Category Manager Energie+

Category Manager Energie+

 • Sales
 • Energy
 • Den Bosch
 • 412 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

Steeds meer consumenten gaan zelf energie opwekken. Energieleverancier Essent moet zichzelf opnieuw uitvinden om relevant te blijven. Dat is de missie van de Business Unit Energie+ voor Nederland en België. Begin 2017 zette Sander Leenders de stap van Unilever naar Essent Energie+, waar hij een commercieel team opbouwt. In zijn team is ruimte voor drie Category Managers met ervaring in FMCG, Retail of Telecom. “Als er iets fast-moving is, is het deze sector.”

Energie+ bij ESSENT

Essent is de retailorganisatie van innogy in Nederland en België. De consumentenmerken Essent en Energiedirect.nl zijn groot geworden met Elektriciteit & Gas (E&G). Het is geen geheim dat de markt voor E&G afneemt. Enerzijds vindt er versnippering plaats doordat er steeds meer aanbieders opstaan, anderzijds gaan steeds meer consumenten en zakelijke klanten zelfstandig energie opwekken. Daarom zal de core van de business van de business verschuiven. Essent wordt een digitaal energiebedrijf waar consumenten terecht kunnen voor slimme, digitale en duurzame oplossingen om energie efficiënter te gebruiken en hun leven gemakkelijker te maken.

De afdeling die zich richt op duurzame, energie-gerelateerde producten en diensten heet Energie+. Duurzaam betekent hier zowel milieubewust als ook commercieel houdbaar in een competitief landschap. Energie+ bestaat bij Essent op dit moment uit de categorieën Smart Home, Inner Climate, Isolation, Solar en Advies & Energiemanagement (voor de zakelijke markt). In al deze categorieën is een bijzondere rol weggelegd voor Digital. De komende jaren wordt vol gas gegeven op het ontwikkelen van de slimste oplossingen voor het verbeteren van comfort, service en duurzaamheid.

[toggle title_open=”Close Me” title_closed=”Drie horizonnen” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

HORIZON 1

Op dit moment biedt Essent bijvoorbeeld smart home oplossingen aan zoals de slimme thermostaat Nest en apps waarmee je op afstand CV, verlichting en beveiliging kunt regelen. Ook woningisolatie, zonnepanelen en besparende verlichting horen bij het portfolio van Energie+. De doelgroepen van Energie+ zijn B2C, B2B2C (bijvoorbeeld woningbouwcorporaties) en MKB. Dat gebeurt door middel van zes servicebedrijven, die grotendeels eigendom zijn van Essent. De dekking van het netwerk aan servicebedrijven is landelijk. Naast de 3 miljoen huishoudens die klant zijn van Essent, hebben deze servicebedrijven samen een klantenbestand van ongeveer een miljoen huishoudens. Naast geografische dekking heeft ook ieder servicebedrijf is een specialisme in een van de categorieeën van Energie+, en vormt als zodanig een Centre of Excellence.

HORIZON 2

De ambitie is om binnen vier jaar bottom line een verdubbeling van de winst van Energie+ te realiseren. Essent heeft een Make/Buy/Partner-strategie om het ecosysteem te creëren dat dergelijke groei mogelijk maakt. Make wil zeggen: verder uitbreiden met de eigen servicebedrijven. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor cross- en upselling. Een recent voorbeeld van Buy is de acquisitie van isolatiebedrijf Isoprofs, waarmee nieuw expertise binnengehaald wordt. Partner gaat om het bundelen van de krachten samen met grote bedrijven die in de basis niet concurrerend zijn, maar complementerend hetzelfde doel nastreven. Denk bijvoorbeeld aan specialisten op het gebied van big data, e-mobility of domotica. Samen kunnen zij het ecosysteem ontginnen.

HORIZON 3

Over 5 tot 10 jaar zal de mate waarin de consument afhankelijk is van de energieleverancier drastisch reduceren, tot misschien slechts 10 of 20 procent. De overige energie wekt men zelf op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Consumenten zullen daarbij steeds vaker gebruik maken van decentrale energiegerelateerde diensten van buren of vrienden. Essent ontwikkelt proposities om ook in de toekomst duurzame interactie met de klant te behouden. Denk bijvoorbeeld aan peer-2-peer of andere digitale oplossingen die de consument faciliteren en ondersteunen. Met het brede scala aan Energie+ activiteiten creëert Essent positieve impact voor de consument, samenleving en het milieu.

