Carrièreadvies: Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Gepubliceerd op: 01 mei 2023

Sinds 1890 staat 1 mei wereldwijd in het teken van de Dag van de Arbeid. Overal ter wereld demonstreerden op die dag miljoenen mensen voor behoorlijke arbeidsvoorwaarden, werkzekerheid en een fatsoenlijk inkomen. Een historische mijlpaal waaraan we het recht op minimumloon, veilige werkomstandigheden en de achturige werkweek te danken hebben. Wij staan hier dit jaar bij stil door in gesprek te gaan met Marlies Hoogvliet, Partner bij Top of Minds Executive Search, en Daan Bouman, Consultant bij Top of Minds Interim Solutions, over wat werkgevers én werknemers kunnen doen om hun arbeidsvoorwaarden te optimaliseren.

Advies 1: Verken de onderhandelingsruimte.

“Een productieve onderhandeling begint altijd met een goede voorbereiding,” vertelt Daan. Als consultant bij de Interim-tak van Top of Minds maakt hij veel onderhandelingen van dichtbij mee. “Je wordt pas serieus genomen, wanneer je met een realistisch voorstel komt. Wanneer je een salarisonderhandeling in gaat, is het belangrijk om van te voren uit te zoeken welke bandbreedte voor de ander wenselijk en haalbaar is. Begrijp de context en de andere kant van de tafel, en probeer te voorspellen wat er in de onderhandeling mogelijk is.”

“Dat geldt zowel voor werkgevers als kandidaten,” geeft Marlies aan. “Een benchmark van de markt kan voor beide partijen uitkomst bieden. Doordat wij veel professionals bij verschillende werkgevers kennen, kunnen wij objectief adviseren over wat een realistisch salaris is voor de capaciteiten en ervaring die een kandidaat meebrengt.”

Advies 2: Bepaal jouw doelstellingen.

De volgende stap draait om zelfverkenning. Wat is jouw doel in de onderhandeling? Welk salaris is op korte termijn wenselijk, en hoe zie je de lange termijn voor je? Welke andere aspecten zijn voor jou belangrijk? Welke situaties wil je in ieder geval vermijden? En welke concessies ben je bereid om te doen?

Daan: “Veel onderhandelingen lopen stuk omdat mensen van te voren niet helder hebben gedefinieerd met welke uitkomst ze blij zijn. Alleen wanneer je weet waar je op uit bent, kun je met een goed gevoel closen.”

Marlies: “Wij zien bijvoorbeeld dat flexibel werken voor steeds meer mensen een cruciale arbeidsvoorwaarde is. Voor sommigen betekent dat een deel van het jaar in het buitenland werken, voor anderen gaat het om de flexibiliteit om de kinderen op tijd van de opvang op te halen of regelmatig vanuit huis te werken.”

Daan: “Wanneer je weet wat voor de ander mogelijk is en wat je zelf wilt, dan zie je meestal dat er zo’n twintig procent overlap is tussen beide posities. Een lager basissalaris kun je bijvoorbeeld compenseren door een kortere werkweek, of aanvullen met een hoger bonuspercentage of aandelen. Die twintig procent overlap is het speelveld waarin de onderhandeling zal plaatsvinden.”

Stap 3: Houd rekening met het pensioen.

Marlies: “Het lijkt misschien ver weg, maar ik adviseer kandidaten altijd om over hun pensioen na te denken. Vooral wanneer je overstapt naar een start- of scale-up is het belangrijk om uit te zoeken of ze een goede pensioenregeling hebben. Is die er niet? Houd er dan rekening mee dat je dit moet compenseren met je salaris. Uiteindelijk gaat het om grote bedragen.”

CV Marlies Hoogvliet

2019-heden: Partner, Top of Minds Executive Search

2014-2019: Manager, Top of Minds Executive Search

2008-2014: Senior Selection Advisor, PostNL


CV Daan Bouman

2019-heden: Consultant, Top of Minds Interim Solutions

2017-2018: Partner, Bridgewell Search & Interim

2018-2019: Manager, Bridgewell Search & Interim

2017-2018: Consultant, Bridgewell Search & Interim

2014-2017: Sales Support, Volvo Financial Services

Stap 4: Doe zelf een voorstel.

“Het is sterk om de opening van de onderhandeling in eigen hand te nemen,” zegt Marlies. “In de praktijk blijkt dat vooral vrouwen eerder geneigd zijn om een voorstel van de andere kant van de tafel af te wachten. Dat is zonde, want door zelf de eerste stap te nemen, kun je jouw uitgangspositie uiteenzetten en de verwachtingen managen. Bovendien bepaal je, door met een realistisch voorstel te komen, zelf de toon van de onderhandeling.”

Daan legt uit: “Als je veel te laag inzet, schiet je jezelf in de voet. Maar als je met een salarisvoorstel komt dat 50k boven de salarisschaal zit, dan krijg je een evenredig onrealistisch tegenvoorstel. Daarmee schaad je de kans dat jullie er samen uitkomen.”

 Stap 5: Luister goed naar de ander.

Het is belangrijk om in het gesprek goed naar de ander te luisteren en te signaleren hoe jouw voorstel wordt ontvangen. Marlies: “Om bij het voorbeeld van flexibel werken te blijven, voor sommige werkgevers is dat heel goed bespreekbaar, in andere gevallen is het gewoonweg geen optie.”

Daan: “Dit is het moment om te verkennen wat voor de tegenpartij makkelijk is om weg te geven, terwijl het voor jou heel belangrijk is, en andersom. Denk bijvoorbeeld ook aan een cursus die voor de werknemer erg duur is, terwijl de werkgever deze fiscaal voordelig kan inkopen.”

Stap 6: Rond de onderhandeling af met duidelijke afspraken

“Het is belangrijk om in het gesprek toe te werken naar concrete afspraken,” zegt Marlies. Wanneer de onderhandeling mondeling heeft plaats gevonden, rond dit gesprek dan af door samen te vatten wat de afspraken zijn en te vragen of je nog iets vergeten bent. Na afloop van het gesprek zet je deze punten ook direct op de mail, zodat er niets vergeten wordt.

Daan vult aan: “Voor de afronding is het ook belangrijk om expliciet te maken dat je blij bent met de uitkomst en ernaar uitziet om onder deze voorwaarden te komen werken.”

Stap 7: Doe de arbeidsvoorwaarden-APK

“Voor werkgevers is het belangrijk om dit gesprek niet alleen aan te gaan met nieuwe medewerkers, maar het communicatiekanaal ook open te houden voor talent dat je wilt behouden binnen de organisatie,” zegt Marlies. “Wanneer iemand al langer in dienst is, kunnen haar of zijn omstandigheden en behoeften veranderen. Misschien wil iemand eigenlijk meer of minder gaan werken, doorgroeien, omscholen of een half jaar met sabbatical. Dat kun je alleen faciliteren, als je het weet.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.