Carrièreadvies voor starters: Tomas en Emma over de stap van studeren naar werken

Gepubliceerd op: 26 apr 2023

Waar mag je allemaal op letten wanneer je de stap gaat zetten van het leven als student naar het werkende leven? Wanneer is het verstandig om toch nog verder te studeren? En: hoe maak je optimaal gebruik van je newbie-status in je eerste maanden als professional? 

Tomas studeert Commerciële Economie aan de Amsterdam University of Applied Siences, en heeft daarnaast een bijbaan als Research Assistant bij Top of Minds. Hij interviewt Emma, die vanuit haar rol als werkstudent is doorgegroeid naar Associate bij Top of Minds. Hoe heeft zij die stap ervaren, en wat zijn haar tips voor andere starters?

Tip 1: Denk na over de toegevoegde waarde van een master of pre-master.
Ik ben benieuwd waarom jij hebt gekozen om na je hbo verder te gaan met een pre-master en een master,” zegt Tomas. Daar hoeft Emma niet lang over na te denken: “Omdat ik na de hotelschool graag wat meer uitgedaagd wilde worden en een opleiding wilde volgen waarin de focus meer op theorie ligt. Toch zou ik zo opnieuw beginnen aan de hotelschool, omdat je de combinatie meekrijgt van theorie en praktijk, en ik merk nu dat dat veel waarde toevoegt.”

Tomas knikt en vraagt of Emma merkt dat ze daar veel uit haalt in het werkende leven.

Veel skills die ik op de hotelschool eigen heb gemaakt, gebruik ik vaak. Bijvoorbeeld assertief zijn, luisteren naar de klant en je dienstverlenend opstellen. Maar tijdens het gesprek met een klant ook luisteren naar wat er tussen de regels door wordt verteld en dat vertalen naar een kandidaat. Naar een bedrijf als geheel kijken, dat heb ik meer tijdens mijn master organisatiewetenschappen geleerd. Het is een manier van denken en werken die je echt toepast.

Tomas vraagt door: “Is de stap van studeren naar werken volgens jou kleiner na een master?

Emma: “Ik denk dat je toch wat steviger in je schoenen staat. Je doet een master eerder náást een echte baan, dus je zit wat serieuzer in de studie en in de samenwerking aan projecten met je medestudenten, bijna als collega’s. Ik denk dat daarmee inderdaad de stap kleiner wordt naar het werkende leven. Tegelijkertijd denk ik: als ik direct na de hotelschool aan het werk was gegaan, dan had ik het hier wel geleerd.

CV Emma de Wit

2023-heden: Associate, Top of Minds
2021-2022: Recruitment Assistant, Top of Minds

CV Tomas Doppenberg

2022-heden: Research Assistant, Het PA Bureau
2022-heden: Research Assistant, Top of Minds

Tip 2: Bereid je voor op een ander ritme en meer zelfsturing.
Tomas haakt daarop in en vraagt wat Emma uiteindelijk de grootste shock vond bij de overgang van het studentenleven naar het werkende leven.

Het ritme is echt wel heel anders. Je kunt je eigen tijd niet meer zo flexibel inplannen als in je studietijd. Dat vond ik aan het begin echt wennen en daar was ik dan ook wel even fysiek moe van. Daarnaast: in dit werk heb je zoveel verschillende projecten naast elkaar lopen, dat ik in het begin veel lijstjes voor mezelf moest bijhouden. ‘Voor deze rol heb ik nu één kandidaat voorgesteld. In dit project moet ik nu de klant een update geven.’ Tijdens je studie wordt het veel meer voorgekauwd; ‘Nu moet je dit doen; dan moet je op dat moment daar zijn.’”

Tip 3: Stel vragen en geef aan wat je nodig hebt.
Tomas: “Hoe maak je optimaal gebruik van je newbie-status, in je eerste drie maanden op de werkvloer?” Emma denkt dat het vooral is handig om zoveel mogelijk vragen te stellen en aan te geven waar jij behoefte aan hebt. “Ik vond het in het begin belangrijk om te focussen op één project en dat zo goed mogelijk te doen. Iemand anders kan het juist fijn vinden om in het diepe te worden gegooid en even te moeten watertrappelen. Het is goed als je weet waar jij behoefte aan hebt om je leerproces te versnellen, en dat durft aan te geven. Wat overigens heel fijn is van het werken bij een executive search bedrijf is dat je makkelijk een ervaren collega aan de mouw kan trekken, om eens mee te denken over hoe je zelf een sollicitatie aangaat. Daarbij helpt het als je in een wat kleiner bedrijf zit, met een zeer relaxte sfeer. Dat was wel iets dat opviel toen ik bij Top of Minds kwam; het is professioneel, én gemoedelijk tegelijk.

Tip 4: Wees assertief om je eigen groei te versnellen.
Tomas: “Ja, het is prettig om te leren in een iets kleiner bedrijf als dit. Vooral omdat je gemakkelijker naar iemand toe kan stappen die al wat verder in z’n carrière en in het bedrijf is, om te vragen: hoe werkt dit of hoe zit dat?

Emma vult aan: “Zelf die stap zetten werkt ook als je bijvoorbeeld bezig bent met de stap van Associate naar Consultant. Want als je zelf merkt dat je klaar bent voor de volgende stap, dat je verantwoordelijk bent voor een groot deel van je eigen werk en zelf al klanten binnenbrengt, dan moet je assertief zijn en dat durven aangeven. Tegelijkertijd denkt het management ook echt mee over je carrièrepad en is er vanuit het associateprogramma begeleiding om te zorgen dat je je blijft ontwikkelen.

Tip 5: Investeer in de diversiteit van je netwerk.
Tomas vraagt tenslotte: “Heb jij veel gehad aan je netwerk?” Emma: “Ja, onbewust. Vrij veel mensen komen hier binnen via mensen die al bij Top of Minds werken.”

Tomas herkent dit beeld. “Ik ben hier zelf inderdaad via-via binnengekomen. Een kennis die hier toen wegging, gaf aan: ‘het is echt een leuke club.’ Inmiddels heb ik ook weer nieuwe collega’s aangebracht. En zo is het cirkeltje weer rond.

Emma vult aan: “Maar het mooie van Top of Minds is dat je netwerk steeds uitgebreider en diverser wordt. Door dit werk maak je kennis met veel interessante mensen met allerlei verschillende achtergronden en perspectieven. Vaak blijf je in contact via LinkedIn, en daar kun je later veel aan hebben.

Download het Interview

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.