Bram Tijdhof


Bram Tijdhof droomde van een carrière in consulting, maar maakte na een paar jaar toch een Exit. Hij werd Strategy Manager bij Ziggo. Top of Minds sprak hem vlak na zijn Consulting Exit.Wat doe je, als strategy manager?


"Ik bedenk de langetermijnplanning van Ziggo. Ik ga na of we intern goed georganiseerd zijn, maar kijk ook naar de markt. Hoe evolueert die, wat doet KPN, onze grote nationale concurrent? Hield de kabelindustrie zich voorheen alleen bezig met televisie, nu zijn daar telefonie en internet bijgekomen en dus is de industrie breder, maar zeker ook veel internationaler geworden. Ik kijk dus niet alleen naar Nederland, maar houd ook in de gaten wat de nieuwste start-up in Silicon Valley bedenkt. Ineens moeten we ons ook rekenschap geven van wereldspelers, van partijen als Google, Apple en Netflix. Recent heb ik veel aandacht besteed aan WiFi. Ziggo is begonnen om het deel van Nederland dat wij voorzien, met een WiFi-netwerk te bedekken. Ik bedenk hoe we dat netwerk moeten uitrollen, overweeg welke securitymaatregelen nodig zijn en denk bijvoorbeeld ook uit hoeveel apparaten tegelijkertijd gebruik mogen maken van zo’n WiFi-hotspot, want niemand wil dat zich honderd mensen voor zijn voordeur verzamelen om te kunnen internetten. Over de concrete invulling ga ik niet, ik bedenk alleen het grote plaatje en geef richting aan de verschillende afdelingen."Je zat vijfenhalf jaar bij BCG, wat waren je overwegingen om te vertrekken?


"Vóór BCG werkte ik tweeënhalf jaar als consultant in Londen. Ik voelde de seven-year itch – de eight-year itch, in mijn geval. Graag wilde ik langer aanwezig zijn in een organisatie, ik wilde het traject meemaken van gedachte naar executie en ik was toe aan de ‘geborgenheid’ van een bedrijf. Geborgenheid… het is niet zo dat we bij Ziggo hele dagen in een warm bad met z’n allen kijken naar de televisie die we naar onze klanten uitzenden, dit is ook gewoon een prestatiegerichte onderneming. Maar ik hoef niet meer elke drie maanden naar een andere club waar ik me eerst moet bewijzen en het vervolgens lang niet iedereen naar de zin kan maken. Bovendien past Ziggo beter bij mijn thuissituatie, met een vrouw die ook altijd aan het werk is en met twee kindjes die we niet op de wereld hebben gezet met de bedoeling ze in doeken te wikkelen en bij de crèche af te leveren."Waar lette je op, bij je overstap?


"Ik kreeg diverse aanbiedingen, van overheid tot industrie en was op zoek naar een bedrijf met mogelijkheden, in een dynamische industrie. Ziggo is zo’n bedrijf. Kijk ik naar wat me tegenviel na mijn exit, dan valt op dat ik bij BCG volledig geserviced werd. Was de computer kapot, dan kreeg ik een nieuwe en als er iets aan de auto mankeerde, stond er diezelfde dag nog een andere voor de deur. Mijn hele Umfeld werd geregeld. Bij Ziggo is dat soms wel anders."Heb je ooit naar je werk moeten fietsen?


"Eén keer. Dat viel vies tegen."Je hebt al vier jaar een staffunctie, heb je nooit een lijnfunctie overwogen?


"Van de consultants met wie ik hier begon is een groot deel doorgestroomd in een lijnfunctie, zoals ook hun nadrukkelijke agenda was. Ik heb die drang minder, ik vind de afwisseling in wat ik doe erg leuk, ik heb de vrijheid om de projecten uit te kiezen die me aanspreken – zoals het begeleiden van de beursgang, vorig jaar – en dat is prettig. De een is meer managerial, de ander meer inhoudelijk gedreven. Ik ben dat laatste, vooralsnog."Wat zijn je toekomstdromen?


"Ik heb geen uitgestippeld plan liggen voor de komende vijf jaar. Gedurende mijn werkende leven heb ik altijd gekozen voor functies die me op dat moment het leukst leken en waarvan ik vermoedde dat ik me erin kon ontwikkelen. Mocht er iets leukers voorbijkomen binnen Ziggo, dan overweeg ik opnieuw of ik daarvoor open sta. "Dus toch die lijnfunctie?


"We zijn in gesprek."2009 – nu
Strategy Director, VodafoneZiggo

2004 – 2009
Consulting, The Boston Consulting Group

2002 – 2004
Consulting, NERA Economic Consulting

Bram Tijdhof

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.