Essent Energie+

Werken bij Essent

De energiesector gaat door een grootscheepse transitie: groenere energie, bewustere consumenten en steeds meer mogelijkheden door het ontsluiten van big data. Essent is een van de aanvoerders van deze ontwikkeling. Lees hier meer over de strategie, de mensen en de carrièremogelijkheden.

Essent

Essent is de retailorganisatie van innogy in Nederland en België. De consumentenmerken Essent en Energiedirect.nl zijn groot geworden met Elektriciteit & Gas (E&G). Het is geen geheim dat de markt voor E&G afneemt. Enerzijds vindt er versnippering plaats doordat er steeds meer aanbieders opstaan, anderzijds gaan steeds meer consumenten en zakelijke klanten zelfstandig energie opwekken. Daarom zal de core van de business van de business verschuiven. Essent wordt een digitaal energiebedrijf waar consumenten terecht kunnen voor slimme, digitale en duurzame oplossingen om energie efficiënter te gebruiken en hun leven gemakkelijker te maken.

Energie+

De afdeling die zich richt op duurzame, energie-gerelateerde producten en diensten heet Energie+. Duurzaam betekent hier zowel milieubewust als ook commercieel houdbaar in een competitief landschap. Energie+ bestaat bij Essent op dit moment uit de categorieën Smart Home, Inner Climate, Insulation, Solar en Advies & Energiemanagement (voor de zakelijke markt). In al deze categorieën is een bijzondere rol weggelegd voor Digital. De komende jaren wordt vol gas gegeven op het ontwikkelen van de slimste oplossingen voor het verbeteren van comfort, service en duurzaamheid. 

 


 

Als er iets fast-moving is, is het deze sector. 

Energie+ is een greenfield binnen een corporate, en ik mag een krachtig kernteam opzetten om deze hele business op te bouwen. Daarom neem ik topprofessionals aan in rollen die voor ongeveer 60 procent vastliggen. De rest van de functie zullen ze zelf vormgeven. 

De impact die je hier op dit moment kunt maken is onvoorstelbaar. Over vijf tot tien jaar is Energie+ de core van heel Essent.

- Sander Leenders, Managing Director Energie+, Nederland & België

Lees het interview

 


Horizon 1

Op dit moment biedt Essent bijvoorbeeld smart home oplossingen aan zoals de slimme thermostaat Nest en apps waarmee je op afstand CV, verlichting en beveiliging kunt regelen. Ook woningisolatie, zonnepanelen en besparende verlichting horen bij het portfolio van Energie+. De doelgroepen van Energie+ zijn B2C, B2B2C (bijvoorbeeld woningbouwcorporaties) en MKB. Dat gebeurt door middel van zes servicebedrijven, die grotendeels eigendom zijn van Essent. De dekking van het netwerk aan servicebedrijven is landelijk. Naast de 3 miljoen huishoudens die klant zijn van Essent, hebben deze servicebedrijven samen een klantenbestand van ongeveer een miljoen huishoudens. Naast geografische dekking heeft ook ieder servicebedrijf is een specialisme in een van de categorieeën van Energie+, en vormt als zodanig een Centre of Excellence. 

Horizon 2

De ambitie is om binnen vier jaar bottom line een verdubbeling van de winst van Energie+ te realiseren. Essent heeft een Make/Buy/Partner-strategie om het ecosysteem te creëren dat dergelijke groei mogelijk maakt. Make wil zeggen: verder uitbreiden met de eigen servicebedrijven. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor cross- en upselling. Een recent voorbeeld van Buy is de acquisitie van isolatiebedrijf Isoprofs, waarmee nieuw expertise binnengehaald wordt. Partner gaat om het bundelen van de krachten samen met grote bedrijven die in de basis niet concurrerend zijn, maar complementerend hetzelfde doel nastreven. Denk bijvoorbeeld aan specialisten op het gebied van big data, e-mobility of domotica. Samen kunnen zij het ecosysteem ontginnen.

Horizon 3

Over 5 tot 10 jaar zal de mate waarin de consument afhankelijk is van de energieleverancier drastisch reduceren, tot misschien slechts 10 of 20 procent. De overige energie wekt men zelf op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Consumenten zullen daarbij steeds vaker gebruik maken van decentrale energiegerelateerde diensten van buren of vrienden. Essent ontwikkelt proposities om ook in de toekomst duurzame interactie met de klant te behouden. Denk bijvoorbeeld aan peer-2-peer of andere digitale oplossingen die de consument faciliteren en ondersteunen. Met het brede scala aan Energie+ activiteiten creëert Essent positieve impact voor de consument, samenleving en het milieu.

 

 

 

Dit is essent innogy

 


 

Actuele vacatures

werken bij Essent Energie+

 


 

Binnen deze snel ontwikkelende omgeving ontstaan voortdurend nieuwe kansen voor professionals met een achtergrond in bijvoorbeeld Consumer Goods, Consulting of Telecom.

Zit er geen passende vacature bij, maar heb je wel interesse in Energie+? Geef het door aan Janko Klaeijsen zodat we je kunnen matchen met het vertrouwelijke aanbod en toekomstige vacatures.

Open sollicitatie