Tessa Houben

Na een paar maanden als Strategy Consultant gewerkt te hebben bij Bain & Company koos Tessa Houben voor de overstap naar het bedrijfsleven. Top of Minds sprak met haar toen ze werkte als Business Development Manager bij Marktplaats. Inmiddels is ze New Business Development Manager bij eBay.Waarom koos je als eerste baan voor Strategy Consultancy?


Ik wilde met slimme, jonge mensen werken binnen variërende projecten en mogen nadenken over the big picture. En ik werkte bij Bain inderdaad met veel leuke, inspirerende mensen. Ik heb er ook erg veel nuttige strategisch-analytische vaardigheden geleerd. Voor mij was het werk zelf echter te weinig gericht op mensen. Ik hou er namelijk ook van om mensen samen te brengen, te motiveren en te inspireren. Dat deel van mij zag ik te weinig terug in de voornamelijk analytische projecten als startend consultant.


Had je die zachte kant kunnen ontdekken als je het niveau van starter ontgroeid was?


Misschien wel, maar ik sta nu veel dichter bij de business en heb er daardoor ook veel meer gevoel bij. Ik vind het leuk om de plannen die ik bedenk vervolgens ook zelf op te zetten en in de organisatie te implementeren. Ik krijg de ruimte om me te richten op de menselijke kant achter de organisatie: processen leiden, mensen motiveren en bij elkaar brengen. Dat is de psychologische kant van mij waar ik veel energie van krijg.

Wat doe je nu?


Ik ben Business Development Manager bij Marktplaats. Ik schrijf businessplannen, zowel voor nieuwe producten als nieuwe markten waar Marktplaats in kan groeien en stuur de implementatie van die businessplannen aan. Op de vakantiehuizenmarkt liggen bijvoorbeeld nog kansen. Ik onderzoek wat nodig is om een toppositie te verkrijgen binnen deze markt, ik zet partnerships op, bekijk hoe de website eruit moet komen te zien om aan te sluiten bij de wensen van de gebruiker. Ik werk met technische ontwikkelaars, maar ook met marketeers, product managers en partijen waar we een strategisch partnership mee starten. Vooral in de eerste fase waarbij ik de business potentie van een nieuw plan bereken, maak ik gebruik van mijn analytische vaardigheden die ik geleerd heb als Strategy Consultant.Marktplaats begon ooit op een zolderkamer; is het professioneler nu?
Absoluut, Marktplaats heeft slim aangenomen de afgelopen jaren. Letterlijk en figuurlijk. Leuke, slimme mensen, dus de funfactor is hoog. Ik kom bij Marktplaats elke ochtend met een glimlach op mijn gezicht de kantoortuin binnen, dat is een goed teken.

Wat zorgt voor die glimlach?


In de eerste plaats dus mijn collega’s, dat zijn ook vrienden geworden. En ik vind Marktplaats een prachtig merk dat bijdraagt aan duurzaamheid door het hergebruik van producten te stimuleren. Bovendien geniet ik erg van de impact die ik hier kan hebben. Ik weet nog dat mijn manager tegen me zei toen ik aangenomen werd: we zijn benieuwd hoe jij Marktplaats gaat veranderen. De lijnen zijn kort en we zitten in een constant veranderende online omgeving, waar we in mee moeten veranderen. Toen ik hier nog maar een paar maanden werkte heb ik al een deel van de website aangepast. Klanten kunnen nu zien hoeveel hun advertentie vaker gezien wordt als ze kiezen voor een van onze opval-producten. Ook de 5000 prijzen van onze opval-producten in de verschillende categorieën heb ik aangepast zodat ze in lijn zijn met de waarde die ze brengen.
Als je voor online kiest, kun je dan nog terug naar offline?


Die vraag is volgens mij irrelevant; de grenzen tussen online en offline zijn onherroepelijk aan het vervagen. Er is bijna geen bedrijf meer die niet online zaken doet. De vraag hoe je effectief kunt zijn op internet is voor elke bedrijf relevant en wordt ook steeds relevanter. Ik ben me aan het specialiseren binnen een richting waar uiteindelijk alle bedrijven naartoe groeien. Over mijn vervolgstappen maak ik me dus niet zo’n zorgen. Tekst: Deborah Klaassen

2014 – nu
New Business Development Manager, eBay

2011 – 2014
Business Development Manager, Marktplaats

2009 – 2011
User Experience Consultant, C-note

2008 – 2009
Strategy Consultant, Bain & Company

Marktplaats

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.