Harald Tepper

Harald Tepper heeft een bijzondere Consulting Exit gemaakt. Hij is aan de slag gegaan als Chief Strategy Officer bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waar zich steeds verder heeft kunnen specialiseren. Inmiddels is hij Hoofd van de Divisie voor 'Biological Traces'.Wat is de grootste uitdaging voor het NFI?


"Ons doel is de beste forensische diensten te leveren, met name aan het Nederlandse strafrecht, maar ook aan andere overheden in binnen- en buitenland. Het is een technology drivensector. Wat wij investeren in research en innovatie vertaalt zich in meer bewijs- en opsporingskracht voor de klant. Vroeger hadden we veel lichaamsmateriaal nodig voor DNA onderzoek, nu hebben we genoeg aan een een paar cellen. Omdat er zoveel kan, zijn keuzes nodig. De uitdaging is om de balans te vinden tussen de vraag van de klant en de beperkte hoeveelheid middelen."En wat is jouw rol bij het NFI?


"Sinds juli ben ik hoofd van de grootste afdeling: Humane Biologische Sporen. Wij doen vooral DNAonderzoek  (150.000  DNA-profielen  per  jaar),  maar bijvoorbeeld ook celtypering (“wat voor type spoor heeft  de  verdachte  achtergelaten?”) en bloedspoorpatroonanalyse (“waar in de ruimte kan het delict zijn gepleegd en hoe?")."Voor je bij McKinsey begon had je al twee postdocs gedaan.


"Ja, bij de University of Utah en AMOLF. Daar haalde ik zelf beurzen voor mijn onderzoek binnen en stuurde ik mijn eigen werk aan. In 2007 begon ik bij McKinsey eigenlijk weer helemaal opnieuw, daarom wilde ik minimaal het niveau van Engagement Manager bereiken. Dan leid je zelfstandig projecten en heb je het hele consulting vak geleerd. Senior Engagement Manager vond ik eigenlijk nog leuker, dan lopen er verschillende projecten tegelijk. Maar toen de stap naar Partner in zicht kwam, was ik eraan toe de volle verantwoordelijkheid te dragen in plaats van als adviseur ‘naast’ de manager te staan. En daar past mijn nieuwe lijnfunctie goed bij."Hoe kwam je bij het NFI terecht?


"Ik kon instromen op een strategische rol, wat een mooie transitie vanuit consulting was. Vanuit de overheid lag er de taakstelling te bezuinigen. Dat is niet eenvoudig omdat het forensische veld inhoudelijk steeds gespecialiseerder wordt en het NFI zo’n veertig sterk verschillende specialismen verenigt. Van mitochondriaal DNA tot voetsporen, van ammunitie tot smartphones en software. Hoe kan je tegelijkertijd diepe specialismen ontwikkelen en toch flexibel blijven inspelen op de klantvraag? Samen met de directie en afdelingshoofden heb ik het reorganisatieplan vormgegeven. Nu ben ik zelf eindverantwoordelijk voor een van die afdelingen."Waarom koos je voor het NFI?


"Ik heb altijd hart voor de publieke zaak gehad, ook bij McKinsey was zo’n 50% van mijn projecten publieke sector. Ik heb bewust gezocht naar organisaties die daarbij aansluiten. Bij het NFI komt alles bij elkaar: De publieke impact is evident, ik heb veel aan mijn strategische ervaring én het is een high-tech academische omgeving, net als het begin van mijn carrière."Wat is jouw consulting exit advies?


"Interessante term, ‘consulting exit’. Voor mij voelt het niet als een exit, maar als een entry: het begin van iets nieuws. Zelf heb ik de tijd genomen en misschien wel veertig oriënterende gesprekken gevoerd. Onderwijs, zorg, ideële banken, ministeries – ik kwam overal. Dat kan ik anderen ook aanraden. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging is het gevaar dat je alleen aan introspectie doet. Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Maar jouw succes hangt net zo zeer van de omgeving af, als van jezelf. Daarom moet je veel oriënterende gesprekken voeren met verschillende werkgevers. Zorg wel dat je gesprekspartner begrijpt dat het om een oriëntatie gaat, en niet om een sollicitatiegesprek - dat voorkomt rare situaties.


Tekst: Deborah Klaassen

2016 – nu
Hoofd Divisie Biological Traces, NFI

2014 – 2016
Afdelingshoofd Human Biological Traces, NFI

2013 – 2014
Chief Strategy Officer, NFI

2007 – 2013
Strategy Consultant, McKinsey & Company

Harald Tepper

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.