Head of Product

Head of Product

 • Product
 • Consumer
 • Amsterdam
 • Vanaf 10 jaar werkervaring
 • 1903 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de De Nationale Postcode Loterij werkgeverspagina voor andere vacatures

Kandidaatprofiel*

 • Ten minste 10 jaar ervaring
 • Met het ontwikkelen van digital consumer products
 • En leidinggeven aan agile productteams
 • Binnen een digital pure player
 • Transformatie vormgeven vanuit ambitie
 • Visie op zowel nationale als internationale afzetmarkt
 • Maatschappelijk betrokken

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

Wie kent de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij niet? Prijzen winnen met de hele straat – en intussen goede doelen steunen, voor een eerlijkere, groenere en betere wereld. De loterijen zijn inmiddels ook in Duitsland, Zweden, Noorwegen en Groot-Brittannië een begrip. Een ervaren Head of Product krijgt de kans om de transformatie naar een digital first-organisatie mede vorm te geven.

Over de Nationale Postcode Loterij

Het concept van loterijen met een maatschappelijke bestedingsmissie bestaat in Nederland al eeuwen. Ook vlak na de Tweede Wereldoorlog werd dit concept veelvuldig ingezet: verschillende organisaties zamelden via loterijen geld in voor de wederopbouw. In 1961 verenigden deze initiatieven zich tot een formele ‘goede doelen loterij’ en een kleine dertig jaar later, in 1989, werd de volgende stap gezet: onder leiding van oud-medewerkers van Novib werd de Nationale Postcode Loterij opgericht.

Het concept ging sterk uit van de kracht van marketing. Reclamespotjes, de bekende enveloppen op de deurmat, of een tv-programma als Miljoenenjacht: meedoen is leuk en kan de levens van een individu of een hele straat veranderen. Maar intussen maakt het de wereld ook een stukje beter, doordat de opbrengsten worden gedoneerd aan goede doelen voor mens en natuur. Zo lukt het de Nationale Postcode Loterij anno 2024 om met een commerciële aanpak een groot deel van de Nederlandse huishoudens te betrekken bij en financieel te laten bijdragen aan goede doelen. Sinds de oprichting is op deze manier meer dan acht miljard euro aan goede doelen uitgekeerd en staat de organisatie in de top drie van grootste gevers ter wereld.

Op weg naar digital first
Inmiddels is de Postcode Lottery Group ook actief in andere landen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn nog groeimarkten; Noorwegen en Zweden zijn, op het gebied van naamsbekendheid en animo, even volwassen als Nederland. Maar tijden veranderen. Om verdere groei in het digitale tijdperk mogelijk te maken, is het nu tijd om van de Nationale Postcode Loterij een internationale digital first-organisatie te maken. Een van de strategische pijlers van de Postcode Lottery Group is dan ook de oprichting van Group Product en de bijbehorende organisatietransformatie naar een matrixstructuur met een centrale, overkoepelende en interdisciplinaire tech- en productafdeling. Dit stelt de stichting in staat te blijven groeien en uiteindelijk nog meer geld in te zamelen voor het goede doel.

Dit is een logische keuze: ten eerste is het product altijd al virtueel geweest. Ten tweede is innovatie de organisatie niet vreemd. Concepten als een abonnementsmodel en omnichannelbenadering werden eerder al gepionierd door de Nationale Postcode Loterij. De Postcode Lottery Group is in alle vijf de landen hard op weg een schaalbare en best-in-class klantervaring te realiseren, vanuit de visie dat een digital first-organisatie het best gepositioneerd is om een zo groot mogelijke groep klanten te bereiken en hen zo effectief mogelijk te bedienen. De Head of Product voor de Nederlandse markt speelt hierin een belangrijke rol, samen met haar/zijn peers in de andere landen.

Vacature: Head of Product

De Head of Product geeft leiding aan de digitale productontwikkeling voor de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij. Ook draagt zij/hij bij aan de ontwikkeling van de overkoepelende tech-organisatie op groepsniveau. De Head of Product vertegenwoordigt binnen het internationale Productmanagementteam de Nederlandse tak van de Group. Daarnaast is zij/hij onderdeel van het lokale leadershipteam. De Head of Product draagt HR-verantwoordelijkheid over een lokaal team van veertien fte (onder andere bestaande uit product owners, productmanagers, product designers en een Agile Coach) en rapporteert zowel aan de lokale Managing Director als aan de Group Product Director.

De Head of Product draagt bij aan het ontwikkelen van een strategische visie op (internationale) productlijnen en functionele disciplines, zoals Product Management, Design, Team Performance en Research. Dit doet zij/hij samen met het internationale Product Management-leadershipteam. Een concreet voorbeeld van een internationaal product dat nu ontwikkeld wordt is de mobile app voor alle loterijen. Maar ook op het gebied van de backend en het implementeren van centrale systemen ontwikkelt zij/hij een visie.

De Head of Product stimuleert lokale bedrijfsresultaten (ticketverkoop, behoud van spelers, ticketwaarde per speler) met lokale en internationale digitale productverbetering en in samenspraak met andere afdelingshoofden. Zij/hij is ook verantwoordelijk voor het bijdragen aan, en het op landelijk niveau doorvertalen van, het internationale productportfolio en de bijbehorende roadmap, standaarden en manieren van werken.

“De Head of Product is een essentiële spil in onze transformatie naar een digitale, best-in-class productorganisatie. Een ambitieuze bruggenbouwer, die weet hoe kwaliteit eruitziet en altijd leergierig blijft om dingen nóg beter te doen.” – Mike Bouckaert, Group Product Director

De juiste kandidaat is ervaren in het werken met multifunctionele productteams, waarbij de samenwerking met marketing een belangrijke rol speelt gezien de strategie waarmee de Nationale Postcode Loterij consumenten aan zich bindt en behoudt. Zij/hij heeft veel kennis van product lifecycle management en werkt effectief in een internationale matrixorganisatie, waarbij zij/hij sterke vaardigheden toont op het gebied van stakeholdermanagement. Tot slot bevordert zij/hij via coachend en inspirerend leiderschap een datagedreven innovatiecultuur binnen de organisatie. Dit is een bijzondere en relevante uitdaging voor een ervaren product- en techleider die graag een technologische uitdaging aangaat en tegelijkertijd maatschappelijke impact wil behalen.

Interesse?

De Nationale Postcode Loterij werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem contact op met Jessica Lim via jessica.lim@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Jessica Lim Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.