optimaliseren.

“Bij Jumbo zetten we in alles wat we doen de klant centraal. Juist daarbij maakt de Analist het verschil. Dankzij zijn of haar kwantitatieve analyses kunnen we nog gerichter voldoen aan de wensen van onze klanten.” – Eijte Foekens, Manager Analytics bij Jumbo

Jumbo verwacht dat de Analist sterke analytische vaardigheden heeft en in staat is om de vertaalslag te maken naar de businessbehoefte. Programmeerkennis is daarbij zeer gewenst. De Analist heeft ambitie, drive en overtuigingskracht. Ook moet de Analist grote affiniteit hebben met de laatste ontwikkelingen in het vakgebied zoals machine learning en eager zijn om toekomstige trends op de voet te volgen. Voor ambitieuze Analisten zijn er doorgroeimogelijkheden binnen de gehele organisatie.

PROFIEL

Persoonlijkheid

  • Analytisch
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Commercieel inzicht

Ervaring

  • 5 jaar ervaring met Data Analytics
  • Afgeronde WO-opleiding zoals Economie, Econometrie of Economische Psychologie met duidelijk accent op Marketing Intelligence/Marketing Research
  • Kennis van programmeren (bijv. Python, R of SAS) is een pré

Jumbo werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn@topofminds.com.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.