Business Development Manager

Business Development Manager

 • Sales
 • Consumer
 • Amersfoort
 • 963 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de FrieslandCampina werkgeverspagina voor andere vacatures

Zuivelproducten behoren tot de belangrijkste exportproducten van Nederland. FrieslandCampina is een van de vijf grootste zuivelondernemingen ter wereld en wil hun merk- en marktposities in het buitenland verder uitbreiden. De Business Development Manager zet voor de belangrijkste landen een stip aan de horizon, bepaalt de strategieën en helpt bij het uitvoeren ervan.

Over FrieslandCampina

In meer dan 120 landen genieten elke dag miljoenen mensen van producten van FrieslandCampina. Het businessmodel is bijzonder: FrieslandCampina is een zuivelcoöperatie, waarbij de 16.000 boeren mede-eigenaar zijn. Het hoofdkantoor zit in Amersfoort en wereldwijd werken meer dan 21.000 professionals voor het bedrijf.

Export binnen FrieslandCampina

Binnen FrieslandCampina heeft de afdeling Export een belangrijke rol bij het uitbreiden van de merk- en marktposities in landen waar FrieslandCampina nog geen lokale kantoren heeft. Van de meer dan 100 landen waar FrieslandCampina Export actief is, zijn er zo’n twaalf focuslanden geïdentificeerd. Doel van Export is om de posities in deze landen te vergroten met producten van de eigen ledenmelk, zoals kaas, kindervoeding en lang houdbare melk. Daarmee hebben ze veel succes, omdat FrieslandCampina de kwaliteit van de hele productieketen kan waarborgen. De strategie is om in de focuslanden met kleine teams te starten en de posities geleidelijk uit te breiden. Voor de landen Verenigde Staten en Brazilië zijn inmiddels lokale kantoren opgezet en andere landen volgen snel. De exportmarkten bij FrieslandCampina zijn opgedeeld in vier clusters:

 • Modern Trade: moderne retaillanden zoals Verenigde Staten, Canada, Mexico, Brazilië en Australië.
 • General Trade: gefragmenteerde retailmarkten zoals Haïti en Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.
 • Wholesale Trade: business-to-business handel met voornamelijk Aziatische landen.
 • Infant Nutrition: kindervoeding die vooral via farmacie- en huisartsenkanalen lopen in onder andere Mexico.

Belangrijkste exportmerken van FrieslandCampina zijn Frico, Dutch Lady en Friso. Bij Export werken 90 professionals die samen verantwoordelijk zijn voor de verkoop van zo’n 620 miljoen kilo Nederlandse melk.

Business Development Manager

De Business Development Manager prioriteert businessmogelijkheden binnen de clusters en bepaalt market entry- en groeistrategieën voor FrieslandCampina in de landen. Hij/zij maakt hiervoor onder andere gebruik van market coverage modellen om te komen tot een juiste route-to-marketstrategie voor elk specifiek land. Daarnaast werkt de Business Development Manager aan grotere cross-functionele en clusteroverstijgende projecten die van strategisch belang zijn voor de afdeling Export en ondersteunt hij/zij de landenteams in het verkrijgen en/of analyseren van het land, de zuivelcategorie en de concurrentie. In alle landen waar FrieslandCampina actief is, is de relatie met de distributeur erg belangrijk. Naarmate een land meer potentie heeft, wordt de rol van de distributeur anders. In eerste instantie doet de distributeur de sales, marketing en gehele distributie. Wanneer de positie in het land groeit, neemt FrieslandCampina een grotere rol in de marketing en sales. De Business Development Manager ondersteunt de commerciële teams. Hierbij kijkt hij/zij vanuit de strategie naar modellen voor zowel de kosten als de opbrengsten in het land. Belangrijke vragen kunnen zijn: blijven we alleen in de hoofdstad of moeten we meer doen? En kan de propositie van merk/verpakking/prijs verbeterd worden? Liggen we bij de goede outlets? De Business Development Manager is in staat een goede connectie te maken met de sales en marketing teams binnen de Export organisatie en met experts binnen FrieslandCampina. Reizen naar landen voor contact met distributeurs of overheidsinstanties kan gevraagd worden. Hij/zij is analytisch sterk maar heeft ook de scherpte dat simpel over te brengen. De rol van Business Development Manager is een mooie plek voor doorgroei naar sales of marketing en later General Management, onder andere omdat alle facetten van de business terugkomen in het werk. Hij/zij rapporteert direct aan Marco de Jager, Strategy & Business Development Manager bij FrieslandCampina (en oud-BCG).

Persoonlijkheid

 • Analytisch
 • Kan complexe zaken gemakkelijk begrijpelijk maken
 • Zelfstandig
 • Ondernemend

Ervaring

 • Strategy Consulting
 • Business Development Manager
 • Internationale projectervaring
 • Ervaring in food is een pre

Interessant, want:

 • Opzetten en laten groeien van buitenlandse markten
 • Zichtbaar impact op het bedrijfsresultaat
 • Veel ruimte om door te groeien

Contact

Business Development Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.