Youp Hamburger

Jij combineerde mid-tier met top-tier consulting.


Ja, na zeven jaar bij Accenture zocht ik meer uitdaging, en dat vond ik bij McKinsey. Daar heb ik twee jaar gewerkt, tot ik vader werd en RET toevallig iemand zocht om het vijfjarenplan waaraan ik had meegeschreven tot leven te brengen. Die kans heb ik met beide handen gegrepen. Voor mijn carrière is de combinatie van mid-tier met top-tier heel waardevol, want het analytische van McKinsey vult de implementatiegerichte benadering van Accenture aan. In mijn rol als Programme Manager gebruik ik beide.

Hoe is het om je eigen strategie te implementeren?


Ik ben blij dat we het goed doortimmerd hebben! Veel van het oorspronkelijke plan staat nog en we lopen op schema. Ik ben verantwoordelijk voor een programma waarin RET via zo’n 25 initiatieven de stap van goed naar groots maakt. Het varieert van het beter benutten van talent en verminderen van verzuim binnen de organisatie tot en met prettigere stations en meer service voor de reiziger. Samen vallen al deze initiatieven onder één paraplu: de perfecte reis. Het is mijn rol om dat samen met de mensen waar te maken - een deel stuur ik direct aan en de rest indirect via de lijnmanagers.

Wat heb je aan je consulting skills?


Een deel van het werk is niet wezenlijk anders. Neem bijvoorbeeld verstoringen. Die kunnen veroorzaakt worden door problemen met het materieel, personeel, de wissel, infrastructuur... Bij het in kaart brengen, communiceren en oplossen van zo’n probleem gebruik ik de McKinsey methode.

Wat zijn de verschillen?


Het grootste verschil is dat ik als consultant met één project tegelijk bezig was, terwijl ik nu 25 projecten moet overzien. Maar ik heb ook meer tijd voor dingen. Bij McKinsey moest altijd alles gisteren af. Hier heb ik in feite vijf jaar de tijd. Het moet wel gebeuren en ik moet wel tempo houden, maar een dag later of eerder maakt op die schaal niet uit. Dat is heerlijk.

Wat heb je van je exit geleerd?


Hoe belangrijk het is snel goede mensen om je heen te verzamelen, zodat je leverage krijgt. Ik heb hier een team van zeven senior projectleiders en specialisten opgebouwd. Ze barsten stuk voor stuk van de energie en drive, waardoor de directie ons weet te vinden wanneer er iets snel moet gebeuren, ook wanneer dat buiten de scope van onze projecten valt. Wat mijn verwachtingen echt overtrof was het belang van het communicatieteam. Door de transformatie te propageren zorgen zij ervoor dat ‘de perfecte reis’ voor iedereen binnen RET betekenis krijgt. Nu dat gebeurt begint de hele organisatie te kantelen. Een trambestuurder die blij is omdat hij een hollende dame nog net heeft laten instappen, bijvoorbeeld. Ik heb mogen ervaren hoe krachtig communicatie kan zijn.

What’s next?


Voor ik aan een nieuwe stap begin wil ik mezelf hier overbodig maken. Hoe meer ownership over de projecten ik kan overdragen op anderen, hoe groter de impact op de organisatie uiteindelijk is.

Wat is jouw advies voor consultants die een exit overwegen?


Doe het niet te vroeg. Dat betekent niet dat je je hele carrière bij hetzelde consulting bureau moet blijven, maar zorg wel dat je de skills écht beheerst voor je weggaat, want elders leer je het nooit meer. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik negen jaar consultant ben gebleven.
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.