Mark Weetink

Top of Minds sprak met Mark Weetink toen hij als Lead Market Intelligence bij Ahold werkte. Zijn advies aan Consultants die overwegen om de stap uit consulting willen zetten? Niet te twijfelen, maar het gewoon te doen. Lees hier de rest van het interview.

Wat doe je?
Leiding geven aan een team van zes Analytical Experts, onderdeel van de afdeling Consumer Business Insights van Ahold Europe. Onze afdeling zet de belangen van de klant centraal in iedere MT sessie. Je kunt je voorstellen dat Ahold over een schier eindeloze stroom aan informatie beschikt over aankoopgedrag.  Wij vertalen deze big data naar actionable insights op basis waarvan we aanbevelingen doen aan het management van de verschillende banners (o.a. Albert Heijn, Gall & Gall, E-Commerce, Albert Heijn Belgie en Etos).

Wat voor actionable insights moet ik aan denken?


Ahold investeert heel veel in loyaliteit en klanttevredenheid. De klanten tevreden stellen en houden, dat is de op papier eenvoudige taak. Door de klant aan tafel te zetten, zorgen wij er voor dat wij écht inzicht hebben in wensen, behoeften en eisen van de klant. Wij kunnen pro-actief inspelen op veranderingen in de situatie van de klant. De business, de bovengenoemde banners, krijgen van ons op één A4 wat zij voor actie moeten ondernemen voor welke klanten. En natuurlijk geven wij daar onderbouwd aan wat het upward sales potentieel is.  Op basis daarvan worden het te volgen pakket van promoties, marketing en category reviews vastgesteld, maar ook market entry strategieën worden hierop gebaseerd, evenals investment decisions.

Is het managen van mensen buiten consultancy anders?


Een wereld van verschil. Binnen consulting heb je te maken met een ontzettende homogene groep. Hier het tegenovergestelde. Opleidingsniveau, ervaring, maar ook leeftijden lopen veel meer uiteen. Toen ik hier binnenkwam was ik de jongste. Dat is dan toch even zoeken naar de juiste stijl. Maar tegelijkertijd was dat juist de uitdaging die ik zocht!

Kun je jezelf beheersen om dingen niet zelf te doen?


Dat is inderdaad een valkuil met een grote aanzuigende werking. Maar de kwaliteit van mijn team is groot en de aanwezige (retail)ervaring nog veel groter. Mijn dossierkennis verbleekt daarbij. Mijn toegevoegde waarde moet ‘m dan ook zitten in de juiste synthese van alle inzichten.

Ahold. Geroemd om haar kwaliteit, gevreesd om haar bureaucratie. Hoe zie jij dat?


Een gezonde dosis bureaucratie ga je bij een multinational van het formaat van Ahold altijd tegenkomen. Daar zijn wij ook geen uitzondering op. En de afstand tot de CEO is natuurlijk veel groter vanuit de lijn dan toen je nog consultant was. Toen had je die access instantaan, nu moet je die eerst verdienen. Maar wat ik gaaf vind, is niet zozeer het marktleiderschap, maar de enorme innovatiekracht.

Waar blijkt die innovatiekracht uit?


Op formuleniveau: AH to go, AH Online, pick-up points.  Op technisch niveau: zelfscannen en mobiele apps en destijds de invoering van de pinautomaat. Op marketing gebied: de introductie van een nieuwe kiwi in Nederland, de bonuskaart en onze EK campagne ‘de mannen tegen de vrouwen’ op Facebook.com/AlbertHeijn. En niet onbelangrijk om te vergeten: überhaupt het concept van de supermarkt!

Wat zou je adviseren aan consultants die op het punt van exit staan?


Niet twijfelen, gewoon doen!

Zou je willen werken bij Ahold? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor werken bij Albert Heijn? Neem dan contact met ons op.


2015 – nu
Revenue Manager Lead Benelux, Unilever

2013 – 2015
Customer Development Finance Director, Unilever

2012 – 2013
Lead Market Intelligence, Ahold

2008 – 2012
Senior Manager Strategy Consulting, Accenture (2008 – 2012)

Ahold Delhaize

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.