Jaarbeurs

Jaarbeurs

Jaarbeurs: sinds 1917

Honderd jaar geleden werd de allereerste Jaarbeurs georganiseerd. Een plek voor Nederlandse handelaren en ambachtslieden om hun waar te verkopen. Alléén Nederlanders, want de Jaarbeurs was een antwoord op de economische malaise als gevolg van het internationaal isolement van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Handel met het buitenland was grotendeels onmogelijk waardoor Nederlandse ondernemers op elkaar aangewezen waren. Naar schatting bezochten ruim 90.000 mensen de eerste Jaarbeurs. Een groot succes en dus werd het evenement jaarlijks georganiseerd op het Vredenburg.

De laatste decennia stond Jaarbeurs onder druk. Onder andere door de economische crisis en de opkomst van het internet werden fysieke beurzen minder belangrijk geacht. Inmiddels waait er een frisse wind bij Jaarbeurs. CEO Albert Arp is vorig jaar gestart en heeft met externe adviesbureaus de strategie voor de toekomst herzien. Investeringen in de locaties van Jaarbeurs en het aangaan van strategische partnerschappen staan onder andere hoog op de agenda. Jaarbeurs wil weer focussen op hetgeen ze goed in zijn: accommoderen, organiseren en faciliteren van live events.

Centraal in Utrecht

De Jaarbeurs is gevestigd naast het centraal station in Utrecht. Dit is de meest centrale plek van Nederland wat zeer interessant is voor een bedrijf als Jaarbeurs. Tegelijkertijd levert het de stad Utrecht veel bedrijvigheid en economische welvaart op. Uit een onderzoek van Ecorys (2015) blijkt bijvoorbeeld dat elke euro die bij Jaarbeurs uitgegeven wordt, vier euro oplevert aan bestedingen in Utrecht en omgeving.

Jaarbeurs en Utrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden én van elkaar afhankelijk. Deze wederkerigheid is definitief vastgelegd in een grondruilovereenkomst waardoor Jaarbeurs voor altijd verzekerd is van hun locatie. Een direct gevolg van deze afspraken zijn flinke investeringen van Jaarbeurs in de locatie. De komende jaren is daar een bedrag van ruim honderd miljoen euro voor vrijgemaakt.

 

100 jaar Jaarbeurs

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.