Commercial Development Manager

Commercial Development Manager

 • Sales
 • Energy
 • Den Bosch
 • 794 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

Essent bedient meer dan 80.000 klanten in het MKB. Door de implementatie van een datagedreven customer-centric strategie is het streven om het klantenbestand de komende jaren verder te laten groeien. De positie van Commercial Development Manager is een nieuwe functie die cruciaal is voor het commerciële succes van Essent Zakelijk. Deze persoon maakt de data inzichtelijk en verbindt de verschillende teams met elkaar. Een zichtbare positie met veel impact bij een van de meest vooruitstrevende energiespelers van Europa.

Essent Zakelijk

Essent Zakelijk is de energiepartner voor grootzakelijk en het MKB. Klanten binnen het MKB zijn Nederlandse ondernemers met verschillende energiebehoeften die met aandacht voor hun businessmodel benaderd willen worden. Een bakker wil bijvoorbeeld niet om 08:30 uur gebeld worden door Essent, terwijl dat tijdstip voor een Accountant wel geschikt is. Een boer wil liever dat Essent langskomt en een internetondernemer regelt zijn energiezaken online. Wat de voorkeur ook is: Essent is de one-stop-shop voor ondernemend Nederland en adviseert haar klanten over energie in brede zin. Dus naast het energiecontract is Essent ook een business partner waar het gaat om energiebesparing door energiezuinige verlichting en/of het zelf opwekken van energie. Om de propositie binnen Zakelijk MKB stevig te verankeren implementeert Nico Aberson (Head of Marketing & Sales Essent Zakelijk MKB) een klantgedreven strategie. De Commercial Development Manager is daar een stuwende en faciliterende kracht in.

Vacature voor een Commercial Development Manager

De Commercial Development Manager verzamelt alle beschikbare data, ontsluit de relevante inzichten en stuurt de verschillende teams daar (indirect) op aan. De verscheidenheid aan kanalen en type klanten maakt het een complexe uitdaging. De Commercial Development Manager fungeert als ‘verbinder’ van de teams. De afdeling Zakelijk MKB bestaat in totaal uit 24 professionals, verdeeld over drie teams: Marketing (8 fte), Channel Management (4 fte) en Sales Support (10 fte). De teams rapporteren aan de Head of Marketing & Sales. De Commercial Development Manager werkt samen met de Marketing Manager en zijn team aan één database waarin alle relevante parameters opgenomen zijn. Denk aan: het soort klant, het aantal werknemers en aansluitpunten, wat voor type contract en de looptijd. Op termijn worden daar online data (web analytics) en inzichten uit online campagnes aan toegevoegd. De Commercial Development Manager verbetert de effectiviteit van alle campagnes door betere segmentatie en propositie-ontwikkeling.

“De Commercial Development Manager voedt de teams met inzichten die hun prestaties zullen verbeteren. Je stuwt een data-driven werkwijze.” – Nico Aberson, Head of Sales & Marketing bij Essent Zakelijk MKB

Omdat de Commercial Development Manager zo dicht op de data zit, weet hij/zij welke commerciële doelen haalbaar zijn. Deze persoon ontwikkelt een integraal commercieel plan en bepaalt in samenwerking met Nico Aberson en het team de KPI’s. De Commercial Development Manager ontwikkelt de planning, monitort de voortgang en scherpt de doelen aan waar nodig. De ambities zijn groot; de Commercial Development Manager stuurt op significante resultaten en toetst op de haalbaarheid daarvan.

Data-driven & Agile

Naast het (mede)ontwikkelen van de strategie, is de uitdaging voor de Commercial Development Manager om het team mee te nemen in de transitie naar een data-driven en agile werkwijze. De Commercial Development Manager zorgt ervoor dat er louter campagnes worden gelanceerd voor het binnenhalen van kwalitatieve leads met een hogere conversie als resultaat. Dat betekent dat de Commercial Development Manager zeer analytisch is.

Kandidaatsprofiel

 • Analytisch
 • Commercieel
 • Business sense
 • Overtuigend
 • Ambitieus

Ervaring

 • Data-gedreven posities
 • Ervaring in corporate omgeving
 • Consulting achtergrond
 • Agile werkwijze

Interessant, want

 • Grote impact op de commerciële groei van Essent Zakelijk MKB
 • Lid van het Management Team

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.