[/toggle]

In aanbouw: het Energie+ team

Als Managing Director Energie+ voor Nederland en België heeft Sander Leenders (ex-Unilever) het strategisch plan voor Energie+ opgesteld. Nu is hij bezig een krachtig kernteam op te bouwen om het plan te implementeren. Het Leiderschapsteam voor Energie+ zal bestaan uit de huidige Directors van de servicebedrijven en een Partner & Integration Manager, Head of Operations, Head of Marketing, Head of Sales en Head of Category Management. Zij zullen ieder in een matrixconstructie leiding geven aan specialisten binnen Essent en de servicepartners voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. Daarnaast zal de Head of Category Management drie Category Managers rechtstreeks aansturen, respectievelijk voor Inner Climate, Insulation en Solar.

Lees meer over werken bij Energie+

Over de vacature: Category Manager Energie+

Category Managers spelen een cruciale rol in het beheren, optimaliseren en uitbouwen van hun categorie in de duurzame productportefeuille. Samen met de andere Business Units binnen Essent Nederland en Essent België ontwikkelen zij categorieplannen. De Category Manager is eindverantwoordelijk voor de implementatie hiervan in samenwerking met de servicebedrijven. Dat gaat om de gehele keten, van productontwikkeling en inkoop tot voorraadbeheer en pricing. Stakeholdermanagement is een belangrijk aspect van deze rol. Zo zorgt de Category Manager dat Essent Nederland, Essent België en alle servicebedrijven op een lijn zitten binnen de categorie.

Er zijn grote verschillen tussen de categorieën, waardoor iedere Category Manager een eigen uitdaging heeft om zijn/haar tanden in te zetten.

 • Inner Climate – Hier liggen de roots van de servicebedrijven: het installeren en onderhouden van CV-ketels. De populariteit van nieuwe technologieën stijgt explosief. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, klimaatsystemen en domotica. De uitdaging voor de Category Manager Inner Climate is tweeledig: enerzijds proactief product- en portfoliomanagement, en anderzijds het ontwikkelen van proposities voor relatiemanagement, service en onderhoudscontracten. Met name dat tweede is van groot belang voor de toekomst van Essent.
 • Insulation – Isolatie is vaak een van de eerste stappen in het verduurzamen van woningen. Isolatie is voor Essent dan ook van strategisch belang als instapmoment voor nieuwe klanten op het gebied van Energie+. De Category Manager werkt ook samen met de Head of Sales Energie+ en de servicebedrijven om cross- en upselling te bevorderen.
 • Solar – Slechts een klein deel van de geschikte daken in Nederland en België is bedekt met zonnepanelen. Dat betekent dat dit een enorme groeimarkt is. Commercieel ligt hier een prachtige uitdaging.

Om samen een vliegende start te kunnen maken, focust Leenders voor deze rollen op kandidaten met een aantal jaren ervaring in categorie- en/of productmanagement in een concurrerende multi-brand omgeving zoals FMCG, Retail of Telecom.

“Energie+ is een greenfield binnen een corporate. De impact die je hier op dit moment kunt maken is onvoorstelbaar, want binnen afzienbare tijd is Energie+ de core van heel Essent. Dat vraagt om een flinke dosis eigen initiatief en ondernemerschap. De rol van Category Manager is voor ongeveer 60% gedefinieerd. De rest van de functie zul je zelf vormgeven.” – Sander Leenders, Managing Director Energie+, Nederland & België

Lees het interview

In het kort

Over de kandidaat

 • Vanaf 6 jaar ervaring
 • Categorie- / Productmanagement
 • WO-opleiding
 • Strategisch influencer
 • Comfortabel in matrixorganisatie

Over de rol

 • Linking pin
 • Innovatief
 • Veel impact

Over Essent Energie+

 • Greenfield
 • Binnen een corporate
 • Verduurzaming van Nederland en België

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.